fbpx
285433

A hazai agrárium munkalehetőségei nyugaton – állás Pécs környékén

Írta: - 2024 április 19. -Hirdetés

Hazánk gazdaságának régóta fontos szegmense a mezőgazdaság, mely a számos probléma ellenére ma is stabilan tartja pozícióját. Az általa képviselt erő pedig a munkaerőpiacon is meglátszik, hiszen számos állás kötődik az agráriumhoz.

Földrajzilag támogatott ágazat

Bármely ország gazdaságát tekintjük, a viszonyok alakulásában szinte mindig kiemelt szerepet játszanak a földrajzi, természeti adottságok. Ez persze nem véletlen, hiszen nem mindegy milyen nyersanyagok vagy termékek megtermelése és gyártása oldható meg a legegyszerűbben, az optimális működés ugyanis mindig az adottságok mentén alakul ki. Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű tájegysége az Alföld, mely méretéhez képest viszonylag ritkábban lakott, viszont hatalmas méretű termőföldek kompenzálják ezt.

Egy ilyen természetes adottságra pedig abszolút organikusan volt képes ráépülni a mezőgazdaság, mely évszázadok óta a hazai gazdaság egyik legfontosabb ágazata. E terület alá persze számos ágazat tartozik, így a hagyományos mezőgazdasági növénytermesztés mellett ide sorolhatjuk az állattenyésztést, erdő- és vízgazdálkodást és még sorolhatnánk. Ráadásul a virágzó mezőgazdaságra virágzó ipar is képes volt épülni, mely leginkább az élelmiszeripari szereplők jelentőségében nyilvánul meg.

Az agrárium fejlettsége és a termelés üteme a munkaerőpiacon is érezteti hatását, melynek eredményeképpen ma is számos állás a gazdaság e szegmensében létesül. Ezek a pozíciók kifejezetten széles spektrumon mozognak és a fizikai munkáktól a komoly mérnöki állásokig minden megtalálható az ágazat berkein belül. Kérdés persze, hogy mi a helyzet az ország azon részein, ahol a természeti adottságok inkább más irányba terelték a gazdaságot? Értelemszerűen itt más területek erősödtek meg, így egy állás Pécs környékén is más irányvonalakat rajzol fel.

A gazdaság egyéb útjain

A hazai gazdaság történetének egyik fontos szakasza a múlt század közepén lezajló iparosítás, melynek legalább annyi hátránya akadt, mint előnye. A mezőgazdaságról való sokszor erőltetett áttérés az ipari termelésre nem mindenhol váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de volt ahol abszolút megalapozottnak bizonyult a döntés. Pécs környéke és a Mecsek régiói például már évszázadok óta komoly bányászati tevékenységet folytattak, így itt adta magát az ipar további megerősítése és a termelés fellendítése.

Ekkoriban számos állás Pécs bányaiparához kötődött, hiszen több ezer munkavállaló találta meg számításait ebben az ágazatban. A hazai bányászat idővel aztán vesztett jelentőségéből és a Mecsek tárnái is bezárásra kerültek. A pécsiek identitásában azonban ma is fontos szerep jut a múlt ezen szeletének és őseik munkájának. Ez a fajta organikus iparosodás is jól mutatja azonban azt, hogy a természeti adottságok fontosak, de nem feltétlenül a mezőgazdasági tevékenység felé mutatnak.

Sok nagyobb hazai városban persze más a helyzet, hiszen Debrecen, Nyíregyháza, Szeged vagy épp Békéscsaba gazdaságában is fontos szerep jut a mezőgazdaságnak. De máshol is sikerült megőrizni ennek jelentőségét, így például az állások Kecskemét környékén is gyakran kapcsolódnak ehhez a területhez. Pécsre visszatérve persze érdekes kérdés az, hogy merre tovább akkor, ha sem a mezőgazdaság, sem az ipar területén nincs igazán mozgástér, ám egy vármegye székhelye kénytelen fennmaradni.

Új lehetőségek felkutatása

Fenti kérdésfelvetés persze nem jelenti azt, hogy Pécs azóta ne stabilizálta volna gazdasági helyzetét. Bár tény, hogy az ipar sokáig nem tudott jelentősebben megújulni, a városban ma már fontos nemzetközi cégek nyitottak telephelyet az autóipar és repülőgépgyártás területén. Ezek mellé pedig szintén oda sorolható a helyi sörgyár és dohánygyár is. Ezek alapján pedig talán nem meglepő, hogy ma már ismét sok állás Pécs iparában létesül, mely egyben a környékbeli lakosoknak is jó lehetőség.

Mivel azonban a város sokáig keresni kényszerült útjait a gazdaságban, más területek is meg tudtak erősödni, ezzel mára egy egészen sokszínű és stabil palettát létrehozva. Jelentősnek mondható például a város és környékének turizmusa, mely az épített és természeti környezet szempontjából is vonzó. Számos állás Pécs turisztikai szektorában és a kapcsolódó szolgáltatóknál érhető el, mely szintén jól jelzi a szegmens relevanciáját. Az oktatás pedig szintén egy tradicionálisan erős része a város szellemiségének.

Ez olyannyira igaz, hogy az egyik legtöbb állás jelenleg Pécs egyetemének kötelékében kerül betöltésre. Bár a felsőoktatási intézmények jellemzően nagy mennyiségű munkaerő felvételére alkalmas helyek, itt abszolút a munkaerőpiac élvonalába tartozik az egyetem. Így elmondható az, hogy bár összességében a mezőgazdaság kifejezetten fontos eleme a hazai gazdaságnak, nem kizárólagos lehetőség, így pedig a legtöbb állás Pécs városában is inkább más szektorokhoz köthető.