fbpx

A jó indulás fél siker!

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 12.

A foszfor igencsak problémás elem a talajban, ugyanakkor a nitrogén mellett a termést leginkább meghatározó tápanyag. Ezért érdemes gondoskodni a pótlásáról. Fázósan lilul.

A magokban található foszfor fedezi a csírázási időszak igényét, de ez a tartalék hamar elfogy. A csíranövénynek ezután a talajból kell felvennie ezt a tápelemet. Ezt megnehezíti, ha hideg a talaj, ugyanis 10 fok alatt a talajban lévő foszfornak csak a fele elérhető a növény számára. A hideg és a relatív foszforhiány együttesen a levelek „fázós” lilulását okozza. Súlyos tápelemhiány esetén még hideg sem kell ehhez a jellegzetes elszíneződéshez. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy a gyökérképződés is kárt szenvedett.

A megoldás a Pannon Starter Mega

A Pannon Starter Mega az egyik legnagyobb foszfortartalmú valódi mikrogranulált starter a

piacon. Foszfortartalma tökéletesen hasznosul, mivel legalább 95%-ban vízoldható formában van. Egyedi formulációjának köszönhetően a foszfort fokozatosan adja le, akkor, amikor a csíranövénynek már szüksége van rá, így igazán hatékony ellátást biztosít.

Ha a talajunk alacsony-közepes foszfor-ellátottságú, akkor „kötelező” alkalmazni, csakúgy, mint korai vetés esetén. Javasolt dózisa 20 kg/ha, de a Terepszemle bebizonyította, hogy ökonómiailag a 30 kg/ha adagja is megtérül.

További információ: itt