fbpx

A repcetechnológiát tovább kell finomítanunk

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 04.

A repce őszi tápanyag-igényének biztosításához elsődlegesen ne a talajt trágyázzuk, hanem a növényt lássuk el! A tápanyagok kiválasztásánál két szempontot vegyünk figyelembe: a minél jobb és biztonságosabb áttelelést, illetve a kiegyensúlyozott tavaszi indulást.

Ha így teszünk, akkor csökkentjük a téli kockázatokat, és megalapozzuk a termés mennyiségi és minőségi növekedését. A fejletlen növénynek még gyenge a „tápanyagfelkutató képessége”, ezért a nélkülözhetetlen tápelemeket közvetlenül a magágyba is helyezzük ki (megosztott tápanyagellátás). Az így kijuttatott, foszfor könnyebben felvehető a növénynek, amely segíti a nagyobb hajszálgyökér-rendszer kialakulását, ezzel megnő a gyökérfelületet, melynek következtében a jobban átszőtt talajtérfogat később vízzel és tápanyagokkal hatékonyabban képes ellátni a növényt. A kezdeti vegetatív fejlődéshez szükséges nitrogén is, de nem túlhangsúlyozva, csak olyan mértékben, ami a télállóságot nem veszélyezteti.

A gyökérzet védelmében, a gyökércsúcs, valamint a gyökérszőr sejtek osztódásához elengedhetetlen a felvehető formájú kalcium, amire mostanában nem szánunk elég figyelmet, pedig a talajaink kalcium szolgáltatása folyamatosan romlik. A jó kénellátással megalapozzuk a növény számára szükséges olajtartalmat, de először a jobb telelésnél vesszük előnyét, mert segít a szárazanyag felhalmozásában, ezzel sokat segítünk az elfagyás megelőzésben. Minden keresztes virágzatú növény meghálálja a jó bórellátást is. Ez többszörösen igazolódott a repcénél. A bórral már kezdetektől jól ellátott növénynek javul a télállósága, erőteljesebb a korai virágdifferenciálódás, és sokat segít a terméskötésen még akkor is, ha kedvezőtlenek a beporzási körülmények.

A hazai talajok elszegényedtek cinktartalomban is, pedig a cink esszenciális mikroelem. Általános kihatású a kondícióra, a tápanyagok jobb hasznosulására, a terméseredményekre. Javasoljuk, hogy korszerű repcetechnológiában a választott startertrágya kifejezetten az olajos növények tápanyagigényéhez igazodjon. A vetéssel egy menetben, mikrogranulátum-formában kijuttatott tápelemek koncentráltan és hatékonyan biztosítanak ellátást a kelő mag számára.

dr. Rácz Istvánné

SZIE AGK, Szarvas