fbpx

A kaptáraktól a könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzemig

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 10.

Az egyedülálló magyar műszaki fejlesztés, a Lindab SBS technológiája felhasználásával épített mézfeldolgozó üzemet egy méhész Vácrátóton.

Király Zoltán, vácrátóti méhész 2000-ben lett őstermelőből vállalkozó. Szezonról szezonra 200-300 méhcsalád termeli neki a mézet. Az időjárástól és egyéb körülményektől függően évente 10 és 20 tonna között. Ekkora mennyiség kezelése abban a fából készült épületben, ahol addig a feldolgozás folyt, csak lemondások és kompromisszumok árán volt megvalósítható.
Király László 2012-ben úgy döntött, hogy egy nagyobb alapterületű, az addiginál kedvezőbb energetikai paraméterekkel rendelkező, a munka és a szállítás szempontjából is praktikus előnyöket biztosító üzemet épít. Olyan épületre volt szüksége, amely megfelelő helyszínt biztosít a hűtés, a tárolás és a csomagolás számára, továbbá kialakíthatóak benne a kiegészítő funkciók ellátására alkalmas helyiségek is, mint pl. a mosdók, illetve az őrző személyzet portája.
Mivel a méhészeti teendők éves ritmusát a természet szabja meg, és közeledett az a nyugalmasabb időszak, amit az új üzem megvalósítására lehetett felhasználni, fontos volt, hogy a beruházás minél gyorsabban megvalósuljon. A vállalkozó évekkel korábban a családi kertészetéhez tartozó 350 köbméteres melegvíztároló oldalfalát, és az egyik kiszolgáló épület, illetve a garázs tetőzetét is a Lindabtól rendelte. Ekkor ismerkedett meg a cég szolgáltatásaival és az általuk kínált könnyűszerkezetes építési technológiával.
Király Zoltán első lépésként regisztrált a lindab.hu/sbs weboldalon. Itt egy tervező szoftver segítségével össze is állított egy konstrukciót, amely megfelelt az elképzeléseinek. A Lindab az elküldött érdeklődésre, a saját fejlesztésű szoftvere segítségével szinte perceken belül küldte is az árajánlatot látványtervvel együtt, és másnap a cég szakértője, Polgár Dávid is megkereste.
A személyes találkozás során a szakember a helyszíni szemle tapasztalatai és az új üzem funkcióival, méretével kapcsolatban kifejtett igények alapján egy 10*10 méteres alapterületű, három méter vállmagasságú és 18,7 fokos tetőhajlásszögű tetőzettel rendelkező könnyűszerkezetes acél csarnokot, Lindab SBS épületet ajánlott.
Az SBS épület maximum 13 méteres fesztávolságú minicsarnok, amelyben a fő tartóelemeket a nagyon jó műszaki tulajdonságokkal rendelkező, már alapanyagában korrózióvédelemmel (tűzihorganyzással) rendelkező, vékonyfalú profilok, azaz a hidegenhengerelt Z-,C-,U-szelvények adják. Ezeket nem hegesztéssel, hanem csavarozással illesztik.
Az első egyeztetést követően a Lindab a szükséges alapanyagok és a szerelvények számát, valamint ezek költségeit 24 órán belül megadta az ügyfélnek. Ez képezte az alapját a végső tárgyalásnak és megrendelésnek, amelyben – Király Zoltán szerint a Lindab nagy rugalmasságot mutatott.
Ez tette lehetővé a pályázati forrásokban nem részesülő, csupán saját szűkös forrásaira támaszkodó méhész számára, hogy modernizálja mézfeldolgozó üzemét. A megrendelés aláírását követő három héten belül már le is szállították az épülethez a szükséges elemeket, csavarokat, alkatrészeket, a kiviteli, összeállítási tervvel együtt, amely a tartószerkezet összeállítását segítette.
