fbpx

A repcebetakarítás veszteség-csökkentő berendezései, adapterei

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

A repce betakarítása a termesztéstechnológia egyik legfontosabb és legnagyobb odafigyelést igénylő munkaművelete, amely akár a termelés eredményét is meghatározóvá teheti. A termés optimális időben, minél kisebb veszteséggel és jó munkaminőséggel történő betakarítása alapjaiban határozhatja meg a termelés jövedelmezőségét, valamint a legkorábbi „megnyugtató” bevételt jelenti a termelők számára. A következőkben – a téma időszerűségénél fogva – a repce gépi betakarításának lehetséges változatai kerülnek bemutatásra.

A repce termesztéstechnológia műveleteinek gépei alapvetően a kalászos gabonatermelés géprendszeréből választhatók ki, így a repceágazat a gabonatermeléssel társítva csak kisebb beruházást igényel, valamint a kalászosok termesztésében is kedvezőbb lesz a költségek alakulása.

A repce egymenetes gépi betakarítására a különböző arató-cséplő gépek használhatók, hagyományos vagy speciális építésű gabonavágó asztallal, függőleges alternáló kaszaszerkezetekkel, nyújtott aratórésszel, illetve (a repcebetakarításra célszerűen kialakított) repcebetakarító adapterrel felszerelve.

A betakarítási technológia összetett feladat, amely magában foglalja: az állomány mesterséges leszárítását (deszikkálását); a magvak betakarítását a különböző arató-cséplő gépekkel; a termény átvételét, szállítását szállító járművekkel a majori munkák helyére (magtisztítás, szárítás, tárolás), és végül a repcetarló zúzását, esetleg a repce szármaradványok bebálázását.

A betakarítás, mint komplex munkafolyamat gondos és pontos terv szerinti munkaszervezést is igényel, de ezen belül maga a betakarító gépek esetén a minél kisebb veszteség elérése lehet a gépkiválasztás legfontosabb kritériuma.

 

Vegyszeres állományleszárítás

A repce betakarítása a növényállomány mesterséges leszárításával kezdődik, amely ma már az intenzív termesztéstechnológia egyik fontos eleme.

A repce rendkívüli nagy szártömege miatt ugyanis a betakarítás akkor lesz folyamatos, ha a szár egyenletesen, tökéletesen megszáradt.

Amennyiben az érés elhúzódott és egyenlőtlen, nagy a gyomfertőzöttség, szükségessé válik az állomány mesterséges leszárítása, deszikkálása.

A leszárítást – a biológiai érést követően – akkor kell elvégezni, amikor a becők 60-70%-ánál a magvak 60-80%-a már barna (vagy barnás-fekete), és azok a becőkből kimorzsolhatóak.

A korai leszárítás a vörös színű, szinte értéktelen magvak arányát növeli.

A kémiai állományleszárításra különböző kontakt gyomirtó hatású készítmények (pl. Bromotril 40 EC + BIO-film, Zopp, Reglone Air, stb.), ill. a szisztemikus herbicidek eredményesen használhatók.

A deszikkálást – főleg a nagyobb táblákon – légi úton, repülőgéppel, vagy helikopterrel célszerű elvégezni, a kisebb területeken, ahol a vegyszer elsodródás veszélye fokozatosan fennáll, kompromisszumként a szántóföldi szórókerettel felszerelt (elsősorban a hidas kialakítású, magajáró) permetezőgépek vehetők számításba.

