fbpx

Növényvédelmi, tápanyagpótlási tanácsok zöldségtermesztőknek

Írta: - 2013 június 07.
Burgonyabogár Warrant kezelés utáni 36. napon Gyapottok bagolylepke ellen a Warrant használható Az uborka betegségei ellen a Bordóilé-t, vagy a Miltox Special-t is alkalmazhatjuk
A zöldségtermesztés biztonságát, jövedelmezőségét sok károsító veszélyeztetheti. Meleg időszakban különös figyelmet kell fordítani a levéltetvekre, mivel vírusbetegségeket is terjesztenek. Páradús, nedves környezetben a gombabetegségek támadására számíthatunk.
A megfelelő tápanyagellátás (makro-mikroelemek) is nagy fontossággal bír, különösen a folyamatosan virágzó, termő kultúrák esetén.
Kertészeti kultúrákban (paradicsom, paprika, uborka, stb.) a levéltetvek nem csak szívogatásukkal, de a vírusok terjesztésével is veszélyessé válnak.
Ellenük (más szívó, rágó kártevőkkel együtt) a Warrant 200 SL-el eredményesen védekezhetünk.
Burgonyában károsító burgonyabogár esetében a fiatal lárvák ellen kell a védekezést időzíteni.
A levéltetvek ellen az első szárnyas egyedek megjelenésekor, az első kis kolóniák kialakulásakor javasolt a permetezést végrehajtani.
Paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, uborka, cukkini, tök palántanevelése és hajtatása során károsító levéltetvek ellen az első kis kolóniák kialakulásakor javasolt a permetezést végrehajtani.
Megelőző jelleggel csepegtető öntözéssel kell a talajba juttatni a készítményt.
A növények a hatóanyagot a gyökerükön keresztül is kiválóan felveszik.
Dózisa burgonyában 0,3 l/ha, más zöldségfélében permetezéssel 0,25 l/ha, csepegtető öntözéssel 0,5 l/ha. A Warrant 200 SL 1 l-es kiszerelésben kapható.
Erősebb levéltetű betelepedés és más rágó és szívó kártevők károsítása esetén hagymafélékben, fejes káposztában, dohányban megbízható és tartamhatású védelmet biztosít a Danadim Progress 0,6 l/ha-os dózisa (6 ml / 10 l permetlé), amely felszívódó tulajdonsága révén nagyon jó hatékonysággal irtja a szerrel közvetlenül nem érintkező szívó és rágó rovarkártevőket.
A Danadim Progress alkalmazásával a súlyos vírusbetegségek kialakulását is korlátozni tudjuk, amelyek jelentősen meghatározzák a termés mennyiségi alakulását.
Levéltetvek elleni védekezéseknél ez a 10-14 napos tartamhatás lehetővé teszi, hogy a folyamatosan a táblára betelepülő rovarokat hosszabb ideig kordában tartsuk.
Kiszerelés: 0.2, 1 és 5 liter.
A Bordóilé Neo SC és a Bordóilé+Kén Neo SC gombaölő szerek réz részecske mérete egyedülálló, 200 nanométer.
A készítmények Ca tartalma tápelemként is jelentős.

A legtöbb gomba- és baktériumos betegség ellen hatékonyak.