Az üzemet Vácrátót lakóövezeti belterületén kellett megvalósítani. Ilyen környezetben pedig szigorú szabályok rendelkeznek az adott épület esztétikai megjelenéséről, méreteiről, tűzbiztonságáról, energetikai tulajdonságairól, de még a tetőzet hajlásszögéről is.
A Király Zoltán által megbízott tervező a vázrendszer borítását a Lindab Coverline termékcsaládjának elemeiből állította össze. A tetőre, 20 mm-es, zöld trapézlemez, a falra pedig Coverline fali trapézlemez került bézs színben. A harmonikus kompozíciót a tetőnél sötétebb árnyalatú Rainline ereszcsatorna rendszer tette teljessé. Az épület szigetelése az SBS-nél előírt rétegrendben az acéllemezek közé elhelyezett kőzetgyapot anyaggal történt.
A gyors tervezést és engedélyeztetést nagyon nagyban segítette, hogy a Lindab SBS épülete ÉMI rendszerminősítéssel rendelkezik, továbbá a gyártó a megrendelt épületről engedélyezési szintű terveket biztosított díjmentesen a megrendelő és tervezője részére.
A vácrátóti mézfeldolgozó esetében, ahol a kialakítást élelmiszerbiztonsági és egyéb egészségügyi előírások is megszabják, nagy jelentősége volt az SBS azon tulajdonságának, hogy benne a könnyűszerkezetes technológiák hagyományos anyagokkal ötvözhetők. Éppen ezért a mézelőkészítő, az öltöző és a mosdók falát Ytong elemekből készítették, a falazat külső felületét mosható csempével burkolták az előírt rendeleteknek megfelelően.
A megvalósítás érdekessége az volt, hogy – bár a Lindab az SBS-sel oktatásokon kiképzett partner-kivitelezőket ajánlott – a megrendelő olyan egyértelműnek és használhatónak találta a mellékelt kiviteli, szerelési tervet, hogy munkatársai segítségével maga fogott a szerelésbe. A csavarozott kapcsolatokat a földön állították össze, majd a szerkezetet egy daru segítségével emelték talpra. Bár Király Zoltán rendelkezik építőipari ismeretekkel, nagy segítségként említi, hogy telefonon bármikor műszaki segítséget kérhetett, és a munkálatok során a Lindab tanácsadója személyesen többször is felkereste, ellenőrizte az építkezést, konzultált a tulajdonossal. Így a vázszerkezetet 10-12 nap alatt el tudták készíteni.
Arra a kérdésünkre, hogy milyen tapasztalatokat fogalmazna meg a Lindab SBS technológiájával készült új üzemével kapcsolatban, Király Zoltán elmondta, hogy a csarnokban több gyártási funkció, tehát a pörgető, a raktár, a csomagoló, a mézelőkészítő is sokkal kényelmesebben, szeparáltabban kapott helyet. Modernebbek, tágasabbak lehettek a szociális helyiségek. A hét ablaknak köszönhetően több a beáramló, természetes fény. A szélesebb kapukba be tudnak állni a szállítást végző furgonok. A megnövekedett belső területekben megoldható lett a targoncás rakodás. A Lindab által adott 15 évre szóló korróziómentességi garancia mellett kiemelte az épület tökéletes hőszigetelését és az ebből fakadó energia-megtakarítást.
Igaz, hogy tulajdonképpen a termelést a régi épületben is folytathattuk volna, de az az üzem, amit az SBS-ből építettünk, sokkal kényelmesebb, korszerűbb és gazdaságosabb. Egészen más környezetet teremt a mindennapi munka számára. Ez meg előre hajtja az embert. És ráadásul még nagyon szép is!

A Lindab SBS épületrendszer

az ipar, kereskedelem és mezőgazdaság, illetve a magánélet legkülönbözőbb funkcióinak kiszolgálására alkalmas, esztétikus, egyszerűen és gyorsan megtervezhető és kivitelezhető acél könnyűszerkezetes épületrendszer.

További részletek az SBS könnyűszerkezetes épületről, modellépületek és referenciák a www.lindab.hu/SBS oldalon!