fbpx

Joker RT rövidtárcsa: gyors, intenzív, és mindent átvág

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 13.

A tarlóhántást nagyon fontos azonnal a kombájn mögött elvégezni! Az, hogy milyen minőségben, nagyon függ a munkagéptől és a tarló minőségétől. A szalma-management nem azt jelenti, hogy eladjuk a szalmát, és elköltjük a pénzt (jobb esetben műtrágyára), hanem a szalmát, növényi maradványokat muszály bedolgozni a talajba.

A szalma-management egyik része a tarló állapota, vagyis az, hogy mekkora tarlót hagyunk a kombájn mögött. Minél alacsonyabb a tarló, annál szebb, jobb munkát tudnak végezni a tarlóhántó eszközök. Ne spóroljunk azt a plusz liter gázolajat az aratásnál, amivel alacsonyabb tarlót vágunk, mert ez busásan megtérül! Egy másik igen fontos tényező a szalma rövid szecskázása. Hányszor cserélünk kést, milyen gyakran ellenőrizzük a kések élességét? Reggelinél, ha a bicska nem vágja a szalonnát, akkor azonnal megfenjük, mert ha csak roncsolja a húst, akkor a reggeli sem esik jól. A szalma optimális szecskázási hossza 5cm lenne. Ilyen hosszúságú szalmadarabokat tudunk optimálisan szét is teríteni a levágott területen. Ha azt látjuk, hogy a kombájn mögött rendekben áll a szecskázott szalma, akkor nagyon valószínű, hogy a kések már elloptak, hosszú a szalma, és így nem tud vissza kerülni a helyére. A hosszú szárú szalma lassabban rothad, sok gondot okoz a bekeverése, így sokan joggal állítják, hogy pl. repcét nem lehet mulcstechnológiában búza után vetni, meg kell szántani a földet. A szántás igen költséges és rizikós is, a nagy melegben esetleg brutálisan kiszárítjuk a talajt. Mit is kellene csinálni? Egyszerűen picit jobban odafigyelni az aratásra, a szalma-managementet komolyabban venni. Minden törekvés mellett is vannak olyan növények, amelyeknél a tarlót magasabbra vágjuk. Ilyen a repce, a napraforgó. E tarlók bedolgozására a Horsch a Joker rövidtárcsába egy aprítóhengert fejlesztett ki. A repcénél a tarlódarabolás mellett igen fontos a kihullott magvak ultra sekély bedolgozása is. Miért? A repce magvak 2-3 cm -re bedolgozva ki fognak csírázni, de ha mélyebbre: 5-10 cm-re kerülnek, akkor pedig nem. A daraboló laphenger segítségével már 3 cm mélyen teljes átfedéssel el tudjuk végezni a tarlóhántást.

A Joker RT egy új trendet állított fel a rövidtárcsák terén azzal, hogy mellső mélységállító kerekekkel és dupla lezáróhengerrel rendelkezik.


Joker RT daraboló laphenger repcében

A tárcsa és henger közé került a futómű, és az így megnövelt távolság következtében a nagy mennyiségű szalma sem okoz gondot. A Jokerre jellemző még, hogy a tárcsalevelek párossával vannak felszerelve a tartókra, így kétszer nagyobb az áteresztő képessége, valamint a széles gumibakozásnak köszönhetően, a tárcsa mindig megtartja a beállított szöget. Ez azért fontos, mert ha változó kötöttségű vagy nagyon kötött talajokon dolgozunk, a tárcsák húzástávolsága mindig megmarad, a második sor nem fog bevándorolni az első nyomába, így biztosítható a tökéletes, sekély, teljes átfedésű tarlóhántás.


Joker RT laphenger

A Joker RT nagy 1 t/m munkaszélességű súlyának és a csipkés tárcsáknak köszönhetően a nagyon kemény és kiszáradt talajokon is jól tud dolgozni. A napraforgótarlót ugyancsak jól eldolgozza, a laphengerrel a feljött gyomokat is jól leaprítja. A tavaszi magágy készítésében is sokan használják, mivel a tárcsák nagyon gyorsan pörögnek, így nagy mennyiségű apró morzsás talajt készít.


Joker RT MiniDrill

A Jokert különböző adapterekkel szerelhetjük. Azon termelők számára, akik baktériumot juttatnak ki a talajra, felszerelhető ez a rendszer, a váz elejére kerülnek a fúvókák, a tárcsamező fölött helyezkedik el a tartály. Ha zöldrágyázni szeretnénk, a MiniDrill tartály kerül a Jokerra, és a vetőmagot a henger elé juttatjuk ki, ütközőlapos szórófejeken keresztül. Azon termelők, akik műtrágyázásra Partner-tartályt használnak, és zöldtrágya-magot szeretnének szórni, elég, ha csak az ütköző lapos szórófejeket szerelik fel a Jokerre, elosztótoronnyal. A Partner-tartály lehet front függesztésű 1600 l vagy hárompont függesztésű 2800 l-es osztott (60:40) tartály. A második esetben különböző méretű magvak tökéletesen adagolhatóak, és a levegő áramban összekeverednek. Így precízebb az adagolás. Ha vetőmagágyat készítünk, akkor az előbbi rendszerrel a talajművelést és a műtrágyázást egy munkamenetben végezhetjük.

A Joker RT egy igen univerzális rövid tárcsa, amely nagyban megkönnyíti a termelők munkáját.

Szász Zoltán