fbpx

A kaposvári cukorgyárban lezárult a 2013-as feldolgozási idény

Írta: - 2014 január 13.

A kaposvári cukorgyárban lezárult a 2013-as feldolgozási idényKaposvár, 2014. január 10., péntek (MTI) – Lezárult a 2013-as feldolgozási idény a kaposvári cukorgyárban, az Európai Unió által meghatározott 105 ezer tonnás kvótát 10 ezer tonnával meghaladó mennyiségű cukrot állítottak elő – tájékoztatta a Magyar Cukor Zrt., az osztrák Agrana cégcsoport tagja pénteken az MTI-t.

Magyarország egyetlen működő cukorgyárában a kampány 118 napja alatt összesen 830 ezer tonna alapanyagot, naponta hétezer tonna cukorrépát dolgoztak fel. A közlemény szerint a gyárral szerződött gazdálkodók átlagosan 16,34 százalékos cukortartalmú répát szállítottak 15 ezer hektárnyi termőterületről.

A kampány során a termelés négyműszakos munkarendben folyt, a 216 állandó foglalkoztatott mellett 100 idénymunkás is részt vett a feldolgozásban.

Az MTI-nek a cégnél elmondták: a kvótán felüli mennyiséget a társaság nem élelmiszerként, hanem fermentációs célra értékesíti.

A közlemény kitér arra, hogy a gyár energiaigénye többségét immár saját előállítású biogázból biztosítja, ezt a harmadik nagykapacitású biogáz fermentor üzembe helyezése teszi lehetővé. Emlékeztettek arra is, hogy 2013-ban a kaposvári gyárban felépült egy 60 ezer tonnás cukorsiló, amelyet november 19-én Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében adtak át.

A társaság közleményében jelezték: 2014-ben az Agrana új csomagolóüzemet épít a kaposvári gyárban. A csarnok és az évi 100 ezer tonna cukor csomagolására képes új géppark várt bekerülési költsége mintegy 16 millió euró.

Ez az üzemegység képezi majd az Agrana modern magyarországi cukorlogisztikai rendszerének alapját – hangsúlyozta közleményében a Magyar Cukor Zrt.

MTI 2014. január 10.