fbpx

A legnagyobb költségtétel

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 15.

Keleti Agrár Kft. – Műtrágya Akadémia

A műtrágya jelenti az egyik legnagyobb kiadást a gazdálkodásban, ez a tétel adhatja az egy hektárra vetített költség csaknem felét is. Mégis, sokan nem kellően tudatosan szerzik be ezt a fontos inputanyagot, amelynek nem csak minőségi paraméterei, hanem az ára is kulcsfontosságú a gazdasági év eredményességéhez.

 

Az évek óta gyengélkedő, legfeljebb átmenetileg emelkedő terményárakat egy sor inputanyag piaca nem veszi figyelembe, mivel az iparilag előállított termékek esetében más hatások és piaci logika érvényesül. Ezért a műtrágya – mint a legnagyobb tételt jelentő kiadás az input­anyagok között – egyre nagyobb költséget jelent a gazdálkodásban. Növénytől és évjárattól függően akár a 40-50 százalékát is jelentheti az 1 hektárra vetített teljes költségszerkezetnek. Szakértők szerint a helyzeten a mainál sokkal tudatosabb inputbeszerzési és -felhasználási gyakorlat segíthetne.

Magyarországon a gazdák többségénél teljes mértékben szokásjellegű a műtrágya beszerzése – nyilatkozta lapunknak Dávid Tamás. A műtrágyaforgalmazással foglalkozó Keleti Agrár Kft. ügyvezetője hozzátette: – Évtizedes tapasztalatunk, hogy a termelők nem tudatos szempontok alapján, hanem megszokásból vásárolnak inputanyagokat, ott, ahol tavaly vették, azt, amit tavaly vettek – fogalmazott.

A műtrágya mint jelentős költségtétel esetében a termelők egy kisebb része ennél mégis nagyobb tudatosságot mutat. Ezek a termelők igenis figyelembe veszik az inputanyagok több tulajdonságát, és ezeket mérlegelve, az árakkal együtt súlyozva őket, döntenek erről a fontos költségtételről. Dávid Tamás elmondta: olyan tulajdonságok számítanak sokat a műtrágya hasznosulásában, mint például a szemcseméret, ami a szórhatóságot határozza meg. A kevert, úgynevezett bulk bending technológiával előállított termékeknek is egységes szemcseméretűnek kell lennie annak érdekében, hogy a műtrágya a kívánt távolságra repüljön, és az előzetes terveknek megfelelően egyenletesen szóródjon.

A másik fontos szempont a hatóanyag-tartalom, illetve az oldhatóság, mivel ez a két tulajdonság összefügg. Dávid Tamás hangsúlyozta: érdemes megnézni a termékek oldhatóságát és a hatóanyag-tartalmát egyaránt.

A termelő fókuszál a vetőmagra és a növényvédőszerre, de a műtrágyázás is éppen ugyanilyen fontos. Ha nem fordítunk elegendő figyelmet a műtrágyázásra, akkor nem lesz sikerünk. Ez tehát ezekkel egyenrangú szempont. Ráadásul ma már információ is rendelkezésre áll a tudatos döntéshez, hiszen már talajvizsgálati eredmények is a termelők rendelkezésére állnak. Ehhez szakmai tanácsadást is tudunk biztosítani – tette hozzá.

A témában megjelent szakcikkek:

Bevezetés

Ne a zsákért fizessünk

Válasszunk nehézfém-mentes műtrágyát

A szemcseméret fontossága