A mesterséges állományleszárítás előnyei a következők:

  • a betakarítás korábban történhet meg, mint a természetes úton beérett repceállomány esetében
  • a betakarítás időpontja – az időjárástól függetlenül – előre megtervezhető, és optimális időn belül elvégezhető
  • a betakarító (arató-cséplő) gépek munkaminősége javul, és a betakarítási veszteségek jelentősen csökkenthetők
  • megnövekszik a betakarítógépek teljesítménye, csökkennek az esetleges eltömődésekből adódó időveszteségek
  • javul a termés minősége
  • a magtisztítás és szárítás munkafolyamata jobban szervezhető
  • után szárításnál az energiamegtakarítás révén kisebb a szárítási költség
  • a betakarítási, szállítási munkacsúcs csökkenthető

 

A repcebetakarítás általános jellemzése

A jobb oldali elválasztófal – a bal oldalihoz hasonlóan – keskeny kialakítású, kívülről hajlított borítólemezzel fedett, azonban itt nincsenek meghajtó részegységek.

Az adapternek a vágóasztal oldalfalához történő, nagy pontosságú illesztésével, a lépcsős lemeztoldat és az oldalfal közötti gumitömítésekkel a kihullási veszteség kiküszöbölhető.

Az adapterek mindkét oldalfalára a kettős löketrendszerű, függőleges, ún. repcevágó oldalkaszák vannak felszerelve.

Mint látható, az aratva cséplés a repce betakarításában is megegyezik a kalászos gabona betakarítás munkafolyamatával.

Ez esetben azonban – az eltérő morfológiai és egyéb tulajdonságok miatt, valamint a betakarítási veszteségek csökkentése érdekében – a gabonavágó asztalt megfelelő adapterszerelékkel, ill. adapterrel kell felszerelni.

A repce betakarításához az aratórészen – vágóasztalon – szükséges módosításokat az 1. ábrán látható blokkséma szemlélteti.

 

Betakarítás hagyományos építésű v. speciális kialakítású gabonavágó asztallal

Ugyancsak jelentős veszteségforrás lehet a rendválasztóknál, melyek hatására ott a becők felnyílnak, és a repcemagvak a tarlóra hullanak.

A repce – mint növény – könnyen csépelhető, így betakarításkor a cséplési veszteség elhanyagolhatóan kis (0,1-0,2 %) értékű.

A viszonylag alacsony – 6-8 kg/s – gépterhelés is magyarázatul szolgál a kisebb cséplési veszteségre.

A kalászos gabona betakarítására alkalmazott – hagyományos – gabonavágó asztallal felszerelt kombájnoknál: jó gépbeállítással és a gépüzemeltetési előírások megfelelő betartásával még így is 8-10 % aratórész – pergési szabadszem – veszteséggel kell számolni.

A hagyományos gabonavágó asztallal felszerelt arató-cséplő géppel végzett repcebetakarításkor lényeges, hogy a motolla a repcét csak felülről érintse, a haladás iránya pedig a repce dőlésével megegyező, esetleg arra kissé ferde legyen.

A motolla kerületi sebessége a haladási sebesség 1,1-1,3-szerese lehet.

Ennek megfelelően a motolla terménytovábbító munkája a minimálisra korlátozódik, és az csupán „fésüli” az állományt, valamint rásegítést végez.

A betakarítás javasolt munkasebessége 5 km/h körüli. Ez a „sebességkorlátozás” a betakarítási – elsősorban a pergési szabadszem – veszteségek miatt kényszerű és korlátozó tényező.

A betakarítási (aratórész) veszteségek csökkentése érdekében a gyártók arató-cséplő gépeikhez – az „alap” (standard) gabonavágó asztalok mellett – speciális építésű vágóasztalokat is készítenek, amelyek változtatható asztal hosszúsággal vagy előtét szállítóhevederekkel rendelkeznek.

Az előtét szállítóhevederes vágóasztaloknál az anyagáramot a kaszaszerkezettől szalagtagok veszik át, és a középre hordó gyűjtőcsigához szállítják a terményt.

A hevederes szalagtagok hosszúsága 600 mm feletti, így a kaszaszerkezet és a csiga közötti távolság az 1000 mm-t is meghaladhatja.

Ennek megfelelően az egyenletes terményadagolás biztosított, a hevederek szinte „behúzzák” a terményt a csigához, és a pergési veszteség is minimálisra csökkenthető.

