fbpx

A repce őszi gyomirtása Corteva-készítményekkel

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 06.

Az őszi káposztarepce gyomirtása minden évben kérdéseket vet fel, elsősorban az évjárattal, a klímaváltozással és az ezzel járó gyomosodási anomáliákkal összefüggésben. Az elmúlt években egyre nehezebb a repcét „időben” elvetni, korán magágyat készíteni. A később vetett repcék már a melegebb, szeptember-október hónapok csapadékhiányának kitettek. A száraz és meleg őszön a repcék lassabb fejlődése mellett a gyomnövények talajvíz- és tápanyagelvonásával is számolni kell, ami az állomány megerősödését szintén nehezíti.

Az őszi gyomirtás ideje kitolódik, és szinte egyidőben kell a melegigényes nyár végi fajok, valamint a későn kelő, hagyományos repcegyomok ellen védekezni, ezért a gyomirtó szer választásánál a nehezen irtható keresztesvirágú fajokkal (vadrepce, sebforrasztó zsombor, pásztortáska) szembeni hatékonyság mellett a megjelenő csattanó maszlag, selyemmályva, parlagfű és libatopfajok elleni hatékonyság döntő fontosságú. Ezek a gyomnövények ugyan melegigényesek, de kifagyásukkal csak tartósan 2-3 °C alatt lehet számolni. Ezekre a kihívásokra a Corteva Agriscience korszerű megoldásokkal áll a termelők rendelkezésére.

 

 

A Belkar™ tartalmazza a Corteva új fejlesztésű hatóanyagát, az aril-pikolinátok új képviselőjét, az Arylex™-et, valamint az Ikarus™-ból jól ismert pikloramot. Mindkét hatóanyag szisztémikus, felszívódó hatású, hormonszerű tüneteket okoz, a kijuttatás után egy-két órán belül már látványos hatással.

A gyomirtási időpont rugalmas megválasztásával lehetőség van a későn kelő gyomok elleni védekezésre is. Ebben az esetben a repce 6 leveles kora után lehet a kezelést elvégezni egyszeri kijuttatással, 0,5 l/ha-os dózisban. Ha a repce kelésével egy időben már megjelennek a melegigényes gyomok is, választhatjuk az osztott kezelést, amit a repce 2 leveles korában már elkezdhetünk. Ilyenkor a Belkar™ 0,25 l/ha-os dózisát kiegészíthetjük Runway™-jel, ami egy markánsabb korai hatást és tartamhatást is biztosít. Ezután két hét múlva végezhetjük el a második Belkar™-kezelést, 0,25 l/ha dózisban.

A tavaly engedélyt kapott Belkar™ már az első szezonban bizonyított. Kiemelkedő hatással rendelkezik a nyárvégi melegigényes gyomnövények (pl. libatop-fajok) ellen, valamint jó hatékonyságú a repcéből nehezen irtható keresztesvirágú fajokkal (vadrepce, sebforrasztó zsombor, pásztortáska) szemben. A készítmény idén is az új, NeoEC™ formulációban kerül forgalomba, ami a beépített adjuvánsnak köszönhetően nem igényel más kombinációs partnert. Egyszikűfertőzés esetén Perenal™ engedélyezett dózisával kijuttatható, piretroid típusú rovarölő szerekkel kombinálható.

 

A Belkar™ felhasználásának előnyei:

  • Kiváló hatás a melegigényes, nyári gyomok ellen.
  • Hatékony megoldás a keresztesvirágú gyomok ellen.
  • Hatásához nincs szükség csapadékra.
  • Metazaklór-mentes megoldás bármilyen repcében.

 

Legyen részese Ön is a repcegyomirtás új generációjának! További információkért keresse területi képviselőinket!

 

Dr. Lukács Domonkos
herbicid-termékmenedzser
Corteva Agriscience

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!