fbpx

A Syngenta számára fontos a felnövekvő generáció szemléletformálása

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 26.

Megállapodást kötött a szekszárdi AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Syngenta Magyarország.

Az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Tolna megye legnagyobb agrárszakképző intézménye. Az intézmény tanüzemében 82 hektáron őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót és lucernát termesztenek. Az üzem kertészetében a tanulók megismerkedhetnek a gyümölcsfák gondozásával, s a dísznövények és fűszernövények ápolásával. A több mint 100 négyzetméteres üvegházban palántát, a 350 négyzetméteres fóliasátorban paprikát és paradicsomot, ősszel pedig salátát nevelnek tanáraik útmutatásával. Az iskola állattartó telepén pedig szarvasmarhát, sertést, juhot és lovat gondoznak.

Syngenta

Az intézmény számára megtiszteltetés, hogy elsőként írhatja alá a Syngentával az együttműködési megállapodást a szakmai gyakorlati oktatás elősegítése érdekében, mondta Simonné Szerdai Zsuzsanna intézményigazgató. Partnerségük legfontosabb célja, hogy a fiatalok a mezőgazdaságban és az élelmiszergazdaságban a jövőjük szempontjából piacképes, vonzó életpályát találjanak.

A megállapodás értelmében a Syngenta szakértői szakmai előadásokat tartanak a modern növényvédelem, a helyspecifikus precíziós gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdaság témaköreiben. A szakirányú képzésben részt vevő diákok számára a vállalat szakmai kirándulást is szervez az Interra® Farmra, amit a Syngenta 6 évvel ezelőtt hozott létre a zalai Dióskálon. A 700 hektáros gazdaságban valós gazdálkodási körülmények között ismerkedhetnek meg a diákok a környezetért vállalt felelősség mellett a megvalósítható intenzív és jövedelmező termesztéstechnológiákkal, valamint a talajkímélő művelésmóddal.

Ezen kívül a Syngenta ösztöndíjjal segíti egy kiválasztott mezőgazdasági szakgimnáziumi osztályos tanuló szakmai előmenetelét. Az első ösztöndíjas Sáfrány Péter, a 11. évfolyam mezőgazdasági szakgimnáziumi osztály tanulója.