fbpx

A kárenyhítési hozzájárulásokról szóló döntések többsége már a gazdálkodóknál!

Írta: Csomor Zsolt - 2018 augusztus 07.

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy 2018. szeptember 15-ig nyílik lehetőségük a 2018. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Magyar Államkincstár július 31-éig határozatban tájékoztatja az érintetteket. Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján, tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető.

A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően – az átutalás időszükségletét is figyelembe véve – a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása, csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát az „Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer” szerinti ügyfél-azonosító, továbbá az adóazonosító jel, illetve adószám megadása!

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. A kárenyhítési hozzájárulás jogszerű, tehát határidőre, maradéktalanul történő megfizetése esetén a tavalyi évtől kezdődően lényegesen könnyebben teljesülnek a kárenyhítő juttatás igénybevételének egyéb feltételei.

A vonatkozó jogszabályok az érintettek számára a 2017. kárenyhítési évtől kedvezően változtak. Míg korábban üzemi szinten (tehát a károsodott és a kármentes területeken egybe számítva) kellett 15%-ot meghaladó mértékű hozamérték-csökkenést elszenvedni a kárenyhítő juttatás igénybe vételéhez, a 2017. kárenyhítési évtől ennek a feltételnek már elég csak a károsodott növénykultúrák vonatkozásában teljesülnie.

Amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le  a gazdálkodónak járó egyik későbbi kifizetésből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.  

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu

Összeállította: Csomor Zsolt