Az egyenletes és hatásos terménytovábbítást – egyes kiviteleknél –a terménygyűjtő csiga konzolján teljes szélességben elhelyezett vezérelt bedobóujjak, és/vagy kiegészítő (felső) „repcecsiga” beépítése is elősegítheti.

 

Rendválasztó oldalkaszák

 Erősen kuszált és dőlt repcében a kombájn (aratórész) eltömődésének gyakorisága csak a rendválasztó oldalkaszák használatával mérsékelhető.

Az oldalkaszák a vágóasztal egyik – általában a jobb oldalára – vagy mindkét oldalára szerelhetők fel.

A kaszák meghajtása mechanikusan, elektromos motorral, vagy hidraulikus úton történhet meg.

Mechanikus meghajtás esetén az eredeti vágóasztalról hajtják meg a kaszaszerkezetet.

Elektromos motoros meghajtást egy kihelyezett elektromotorról biztosítanak, míg a hidraulikus meghajtást egy hidroszivattyú végezheti.

Az oldalkaszák hossza – magassága – általában 120-135 cm, a lökethossz 70-80 mm.

A jobb- és bal oldali oldalkaszák együttes alkalmazása elsősorban a táblanyitáskor – az átvágások elkészítésekor – előnyös, mert a dőlt és kuszálódott állományban a kaszák a szárakat átvágják, nem engedik meg a repceszárak motolla tengelyre való felcsavarodását és az arató-cséplő gép folyamatos üzemeltetését biztosítják.

Az oldalkaszák által okozott pergési – szabadszem – veszteség 1-2% közötti.

Repcebetakarító adapterek, adapter családok

A repcebetakarító adapterek jól átgondolt megoldást kínálnak a repce minimális veszteséggel történő betakarítására.

Konstrukciójuk a betakarítható hozam növelésére irányuló részletmegoldásokat a felhasználói gépüzemeltetés üzembiztosságának egyidejű növelésével kapcsolják össze.

Maga a repcebetakarító adapter aránylag egyszerű kialakítású, az arató-cséplő gép gabonavágó asztalára könnyen fel-, ill. leszerelhető.

Az adapter vágó asztaltoldata az az alapelem, amelyre a többi modul csatlakozik.

A különböző keresztmetszetű csövekből és szögvasakból készült alapelem önhordó kivitelű.

Ennek köszönhetően a vágóasztal kaszaujjait pótlólagos, külön felfekvő erő nem terheli.

A vágó asztaltoldatát az alsó oldalra szerelt alapvédő lemez, felső oldalát pedig az odaszerelt (általában lépcsős) lemeztoldat fedi le.

Az alapvédő lemez akadályozza azt meg, hogy a terménymaradványok eltömődést okozzanak az adapternél vagy a vágószerkezetnél.

A felső lemeztoldat lépcsőzetes kialakítása következtében a repcemagvak nem tudnak előrefelé kihullani.

Elsősorban lejtős terepen, tartósan lefelé haladáskor járul hozzá ez a kialakítás a veszteség minimális mértéken tartásához.

 

Igen fontos építőelemek még ebben a vonatkozásban a beépített osztólécek.

Ezek a lécek kb. 10 mm-rel a lépcsős lemeztoldat szintje felett vannak és megakadályozzák azt, hogy a repcemagvak lejtőn haladáskor egy oldalon gyűljenek fel, majd a kaszaszerkezetnél előre kihulljanak.

A különleges formájú, önhordó konstrukció megakadályozza a lépcsős lemeztoldat elcsavarodását, vetemedését.

Az adapter és a vágóasztal közötti átmenetet egy gumitömítéssel ellátott lemez fedi le.

Ez a lemez túlnyúlik a kőgyűjtő vályún is azért, hogy torlódásmentes legyen az átmenet a középre hordó csigáig.

A repcebetakarító adapter felszerelése a jobb és bal oldali elválasztófal segítségével történik.

