fbpx

A mennyiség ne menjen a minőség rovására!

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 19.

Magyarországon évente kb. 5 millió tonnát termesztünk belőle több mint 1 millió hektáros termőterületen. Mindkét felhasználási terület esetében kiemelt fontossága van a búza fehérjetartalmának: minél nagyobb a búzaszemen belül a fehérjék aránya, annál jobb a búza minősége, mely meghatározza például a belőle készült liszt sütőipari értékét vagy a takarmány minőségét. Takarmánynövényeink közül egy másik, kiemelt jelentőségű növény a lucerna, melyből hazánkban éves szinten több mint 550 ezer tonnát termesztünk közel 130 ezer hektáros területen. A lucerna kimagasló fehérjetartalma miatt kedvelt takarmány, így termesztése során szintén nagyon fontos a lehető legmagasabb fehérjetartalom elérése, hogy minél jobban emészthető takarmányt készíthessünk belőle.

A jövedelmező búza-, illetve lucernatermesztés fontos kritériuma tehát, hogy a lehető legmagasabb hozamok mellett biztosítsuk az elérhető, lehető legmagasabb fehérjetartalmat is. Hagyományos műtrágyázási szokások mellett ezt általában nem tudjuk megvalósítani, mert a hozamok emelkedésével a termés fehérjetartalma rendszerint felhígul, így a mennyiségi növekedés a minőség rovására megy. Amennyiben pedig magas minőségű termés elérésére törekszünk, úgy általában a termés mennyisége csökken le.

Ezentúl azonban nem kell kompromisszumot kötnünk a mennyiség – minőség kérdésében, hiszen az olasz Valagro cég egyedülálló kutató- és fejlesztőmunka után megalkotta a Megafol Protein-t, mely kiváló megoldást nyújt az imént említett problémára. A speciális GenChip technológiával végzett kutatások kimutatták, hogy a Megafol Protein-nel kezelt növényekben megnő azoknak a géneknek az aktivitása, melyek részt vesznek a fehérjék szintézisét és raktározását szabályozó biokémiai folyamatokban. A Megafol Protein-ben lévő GEA166 hatóanyag mátrix aktív összetevői befolyásolják a sejten belül lejátszódó enzimatikus reakciókat és hormonjelzéseket; stimulálják a nitrogén, az aminosavak és a cukrok metabolizmusát; valamint beindítják a fehérjetárolást és a fehérjebontó enzimek inhibitorait.

Ezen folyamatok eredményeként a Megafol Protein:

  • elősegíti a fehérjék szintézisét,
  • erősíti a fehérje-megtartó képességet,
  • támogatja a magfehérjék raktározását.

Alkalmazására javasolt kultúrák:

  • búza,
  • lucerna,
  • szója,
  • borsó.

A Megafol Protein használatával extenzív termesztési feltételek esetén a meglévő magas minőségi szint megtartása mellett tudjuk növelni a termés mennyiségét, míg intenzív termesztés esetén a továbbra is magas hozamok mellett javítani tudjuk a minőséget. Alkalmazásával (akár 19,5%-kal) magasabb fehérjetartalmú minőségi búzatermést, valamint fehérjékben gazdagabb (akár 34%-kal) és könnyebben emészthető (akár 44%-kal) lucernatermést tudunk előállítani.

Erdélyi Krisztina marketing vezető,

Malagrow Kft.