A repce betakarításán túl vagyunk, kezdődnek az idei vetések

Július 25-én a Vetőmag Szövetség aratási helyzetképe az őszi káposztarepce-területek 99%-os betakarítottságáról számolt be. 250 969 hektárról összesen 800 039 tonna termés került le, ami 3,188 t/ha országos termésátlagot jelent. (A tavalyi kedvezőtlen évjáratban 2,4 t/ha lett az országos átlag.) Szép, sőt kimagasló eredményekről bőven hallunk, kísérleti és üzemi területeken is.

Mondogattuk, hogy az idei kedvező repcés év lesz, hogy elrontani lesz nehéz a repcét, de egy-két eredmény valóban meglepetést szerzett. Elég mostoha körülmények között és technológiailag elhanyagolt területekről is „vágtak” üzemi körülmények között 4 t/ha feletti átlagokat. Voltak repceterületek, amelyek a késői vetések miatt 2–4 leveles állapotban voltak még decemberben is, a termelők sok esetben zöldtrágyánál többet nem is láttak az állományban, mégis meghagyták a táblákat, mondván: a repce csodákra képes. Az aratások után beigazolódott, hogy kár lett volna ezeket megsemmisíteni, hiszen az ilyen területek is produkáltak 3-3,5 t/ha feletti eredményeket. (Több helyen igazolódott, hogy a SHERPA és a SHREK valóban jól tűri a megkésett vetést.)

Beszéljünk kicsit a kiugróan magas számokról is: üzemi körülmények között 15-20 ha-os területek átlagában előfordultak 7 t/ha feletti eredmények is. (Például SHREK hibridünk esetében akár 7,5 t/ha!) A SHREK kimagaslóan teljesített az ország minden területén, szép számmal produkálva 5-6 tonnás átlagokat. Hasonlóan jó eredményekről számolhatunk be a MERCEDES és DIFFUSION hibridjeink esetében is. A „jól bevált” mezőny is hozta a formáját, a SHERPA és a VISBY a teljesítménye alapján továbbra is fontos helyet foglal el a hazai vetésszerkezetben.

Mint termékfejlesztő nem hagyhatom szó nélkül a kísérleti eredményeket sem, hiszen itt figyelhetjük meg a legújabb hibridjeinket, amelyek kereskedelmi forgalomban még nem voltak jelen. Elsősorban az üzemi kísérletek az érdekesek, hiszen itt nem kisparcellás rendszerben dolgozunk, hanem akár 0,5, 1, 3, 5 hektáros parcellákon is, amelyek eredményei sokkal informatívabbak lehetnek a termelők számára. A legszembetűnőbb a betakarításokon az volt, hogy a kombájn igazolta, amit eddig is mondtunk: a legújabb genetikák új lépcsőt képviselnek mind termésmennyiségben, mind alkalmazkodóképességben. Ez egyrészt abban mutatkozott meg, hogy a legtöbb kísérletünket toronymagasan a DALTON nyerte meg, több helyen is 7 t/ha-os vagy azt közelítő eredményekkel, szorosan karöltve a SHREK-kel. Az alkalmazkodóképességüket pedig alátámasztja, hogy eltérő körülmények között is képesek voltak ezt a mennyiséget produkálni. Munka közben a kombájnban ülve figyelemre méltó volt, hogy „nem ugrált” a parcella betakarítása közben a hozammérő, amely a régebbi hibrideknél nagyobb kilengéseket mutatott. Például egy adott hibridnek lehet 5 tonna feletti az eredménye, de a parcellán belül mutatkozhattak 2,5 tonnás és 7 tonnás részek is. Ellenben az újabb hibridek sokkal kiegyenlítettebb képet mutattak. Persze lehet ezt a talaj egyenetlenségeire fogni, de mégsem tenném, hiszen több területen is ez volt a tapasztalat, egymás melletti parcellákon, ahol váltakozva régebbi és újabb hibridek sorakoztak egymás mellett.

A legújabb hibridek valóban új távlatokat nyitnak meg a hazai repcetermesztők számára. A PHOENIX CL a Clearfield gyomirtási technológiával gazdálkodóknak biztosít lehetőséget arra, hogy ugyanolyan kimagasló terméshozamokat érjenek el, mint a hagyományos hibridekkel. A DALTON a hagyományos, középkésői éréscsoport hibridjei között tör a csúcsra, RLM7 alapú fómarezisztenciával. A tavaly bevezetett SHREK pedig nagyüzemi körülmények között is bizonyította idén stabilitását és termőképességét. Kimagasló stressztűrésével, szembetűnő becőméretével a következő évtized egyik meghatározó repcehibridje lesz Magyarországon.

Gódor-Horváth Boglárka
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

CLEARFIELD dalton Mercedes növénytermesztés phoenix cl rapool repce sherpa shrek vetőmag