A KERTBEN NEM MARADHAT EL A SZERVESTRÁGYÁZÁS!

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 05.

A tapasztalt kertészek, gyümölcstermelők és szőlészek jól tudják, hogy a talaj tavaszi tápanyag-utánpótlása elengedhetetlen. A szervestrágyázással a talajban a tápanyagok, a humusz és a hasznos élő szervezetek részarányát is megnöveljük. A humusz igen fontos a növények egészséges növekedése és fejlődése szempontjából. Segítségével a növények termése jobb minőségű lesz, megbízhatóan többet teremnek és meghosszabbodik a növekedési időszakuk. A szervestrágyázásra minden évben szükség van, hiszen a gyümölcsök elég sok tápanyagot felhasználnak, és nagyon kimerítik a talajt.

Miért a PLANTELLA ORGANIKOT válassza?

Szervestrágyázásra még mindig gyakran használják a házi készítésű komposztot és istállótrágyát, melyek elég nehezen beszerezhetők, ráadásul a tápanyagtartalmuk sem kiegyensúlyozott. Emiatt egyszerűbb a korszerű és jó minőségű szerves trágyát választani, melynek számos előnye van. A korszerű pelletált szerves trágyák és a házi készítésű szerves trágyák között a különbség az összetételükben van. Az istállótrágya, a komposzt és más házi készítésű szerves trágyák összetétele nem állandó, kevesebb szerves anyagot, szárazanyagot és tápanyagot tartalmaznak.

A korszerű, legalább 6 hónap hatóidejű PLANTELLA ORGANIK szerves trágya mindezt biztosítja: stabil és rendkívül gazdag, 90% szervesanyag-tartalom és 67% szárazanyag-tartalom jellemzi, továbbá tartalmaz minden nélkülözhetetlen tápanyagot, ami jelentősen csökkenti az adott területen szükséges szerves trágya mennyiségét (tehát kisebb mennyiségű szerves trágyával nagyobb területet tudunk táplálni). A szerves trágyákkal javítjuk a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait: elősegítik a talaj jobb szellőzését, pozitívan hatnak a mikroorganizmusok tevékenységére, melyek a talajban zajló számos folyamatban részt vesznek serkentik a humusz kialakulását, ráadásul az ilyen talajt megművelni is könnyebb. Ezen kívül a hőkezelésnek köszönhetően mentes a gyommagvaktól, gomba spóráktól és patogén szervezetektől. Az eredményt még ugyanabban az évben láthatjuk, mivel a termés akár 30%-kal is növekedhet, amit a gyakorlat és a számos gyümölcsfajtán elvégzett kísérletek is bizonyítanak. Az ORGANIK további előnye még a jobb minőségű termés (cukor, szárazanyag), a nagyobb terméshozam, az, hogy a levelek nem vashiányosak, a megnövekedett stressztűrő képesség (szárazság, jégeső, alacsony hőmérsékletek, stb.), valamint a talajösszetétel hosszú távú javulása a humusz részarányának megnövekedése következtében (évi 0,1-0,2%-os igazolt növekedés). A különböző eredetű természetes trágyák összetételét ábrázoló alábbi táblázat igazolja, hogy a csirketrágya a leggazdagabb tápanyagforrás. A hőkezelt PLANTELLA ORGANIK szerves trágyában ezek a tulajdonságok még jobban koncentrálódnak. Ez a szerves trágya teljesen természetes eredetű és vegyi adalékoktól mentes.

A BURGONYÁNAK MEGADJUK A LEGJOBBAT A NÖVEKEDÉSÉHEZ

A legtöbb szerves tápanyagot a burgonya, a káposztafélék, tökfélék, csemegekukorica, paradicsom, padlizsán és paprika igényli, őket követik a gyökérés gumós zöldségek, a magas borsó, a pillangósvirágúak és a hagymások, a póréhagyma, a karalábé, a cikória és az endívia saláta, a galambbegy saláta és a spenót. Akkor tesszük a legtöbbet a gazdag és jó minőségű termés érdekében, ha Plantella Organikkal trágyázunk, ami a burgonyahozamot akár 30 vagy még több százalékkal is növelheti. A szerves trágyát a talaj felső rétegébe kell juttatni, ezért szétterítjük a talaj felületén és enyhén beleforgatjuk, beledolgozzuk. Granulált formájának köszönhetően ez az elnyújtott hatású szerves trágya igen egyszerűen használható, mivel a trágyázás nem igényel nehéz beszántást, a kiszórása pontosabban és gyorsabban elvégezhető. E szerves tápanyagnak köszönhetően termetes burgonyagumókat kapunk, de az igazán jó terméshez a burgonyát legalább még egyszer meg kell trágyázni akkor, amikor a növény zöld, föld feletti része már kb. 30 cm.

Szabadhegyi Viktor