Fertőzési nyomástól függően 7-14 naponként javasolt alkalmazni.
Dózis 0,3-1 % illetve 4-5 l/ha. Kiszerelés: 0.5, 1, 5, 20 liter. Ökotermesztésben is felhasználhatók.
A Miltox Speciál Extra WP két jól ismert és széleskörűen használt kontakt hatóanyagot a rezet és a mankocebet tartalmazza gyári kombinációban.
A hatóanyagok egymás hatását szinergista módon erősítik.
A hatásuk nem specifikus, azért nem alakulhat ki ellenük rezisztencia.
A Miltox Speciál Extra WP-ben a réz-oxiklorid réz, a mankocebben lévő mangán és cink, valamint a színezőanyag vastartalma fontos mikroelem, a növény tápanyagellátásában is részt vesznek, hatásukra zöldebbé válik a növény.
Az első tünetek megjelenésétől 7-12 naponként, utána szükség szerint ismételve alkalmazzuk.
Dózisa 2-3 kg/ha, 0,2-0,3 %. Kiszerelés: 5 kg-os műanyag zsák.
A kalcium a zöldségfélék számára fontos tápanyag, mert hiányában virágcsúcs rothadás, levélszél barnulás és termésfoltosság lép fel. A termés húsa elveszti keménységét, kalcium hiányában könnyen rothad, ütődik.
A Panda összetett-oldat lombtrágya magas, 15 %-os Ca tartalma mellett 10 % N-t, ezen kívül Mg-ot, B-t és Zn-et is tartalmaz.
A növények számára az adalékanyagok miatt gyorsan és könnyen felvehető, és a szükséges helyszínekre szintén könnyen szállítódó lombtrágya.
Virágzástól kezdve 2 hetenként 5 l/ha mennyiségben alkalmazzuk.
A Panda 5 l-es kiszerelésben kapható.
A bór segíti a megtermékenyülést, a kén nélkülözhetetlen a fehérje bioszintézisben.
A Ken-S Bór 32 % bór-komplexet, 18 % kén-trioxidot, valamint mintegy 19 % nitrogént és még molibdént is tartalmaz.

Javasolt palántázás, kelés után, illetve virágzás előtt 1-2 alkalommal kipermetezni.

Dózisa 2-3 l/ha alkalmanként. A Ken-S Bór 20 literes kiszerelésben kapható.
Kalcium hiány tünete paradicsomon Kalcium hiány tünete dinnyén Bór hiány tünete karfiolon
Stresszes, majd baloldalt Amalgerollal kezelt uborka, Pókaszepetk Amalgerollal kezelt paprika, Tiszalök Amalgerollal kezelt burgonyatô termése 4,8 kg, Szatymaz
amalgerolamalgerol
Különböző stresszhelyzetek (aszály, jégverés, vegyszer elsodródás stb.) jelentősen legyengíthetik az állományt.
Az Amalgerol különböző állati és növényi olajokból, gyógy-növény kivonatokból, nyomelemekből, esszenciákból és algakivonatokból álló folyékony készítmény képes regenerálni a sérült növényeket és a talajbaktériumokon keresztül, a tápanyagok hozzáférhetőségét, a talaj vízháztartását, a szárazságtűrést és a gyökeresedést segíti.
Kelés vagy kiültetés után a gomba- és rovarölő szerekkel együtt, a tenyészidőszak során többször, alkalmanként 3-4 l/ha mennyiségben permetezzük ki.

Növényi olajtartalma miatt tapadó szerként segíti más készítmények hatását, 25 C° felett ne permetezzük.

Csepegtető rendszeren át is kijuttatható.
Az Amalgerol 0.2, 1, 5, 25 és 1000 literes kiszerelésben kapható.
plantafosz universal
A Plantafosz Universal folyékony levéltrágya erősíti a növények természetes védekezőképességét, és tápanyagot is biztosít a növényeinknek.
A készítmény a foszfor és a kálium mellett még sok mikroelemet is tartalmaz, így mikroelem lombtrágyaként is működik.
A készítmény lassítja a növényi kórokozók növekedését, gátolja a spóraképződést, valamint beindítja a növények természetes védekező mechanizmusait, a sejtfalak megvastagszanak és a növény a gomba és a baktérium fertőzésekkel szemben ellenállóbbá válik.
Eddigi tapasztalatok szerint a Plantafosz Universal használata során a fitoftóra, alternária, peronoszpóra félék, más gombás és baktériumos fertőzések esetén nő a növények betegségekkel szembeni ellenálló képessége.
Tápkockák bemártásával, permetezéssel, öntözéssel és a csepegtető rendszeren át is kijuttatható. Dózisa: 3 l/ha.
Kiszerelése: 20 liter.
Plantafosszal kezelt hidegfóliás uborka, Csány