fbpx

A közösségért is elkötelezett az év agrárembere

Írta: - 2018 március 13.

Mint ismert, Mutsy Árpádot, a Bio-Fungi Kft. vezetőjét választotta Az Év Agráremberének a 70 fős szakmai zsűri Siófokon. A szervezők tíz kategóriában (innováció, gépészet, állattenyésztés, feldolgozó-élelmiszeripar, fenntartható gazdálkodás, fiatal gazda, jövő agrárszakembere, kertészet, növényvédelem és -termesztés) keresték Az Év Agráremberét, majd végül titkos szavazással február 10-én Mutsy Árpádot, a kertészet kategória nyertesét választották meg abszolút győztesnek. A Mutsy Árpád vezette Biofungi Kft. 100%-ban magyar vállalkozás, hetente 120 tonna friss árut árul itthon és exportpiacokon, évente 10-15%-os a növekedést ér el az ország legmodernebb ilyen létesítményében. Így már nem csoda, hogy az Év agrárembere idén egy viszonylag kis szegmens képviselőjeként – és nem utolsó sorban elkötelezett közéleti szerepvállalóként, karitatív mecénásként – nyerte az elismerést.

Az Év Agrárembere 2017. Díj tulajdonosa: Mutsy Árpád

Generációs minta, tradíció és elkötelezettség

Részben szülői-nagyszülői minta, részben saját üzleti és szakmai hozzáértés érlelte ki azt a sikertörténetet, amelynek elismeréseként 2017-ben Mutsy Árpád, a családi vállalkozásként indult Bio-Fungi Kft. tulajdonosa-vezetője kapta az Év agrárembere elismerést. A megmérettetést záró gálán Németh Tamás és Sótonyi Péter Életműdíjat, valamint Kökény Attila közönségdíjat kapott. Fazekas Sándor szakminiszter a siófoki rendezvényen köszöntőjében arról beszélt, hogy az Év Agrárembere-verseny lehetőséget ad az egyéni teljesítmények elismerésére, a magyar agrárium büszkeségeinek számbavételére. Ugyanakkor e számbavétel egyben rámutat arra, hogy a magyar vidék a megélhetés, a boldogulás perspektíváját nyújtja a fiatalok számára. Prof. Dr. Gyuricza Csaba köszöntőjében maga is úgy vélte, a rendezvénysorozat sok követendő példát emel a figyelem homlokterébe, segít szakmai vívmányok és szakemberek felkutatásában, s úgy enged bepillantást a mezőgazdaság kulisszatitkai mögé, hogy eközben szívhez szóló pillanatokkal is gazdagítja az ágazat híveit, képviselőit. – A magyar agrárium egyenlő önnön tradíciójával, de több is annál: eleven, izgalmas és fejlődő terület, ahol a hozzáadottérték-előállítás élő kapcsolatot teremt a különféle szereplők, gyártók és vásárlók, alkotók és termékek között. Nem véletlen, hogy Magyarország egyik leghívebb „nagykövete” a világban, amiről azonnal azonosítják hazánkat, az gyakran a mezőgazdaság, a gasztronómia valamely produktuma – mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ megbízott főigazgatója, aki egyben arra is emlékeztetett: az agrárium szellemiségének része az értékek és a szakmai vívmányok tisztelete, a szorgalom, a tenni akarás és a föld iránti elkötelezettség.

Szaktudás és növekedés

Mutsy Árpád a vállalkozói gondolkodásmóddal már gyerekkorában megismerkedett a vajdasági Zentán, ahol nagyszüleitől-szüleitől tanulhatta részben a gombatermesztést is. A Bio-Fungi Kft-t testvérével és gyerekkori barátjukkal alapította, és a szisztematikus építkezés alapját a piacok kiépítése, az üzleti stratégia kidolgozása, a megfelelő szaktudás és szakemberek összegyűjtése képezte. A cég dinamikus fejlődését 2004-től az áporkai kistérségben lévő gombakomposzt-üzem indította el, amely a mai napig évi 10-15%-os növekedést produkál, s ahol gombakomposzt- és alapanyag-előállítás, valamint friss gomba termesztése zajlik. Jelenleg 55 hőkezelőben heti 2400 tonna csiperkegomba-komposzttal és 300 tonna laskaalapanyaggal látják el Magyarország és további 10 ország gombatermelőit, valamint heti 115 tonna gombát forgalmaznak itthon és a környező országokban, ezzel a régióban abszolút piacvezetők. Az innováció és fejlődés a cég egyik fő mozgatórugója, a növekedés, beruházás és piacbővítés folyamatos. A komposztgyártás mellett 2008-ban épült fel a cég ócsai gombafarmja, ami ma is a legmodernebb termesztőlétesítmény az országban: 24 modern, felszíni gombatermesztő-házzal és 12 laskagomba-termesztő sátorral. A cég hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesít Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia vezető szupermarket láncaiban.

A gombatermesztése népszerűsítése szívügye

Társadalmi jelenlét

A 100%-ban magyar tulajdonú Bio-Fungi egyébként tavaly 8 milliárdos bevételt produkált, 250 alkalmazottal a környék egyik legjelentősebb munkaadója. Ám nemcsak ez jellemzi közéleti szerepvállalását. A cég ugyanis nemcsak piaci érdekből, hanem a közegészségügy egyik elkötelezettjeként is szorgalmazza – például szóróanyagokkal, honlappal, IskolaGomba-programmal – a honi gombafogyasztás növelését. Emellett jelentős a karitatív tevékenységük: támogatják a GoPink-kampányt, amelynek célja a mellrák elleni harc kiszélesítése.

A már négy díjazott: Csikai Miklós (2016), Mutsy Árpád (2017) , Kujáni Lászlóné Cser Olga (2014), Zsigó György (2015) Mátrai Zoltán és Hamvas Atanáz szervező társaságában

Kohout Zoltán