fbpx

A rotoros kombájn is képes a ládásnak megfelelő tisztasági fokkal dolgozni

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 28.

A Mácsa 99 Kft. Galgamácsán és környékén gazdálkodik, összesen 1670 hektáron, melynek egésze bérelt földterület. A földtulajdonosok zöme három községben, Galgamácsán, Vácegresen, Váckisújfalun élnek, a földterületeket hosszú távú bérleti szerződés keretén belül adják bérbe a Mácsa 99 Kft-nek, melynek a kialakult jó viszony, a kedvező termelési eredmények és a hosszú távú bérleti konstrukciók biztonságot adnak a folyamatos termeléshez. A társaság ügyvezetője Kurucz István, aki a vezetést elődjétől, dr. Mózer István növényvédő szakmérnöktől vette át. A sok tulajdonos nehezíti a földterületek kezelését, de dr. Mózer István és Kurucz István munkatársainak köszönhetően a 13,9-es átlagú aranykoronás földterületeken is eredményes gazdálkodást folytatnak.

Szép őszi időben látogattuk meg Kurucz Istvánt, a Mácsa 99 Kft. ügyvezetőjét. Napraforgó betakarítást végeztek éppen.

Kurucz István elmesélte, hogy a hagyományosnak mondható növények termesztésével, búzával, kukoricával, napraforgóval, őszi árpával, sörárpával és tavaszi árpával foglalkoznak. Tavaszi árpával kapcsolatban nem jók a tapasztalataik, hiszen rossz a tavaszi árpa piaci helyzete, magasak a minőségre vonatkozó kívánalmak, takarmánynak való értékesítésben pedig 20 Ft veszteséget realizálnának kg-onként. Régebben repcével is foglalkoztak, de bizonytalan volt a sikeressége, ezért elhagyták, lehetőségként most az őszi borsó merült fel. „Átlagban 3,4 t/ha termést realizálunk, mely nálunk jónak számít, vannak kiugró eredményeink is, de a termőhelyi adottságok és a környékre jellemző vadkár jelentős, ezért megelégszünk ezzel az átlaggal.”

Kurucz Úr a környékbeli gazdálkodókból, földtulajdonosokból a vadkár enyhítésére hatékony és egyben kellemes megoldást talált, jelentős vadászélet folyik a környéken, melynek lelkes és eredményes tagja István is.

A társaság gépparkjának bemutatását házigazdánk egy kis történeti kitérővel kezdte. A Mácsa 99 Kft. elődje a Galgaparti Összefogás Mgtsz volt, mely 1981-től gazdálkodott, közel 5000 hektár területen, 6 település: Galgamácsa, Aszód, Iklad, Domony, Vácegres és Váckisújfalu földterületeit művelte. Közel 1000 főt foglalkoztatott a szövetkezet, melynek termelési eredményeit nem csupán a mezőgazdasági termelés, de ipari tevékenység is színesítette. A szövetkezet nyomdával, forgácsoló üzemmel, műanyag fröccsöntő üzemmel, szerszámkészítő üzemmel, lakatos és forgácsoló részleggel, valamint csomagolóüzemmel is rendelkezett. A magas termelési szintnek és foglalkoztatottságnak a rendszerváltással vége szakadt, de a mezőgazdasági termelés nem állt le, a lelkes dolgozóknak, hozzáértő vezetőknek köszönhetően továbbra is eredményes.

Tehát az elődhöz, a Mácsa Szövetkezethez kerültek először Case IH gépek 1996-ban, mely főleg kiöregedett NDK gépeket váltottak le. 1996-ban vásárolták az első Case IH kombájnt, mely a 2166-os Axiál dobos kombájn volt. Ezt követte 2001-ben a 2366-os kombájn, melyek a mai napig dolgoznak.

1997-ben került a Szövetkezethez a Rábát váltó 8950-es Magnum traktor, melyet 2006-ban még egy 310 lóerős Magnum és egy 165 lóerős Puma traktor követett.

Az Axiál dobos Case IH kombájnok nagyon kedvező tapasztalatai után szívesen cserélték az elöregedett Rábákat Case IH traktorokra. A betakarítás során a szármaradványt csak talajba dolgozva hasznosítják, ezért megfelelő választásnak minősülnek a szecskázó berendezéssel ellátott Case IH kombájnok. „Nem csalódtunk a márkában, megbízhatóak. Sokan gondolják, hogy az Axiál dobos kombájn gabonában sokat szór. Én vallom azt, hogy ez is tud ládásnak megfelelő szemtisztasággal dolgozni. A lényeg, hogy ne szórja el, inkább a telepen tisztítunk és válogatunk, ha kell.”– mondta el Kurucz István.

„Nagy problémával álltam szemben 2013 májusában. 1100 hektár őszi gabonavetés aratását terveztük nyárra, és nem láttam biztosítva a két öreg kombájn munkáját, teljesítményét. Az Invest Kft. ügyvezetőjét, Szaxon Róbertet kerestem fel, aki anyagi háttér nélkül is megoldást talált a problémára. Aratásra itt volt az új Case IH Axial Flow 5130-as kombájn, és a társaságnak is megfelelő pénzügyi konstrukciót kaptunk. Az Invest Kft. rugalmasságának és a kialakult jó kapcsolatnak köszönhetem, hogy biztonsággal tudtunk aratni.”

István a társaságnál dolgozó többi Case IH géppel is elégedett. „A 1997-ben vásárolt 310 lóerős Magnumnál volt ugyan 10-11 ezer üzemóránál egy hengerfej csere, de máig olyan erővel dolgozik, hogy a motor ki akar ugrani a gép alól. A Pumával semmi gond, azt sem tudom, hogy itt van, tehát dolgozik.”

www.investkft.hu