Valamennyi feltámasztó és feszítő erő az oldalfalak irányába hat.

Az oldalfalak igen keskeny kialakításúak, és az oldalkaszáknál nagy ívben hajlítottak annak érdekében, hogy a terményelválasztás torlódásmentes legyen.

Ezen felül a lemezeknek a külső felületén semmiféle tartó- vagy záróelem nincs, így nem is kerülhet sor emiatt a termény feltorlódására.

A bal oldali elválasztófalon van valamennyi működtető, meghajtószerkezet, így az alternáló vízszintes kaszahajtás és a hidraulikus (mechanikus vagy elektromos) függőleges oldalkasza meghajtás is.

A vágórendszer kettős kaszaujjas, megfelelő – recés élű mozgó és a kaszaujjakra szegecselt, sima élű álló – késpengékkel és olajfürdőben futó bolygó műves hajtóművel, amely a meghajtás forgó mozgását vízszintes késlöketekké alakítja át.

A bal oldali elválasztófal a vágó asztaltoldathoz van rögzítve.

Ez biztosítja azt, hogy a késpengék lökete és a kasza állása az oldalfalhoz képest mindig optimális marad.

Az adapter hidraulikus köre teljesen le van választva az arató-cséplő gép hidraulikájáról.

A szűrőt is tartalmazó olajtartály, helytakarékos módon, az oldalfalba került beépítésre. Az olajszivattyú meghajtása a kaszameghajtásról van megoldva.

 

 

Gépválaszték a repce betakarításához

A repce kisebb veszteséggel történő betakarításához használható vágóasztal kiegészítő részegységek, berendezések, adapterek széles választéka áll a felhasználók rendelkezésére.

A (gép)kiválasztást – természetesen az anyagi lehetőségek mellett – a meglévő v. gépberuházásra tervezett arató-cséplő gép típusa, vágóasztalának munkaszélessége korlátozza le.

Az arató-cséplő gépek gyártói saját fejlesztésű v. kooperációban – az adapter-gyártók célirányos fejlesztése alapján – gyártott részegységeket kínálnak választékukban.

Az ismertebb és a gyakorlatban is használt, illetve beszerezhető speciális építésű gabonavágó asztalok, repcevágó oldalkaszák, valamint repcebetakarító adapterek és vágóasztal toldatok főbb műszaki jellemzői az 1-3. táblázatokban kerültek összefoglalásra.

 

Összegzés

Az elvégzett betakarítási gépvizsgálatok és az üzemi, gyakorlati tapasztalatok egyértelműen bizonyították, hogy:

  • a repcebetakarító adapterekkel felszerelt gabonavágó asztalok jelentősen kisebb aratórész veszteséget okoznak;
  • a nyújtott aratórész a veszteségcsökkentés szempontjából jól kivitelezett konstrukció;
  • a függőleges oldalkaszák munkája – rendválasztása – jó, ez elsősorban táblanyitáskor – kezdőfogáskor – előnyös, de a kaszák üzemelés közben is megfelelően választják el a szárakat, és nem engedik meg azok felcsavarodását a motolla tengelyére, biztosítva ezáltal a folyamatos munkavégzést;
  • a hagyományos gabonavágó asztal esetén keletkező 8-10 %-os betakarítási veszteség a repcebetakarító adapterekkel 2-3 %-ra csökkenthető.

Összefoglalva megállapítható, hogy az arató-cséplő gépek vágóasztalára kapcsolható, oldalkaszákkal felszerelt repcebetakarító adapter(ek) (~ 4-5 MFt-os) beruházási igénye – 2,5 t/ha repcemag termés, ~ 6 m munkaszélességű vágóasztallal üzemeltetett arató-cséplő gépek ~ 2,0 ha/műszakóra teljesítményével, és egy átlagos 100 EFt/t repcemag terményárral számolva – a kisebb betakarítási veszteségből adódó (5-6 %) terméstöbbletből, az alkalmazható nagyobb (6-8 km/h) betakarítási munkasebességek következtében elérhető (15-20 %-os) területteljesítmény növekedésből, és az optimális időn belül elvégezhető repcebetakarításból származó előnyökből, már amortizációs idejük (értékcsökkenési leírásuk 10 %/év) harmadánál-felénél megtérül, ezért alkalmazásuk a repcetermelők számára célszerű és gazdaságos.

