Deszikkálás Glyfos Dakarral!

A gyomok akadályozzák a betakarítást is

A gyomok akadályozzák a betakarítást is

A magas terményár és a tavaszi vetések nehézsége miatt viszont több helyen a ritkább, gyengébb repcéket is meghagyták. A kora tavaszi rovarölő szeres kezelések a csapadékos idő miatt sok helyen megkéstek, itt kényszerérett repcék, gombás fertőzések várhatóak. Ezek érése is természetesen heterogén, széthúzódó lesz. Azok a repcék, amelyek ősszel nem lettek gyomirtva és a tavaszi gyomirtásból ”kicsúsztak” sokfelé gyomosak maradtak. Amennyiben elmaradt a gombaölő szeres kezelés a virágzás idején, a csapadékok hatására a gombabetegségek kialakulásával is számolni kell. Az ekkor támadó betegségek képesek – általában foltszerűen – idő előtti leszáradást okozni a repcében, aminek következtében a magok nem telítődnek ki vagy felnyílnak és idő előtt kihullanak a becőkből. Másrészről a repce érése biológiailag nem egyszerre történik. Amíg a felső becőszint már érett stádiumban van, az alsóbb szinteken még éretlen becők vannak. Ez is alátámasztja az egyöntetű érést elősegítő deszikkálás alkalmazását. Mindezen tények miatt előrevetíthető, hogy a repcéket sok helyen deszikkálni kell.

A deszikkálásban a glifozátoknak döntő jelentőségük van. Ez a hatóanyag minden zöld növényi részen felszívódik, a növény teljes, egyöntető száradását eredményezi. A felszívódó hatás miatt a gyomokat is leszárítja, az évelők ellen is kiváló hatást ad, ezáltal könnyebb lesz a gyomos táblák betakarítása. Megállítja a betegségek terjedését is, így nem okoz további terméscsökkenést sem. A becőragasztókkal is jól kombinálható.

A repce akkor deszikkálható, amikor a becő szint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű (25-30% nedvességtartalom).

Cheminova glyfos dakar

A Cheminova a glifozát gyártásban és fejlesztésben az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbb cég a világon. A legújabb fejlesztésű glifozátunk a Glyfos Dakar. A termék szilárd, fehér színű, 1 mm-es átmérőjű, hengeres granulátum, amely számos előnyös tulajdonságot ötvöz magába. Kiváló a logisztikája a magasabb hatóanyag tartalom miatt (kisebb szállítandó mennyiség), kiváló a raktározhatósága (-18 és 54°C közötti tartományban, hatóanyag veszteség nélkül), habosodás nélkül rendkívül gyorsan és tökéletesen oldódik, (törzsoldatot ne készítsünk, lassan öntsük közvetlenül a permetlébe, folyamatos keverés mellett!), nem porzik, nincs kiömlési és elfolyási veszteség. A Glyfos Dakar könnyen kezelhető a 10 kg-os zsákok miatt, és nem okoz göngyöleg problémát sem. A Glyfos Dakarnak nagyon magas a glifozát hatóanyag tartalma (748,4 g/kg), amelyben a hatóanyag ammónium só formában van jelen, tehát a nitrogén hatásfokozó szerepe is érvényesülni tud, így a Glyfos Dakar gyorsabban hat, mint egy átlagos glifozát. Mindezek mellett nagyon kedvező a hektárköltsége is!

Dózisa átlagos viszonyok között 2 kg/ha, gyomokkal erősen fertőzött területen 3 kg/ha.

A deszikkálás hatékonyságát fokozhatjuk a Superspray 120 ml/100 l víz multifunkciós adalék hozzáadásával.

További információ: www.cheminova.hu

cheminova deszikkálás növénytermesztés