A napraforgó kártevői


1. ábra A helyes gépbeállítás segíti a napraforgónövény fejlődését Fotó: Takács Attila

Talajlakó (polifág) kártevők

A napraforgót károsító polifág fajok elleni védekezést már vetés előtt, a talaj-előkészítést megelőzően el kell kezdeni, hiszen a talajban fejlődő polifág rovarok lárvái a pajorok (cserebogarak lárvái), a drótférgek (pattanóbogarak lárvái) és az áldrótférgek (alkony- és gyászbogarak lárvái) a gyökerek megrágásával jelentős mennyiségű csíranövényt is el tudnak pusztítani.

2. ábra Barkó által károsított napraforgó csíranövény. Fotó. Molnár Szilárd


3. ábra A fekete répalevéltetű jelenléte növekedésben visszamaradást okoz. Fotó: Molnár Szilárd


4. ábra A zöld cserebogár is levélkártevőként léphet fel. Fotó: Molnár szilárd

Védekezés a talajlakók ellen

5. ábra A poloskák a kaszatok szívogatásával kárt okoznak. Fotó: Molnár Szilárd

Levélkártevők


6. ábra Parásodott levélnyél, a petecsomó helyét jelzi. Fotó: Molnár Szilárd


7. ábra A gyapottok bagolylepke a napraforgót sem kíméli. Fotó: Takács Molnár Szilárd


8. ábra A gamma bagolylepke hernyója polifág, így a napraforgó levelet sem veti meg. Fotó: Molnár szilárd


9. ábra A kétfoltos takácsatka a meleg száraz időszakot kedveli. Fotó Molnár Szilárd


10. ábra Az üvegházi molytetű is kedveli a nagy lédús napraforgó leveleket. Fotó: Molnár Szilárd

Virág és kaszatkárosítókA már kialakult virágzaton és a fészekpikkelyek között a már említett fekete répa-levéltetű szívogat, ennek következtében a tányér eltorzul. A tányér kaszat felőli oldalán megtelepedő fekete répalevéltetű-telepek részleges sterilitást is okoznak (11. ábra). A napraforgó „csillagbimbós” fenológiai stádiumától a már említett mezeipoloska-fajok okoznak érzékeny károkat. Kártételük a „nyitott bimbójú” hibrideknél különösen látványos a virágkezdeményeken okozott sérülésekkel, mézgaszerű kifolyásokkal. A poloskák kártétele nagymértékben hozzájárul a kaszatkezdemény elhalásához, a kaszatbélbarnulási tünetekhez. A kaszatok beérésével az egész vegetációban károsító mezeipoloska-fajok kártétele jelentősen csökken. Fontos megemlíteni még a napraforgómolyt (Homoeosoma nebulellum), amelynek tápnövényi köre a fészkes-virágzatúak közül kerül ki. Fő tápnövénye a napraforgó, ezen kívül a kerti őszirózsán (Gallistephus), a bókoló bogáncson, az acat- és bojtorjánfajokon is ki tud fejlődni és fel tud szaporodni. Kárképe jellegzetes, a virágot, a magkezdeményeket és a magot rágja meg, a szövedékével összeszövi az egész tányért. A magvaknak általában a felső részét károsítja. Nedves évjáratban a megrágott magvak megpenészednek. Évente 2, esetleg egy részleges 3. nemzedéke is lehet. A hernyó telel át a talajban. A nyári, első nemzedék lepkéi július közepétől augusztus elejéig rajzanak. A lepkék a napraforgó virágzatába rakják le petéiket, akár 200-300 db-ot nőstényenként. A petéket egyesével a napraforgótányér frissen kinyílt virágaira helyezik. Fontos eleme a védekezésnek a legelőkön, útszéleken, árokpartokon a tápnövényeit adó fészkes virágzatú gyomnövények irtása. Ellenálló napraforgófajtákat és -hibrideket vessünk, melyeket jellemez egy, a maghéjon virágzás után néhány nap elteltével kialakuló páncélsejtréteg (a melanin vagy fitomelán). Ennek következtében a hernyó a maghéjat nem tudja átrágni. Mesterséges pótbeporzással is csökkenthető a kártétel, mivel a lepkék nem petéznek a már megtermékenyült virágokba. Szükség esetén a virágzás kezdetén méhkímélő technológiával védekezzünk.


A fekete répalevéltetű kártétele meddő kaszatokat eredményez. Fotó: Molnár Szilárd

12. ábra A madarak is kedvelik az érett kaszatokat. Fotó: Molnár Szilárd

A méhkímélő technológia keretében méhekre mérsékelten veszélyes/mérsékelten kockázatos rovarölő szerek felhasználására kerülhet sor: Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat.

Méhekre mérsékelten kockázatos: Méhkímélő technológiával kijuttatva: Gamma-cihalotrin, Deltametrin, de csak 2019.10.31-ig.

Takács Attila

Növényvédelmi entomológus

kártétel kártevők kockázat napraforgó növényvédő szer növényvédőszer permetezés rovarölő szer termesztés