fbpx

A LIMAGRAIN őszi káposztarepce a legjobb választás 2011-ben is!

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

A francia eredetű, 600 gazdálkodó tagot számláló LIMAGRAIN szövetkezet a világ negyedik legnagyobb vetőmag vállalata. Történetében mindig is kiemelkedő fontosságú volt a hibridkukorica nemesítése és vetőmagjainak előállítása, de az elmúlt évtizedek alatt a cégcsoport tevékenysége folyamatosan bővült és a kukorica mellett meghatározóvá vált a kalászosok, a napraforgó és a repce szerepe. A szántóföldi növények mellett ugyancsak nagy hangsúlyt kapott a zöldségfélék nemesítése, vetőmagjainak forgalmazása is. Ezt a bővülést nemcsak az újabb fajok megjelenése jelentette, hanem a tevékenységek egymásra épülő kiterjesztése is. Mára az alapkutatástól a feldolgozóiparig a termékpálya minden eleme nyomon követhető a vállalat működésében. A LIMAGRAIN napjainkban Európa vezető vetőmag előállító és forgalmazó vállalta, első a kalászos gabonák és második kukorica piacán.

A LIMAGRAIN azon nemesítő házak egyike, amelyek a legtöbbet fordítják a repce ipari és nemesítési kutatásaira. Repcenemesítő központ található Franciaországban, Németországban és Nagy Britanniában is. A nemesítő munkához, a széleskörű tesztelésekhez további 12 állomás tartozik, a maguk különböző termőhelyeivel és esetenként szélsőséges időjárási körülményeivel. A már széleskörűen és több éven keresztül vizsgált repcéket természetesen a piaci bevezetés előtt további tesztelések előzik meg. Ennek megfelelően az általunk ajánlott repcék is átestek a hazai termőhelyek és klimatikus viszonyok próbáin. Saját fejlesztési kísérleteinken kívül a legnagyobb forgalmazók tesztjeiben és az MgSzH kísérleteiben is szerepelnek.

Magyarországon a 2007. évben kezdtük meg a repcék vetőmagjainak forgalmazását. Büszkén mondhatjuk, hogy ez a tevékenység kiemelkedő sikert hozott, az ONTARIO 2007 és 2008 után 2009-ben és 2010-ben is piacvezető lett a fajtarepcék között.

Az ONTARIO a korai és a középérés határán érő, kiváló termőképességű, jó télállósággal rendelkező és nagyon jó alkalmazkodó képességű fajta. Termőképessége alapján nagyon különböző termőhelyeken is konzekvensen a legjobbak között szerepelt, termése nemcsak a legelterjedtebb fajtákkal, hanem a hibridekkel is versenyképes. Olajtartalma magas (45-47% körüli), olajminősége jó, erukasavmentes, glükozinolát tartalma alacsony (11-14 mikro mol/g). A növény középmagas, generatív típusú, sok elágazást hoz. Állóképessége stabil, pergési hajlama átlagos.

Az idén bevezetésre kerülő PAMELA fajtarepcénk, reményeink szerint követni fogja az ONTARIO sikereit.

A kornak és a termelői, agronómiai igényeknek megfelelve, megjelentek a hibridrepcék is kínálatunkban. A már ismert CHAMPLAIN mellett, a repcenemesítésünk újabb képviselőjét, már az ARTOGA hibridet is kínáljuk Önöknek.

Az ARTOGA Magyarországon kívül Németországban, Lengyelországban valamint Csehországban és Szlovákiában is államilag elismert hibrid. Termőképessége kiemelkedő. A fajtaminősítő kísérletekben a két év (2008-2009) átlagában magtermése 4,43 t/ha volt, ezzel az eredménnyel 4,1%-kal haladta meg az összehasonlító hibridrepcék átlagát. Termésstabilitása, termésbiztonsága kiváló, eltérő termőhelyeken és évjáratokban is megbízhatóan teljesít. Az igazán magas termésszint eléréséhez intenzív termesztéstechnológia alkalmazását javasoljuk. Olajtartalma magas, 45-47% körüli. Az ARTOGA olajtermése nagy magtermésének és jó olajtartalmának köszönhetően éréscsoportjában az egyik legnagyobb volt: 1826 kg/ha, 107,1%. Olajminősége megfelelő, erukasavmentes. Glükozinolát tartalma hibridtípusára jellemző, a fajtaminősítő kísérletekben az egyik legalacsonyabb volt. Magas növésű, nagyon sűrűn és alacsonyan elágazó, generatív hibridrepce. Állóképessége, télállósága jó, pergési hajlama átlag alatti, betegségekkel szembeni ellenállósága jó. Kezdeti fejlődése gyors, ezért az optimálisnál később is biztonsággal vethető.

Az ARTOGA az MgSzH kísérletiben, az elmúlt (2010) évben, terméseredményei alapján az „első helyezett” lett, megelőzve a „második helyezett” CHAMPLAIN hibridrepcénket.

Az őszi káposztarepce idei kínálatunkat a következő táblázatban foglaltuk össze:

Fajta / Hibrid

Éréscsoport

Termőképesség

Olajtartalom

Stabilitás

Ajánlott vetőmagdózis (mag/ha)

Megjegyzés

ONTARIO

korai

1,5kiváló

magas

kiváló

700 ezer

bármely termőhelyre

LADOGA

korai

kiváló

magas

kiváló

700 ezer

bármely termőhelyre

ADRIANA

korai

nagyon jó

kiváló

kiváló

700 ezer

bármely termőhelyre

PAMELA

középérésű

kiváló

kiváló

700 ezer

bármely termőhelyre

CHAMPLAIN

középérésű

kiváló

kiváló

500 ezer

hibrid (Ogura típusú)

ARTOGA

középérésű

kiváló

magas

nagyon jó

500 ezer

hibrid (Ogura típusú)

ALBATROS

középérésű

kiváló

magas

nagyon jó

500 ezer

hibrid (Ogura típusú)

Meggyőződésünk, hogy a fajták és hibridek teljes genetikai potenciáljának kihasználására csak a gondosan kiválasztott fémzárolt vetőmag a garancia. A LIMAGRAIN teljes csapata azon fáradozik, hogy korszerű, a termesztés követelményeinek megfelelő fajtákkal és hibridekkel és azok kifogástalan minőségű vetőmagjával álljon az Önök rendelkezésére.

Keressenek bennünket, segítünk választani!