fbpx

Hogyan növelhetjük a repce termésbiztonságát?

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 29.

A repcében a legnagyobb terméskiesést a gombabetegségek közül a fehérpenészes szárrothadás kórokozója, a Sclerotinia sclerotiorum okozza, amely ellen az integrált növényvédelem során a termelők már megtesznek mindent, hogy csökkentsék a betegség okozta kártételt.

A Sclerotinia kitartóképleteinek csírázása következtében elsődlegesen a micéliumok által, a talajból, gyökéren keresztül fertőződik meg a növény. A betegség következményeként ezermagtömeg-csökkenés lép fel, és a kényszerérésből adódó pergési veszteség az, amely a terméseredményt negatívan befolyásolja. (1-2. kép).


1. kép. A kényszerérés miatt fellépő pergési veszteség – az állomány alján megfigyelhető repcekelés


2. kép. Egészséges állomány, pergési veszteség nélkül: nincs repcekelés az állomány alján

A talajból fertőző gombabetegségek ellen biológiai megoldásként a Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmazó készítményeket alkalmazzuk! A Pannon Starter Perfect Pro-ban lévő Trichoderma asperellum T34-es törzse rendkívül gyorsan kolonizálja a repce gyökerét, a rizoszférában és a talajban egészséges körülményeket teremt a repce számára. A talajból fertőző kórokozók (Sclerotinia, Verticillium) fertőzőképességét, életképességét, elsődleges kártételét jelentősen csökkenti. A Trichoderma asperellum T34-es törzse, foszformobilizáló hatása révén a talaj természetesfoszfor-tartalmát jobban hasznosítja a repce. A készítményben lévő foszfor, nitrogén és cink a növény kezdeti fejlődését is pozitívan befolyásolja, növeli a zöldtömeget és a gyökértömeget (1. diagram), kiegyenlített, homogén állományt tudunk elérni használatával. 2020 tavaszán a Pannon Starter Perfect Pro-s parcellák szemmel láthatóan szebbképet mutattak. A növények fotoszintetikus aktivitását virágzás végén SPAD-mérővel mérve 5,8%kal magasabb értéket mértünk a kontrollhoz viszonyítva (2. diagram). Az elmúlt három évben elért közel 10%-os terméstöbbletek (3. diagram) ezeknek az előnyös hatásoknak az együttes eredményei.

Vetéssel egymenetben a Pannon Starter Perfect Pro-t mikrogranulátum-szóróval felszerelt vetőgéppel 20 kg/ha dózisban tudjuk kijuttatni, így munkamenetet spórolunk meg a bedolgozást igénylő többi biopreparátumunkhoz képest. Az így kijuttatott spóramennyiség 200 milliárd/hektár.

Az elmúlt három évben többismétléses, repcében beállított kísérleteinkben és a termelőknél is visszaigazolódik az, hogy a Trichoderma gombát tartalmazó mikrobiológiai készítményünk, a Pannon Starter Perfect Pro növeli a termésbiztonságot, a korai fejlődési erélyt, a fotoszintetikus aktivitást az egész tenyészidőszakban, valamint a termés mennyiségét. A kórtani problémákat képes mérsékelni, így használatával javul a jövedelmezőség.

Klein Róbert
mikrobiológiai-termék menedzser
www.kwizda.hu