fbpx

A gazda így is kiegészítheti jövedelmét télen

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 26.

A szomszéd útjai mindig tisztábbak. A téli úttisztítás Ausztriában számos mezőgazdasági termelőnek fontos bevételi forrása, ha nincs munka a földeken, irány a havas közút!

hóeltakarításA mezőgazdasági termelő is takaríthatja az utakat télen, ha a jogszabályi háttér adott, vagy legalább szerződése van rá (Fotó: Pixabay)

Gördülékenyebb a burgenlandi falvakban a hóeltakarítás, mint idehaza

Győr-Moson-Sopron megyei településeken is próbálják bevonni a traktoros gazdákat, azonban még nincs kidolgozott gyakorlata a munkafolyamat megvalósításának.

Ausztriában, a téli időszakban, mikor nincs munka a földeken, a helyi gazdák saját munkagépeikkel állnak az önkormányzatok rendelkezésére éjjel-nappal hóeltakarítási munkára.

Az agrártermelők „mezőgazdasághoz nem köthető tevékenységekkel” egészíthetik ki a bevételeiket, mint például a hóeltakarítás. A téli úttisztítás számos osztrák gazdálkodónak fontos bevételi forrása a hideg évszakban. Ennek azonban megvan a jogszabályi háttere, amit be is kell tartani, a gazdálkodóknak már az első hóesés előtt egyeztetniük kell az illetékesekkel.

Az osztrák jogszabályok előírják, hogy a gazdálkodók csak akkor jogosultak hóeltakarítási és homokszórási szolgáltatást végezni az utakon, ha ezek elsősorban mezőgazdasági hasznosítású területek fejlesztésére szolgálnak.

A szabályok figyelmen kívül hagyásának több negatív következménye is lehet: adminisztratív szankció vagy az esetleges kárból eredő pénzügyi terhek.

Osztrák példa magyarosítva

Az elmúlt években a nyugati határ közelében lévő települések önkormányzatai is egyre gyakrabban számítanak a gazdák segítségére, ha a hó ellepi az önkormányzati fenntartású utakat.

Még egységes, központi szabályozás nincs, helyi szintű megoldások segítik az útkarbantartást. Így csupán az önkormányzati utak tisztítására terjedhet ki a gazdák tevékenysége – egyedi szerződések alapján –, a közút a közútkezelő fennhatósága alá tartozik, ahhoz elvileg más nem „nyúlhat”.

A mezőgazdasági termelők jövedelembiztonságának növelése cél, ezt a területet is érdemes lenne kidolgozni, a feltételeket megteremteni. Jól járna az útfenntartó, a közlekedő és a gazdák is.

 

Forrás: Új Szó
Összeállította: Barna Ferenc