 

1. táblázat Speciális építésű gabonavágó asztalok a repce betakarításához

 

Vágóasztal gyártó és típus(ok)

Gyártó

ország

Vágóasztalok munka-szélessége

(cm)

Asztal

hosszúság

növelhetőség

(mm)

Változtatható hosszúságú vágóasztalok

Biso Ultralight 800

A

770-1420

800

VX Crop Ranger

450-900

700

Case IHVario 2050

USA

518-732

500

Varicut 3050

760-1070

570

ClaasVario V 540…V 1200

D

546-1197

300

Deutz-Fahr Variostar

D

420-720

500

Geringhoff Harvest Star Vario

D

600-660

500

Vario Star

485-910

500

John Deere 600 R

D

430-915

170

New Holland Varifeed

B

467-915

500

New Varifeed

762-1067

575

Előtét szállítóhevederes vágóasztalok

Heveder hosszúság

(mm)

Challenger Power Flow

USA

540-920

680

DBF Energy TG-RP 2

I

540-660

600

Fendt Power Flow

D

540-920

680

Massey Ferguson Power Flow

I

540-920

680

Zürn Premium Flow

D

550-915

650

Forrás: Mezőgazdasági gépek katalógusának adatbázisa 2011., és gyártmányismertetők

 

 

2. táblázat Repcevágó oldalkaszák főbb jellemzői és hazai forgalmazója

 

Gyártó

Gyártó

ország

Oldalkasza vágási hossz.

(cm)

Oldalkasza meghajtás

Hazai forgalmazó

Biso

A

120

elektromos motorral

IKR Zrt., KITE Zrt.

135

v. hidraulikusan

Case IH

USA

120

hidrau. v. elektr.

Invest Kft.

Claas

D

130

elektr. v. hidrau.

Axiál Kft.

DBF Energy

I

130

elektr. v. hidrau.

Szegána Kft.

Deutz-Fahr

HR

120

hidraulikusan

Dorker Kft.

Debreceni Mechanikai Művek

H

130

hidrau. v. elektr.

DMM Kft.

Geringhoff

D

130

hidraulikusan

Selector Kft.

IKR

H

135

mechanikus

IKR Zrt.

Matrot

F

135

elektromos motorral

Zürn

D

120-135

mech. v. elektr.

KITE Zrt.

 

 

3. táblázat Repcebetakarító adapterek, vágóasztaltoldatok főbb műszaki jellemzői

 

Gyártó és típus

Gyártó

ország

Munka-szélesség

(cm)

Adapter/

toldat hossza

(mm)

Megjegyzés

BisoIntegral CX 100

A

350-950

700

repcebetakarító adapter

CX 100

450-750

700

v.a. lemeztoldat

DBF Energy Rape kit

I

480-900

680

repcebetakarító adapter

Deutz-Fahr R

HR

480-720

650

v.a. toldat repcéhez

Claas Raps

D

450-900

500

v.a. toldat repcéhez

Cressoni CRX Colza

I

480-720

800

repcebetakarító adapter

D.M.M. Reptol

H

450-920

700

repcebetakarító adapter

Geringhoff GS

D

480-600

700

v.a. toldat repcéhez

ZürnProfi

D

485-915

800

repcebetakarító adapter

 

Megjegyzés: Az adapterekhez/vágóasztal repcetoldatokhoz 1- v. 2-oldali repcevágó oldalkaszák is tartoznak

 

 

Dr. Fűzy József