fbpx

A Tempo vetőgépnek nincs párja, ha nagysebességű vetésről van szó

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 március 14.

Édesapámmal Sámoly Ferenccel és testvéremmel Sámoly Tamással együtt vezetjük családi gazdaságunkat Somogy megyében, a Kaposvártól 30 km-re fekvő Somogy-szilen. Területünk nagyjából 400 hektárt ölel fel, aminek körülbelül a felén kukoricát termesztünk, úgy 100 hektáron napraforgót, a maradék részen osztozik az őszi búza és az őszi árpa, illetve egy csekély cukorrépa is található a vetésforgónkban. Középkötött talajaink átlagban 26 aranykorona értékűek, összességében 12 és 39 között váltakoznak. A fentiek mellett teljes körű bérmunkát is végzünk szolgáltatásban – mutatja be a gazdaságot Sámoly Ádám.

Sámoly Ádám és Sámoly Tamás, Somogyszil

–  Mikor és hogyan ismerkedtek meg a Väderstad márkával?

2012-ben a szomszédos gazdatársunk vásárolt egy 6 soros Väderstad Tempo vetőgépet. Volt szerencsénk testközelből látni, hogy igen nagy sebességgel vetett úgy, hogy a tőtávolság és a vetésmélység egyenletessége precíz maradt.

Akkoriban gondolkodtunk mi is vetőgépvásárláson, láttunk a szomszéd gazdaságnál, hogy szépen dolgozott, és ennek hatására felkerestük a Vaderstad Kft.-t, hogy tegyék lehetővé a Tempo kipróbálását. Az eredmény: egyenletes kelés és a páratlan teljesítmény kombinációja. Véleményem szerint a Tempo vetőgépnek nincs párja, ha nagysebességű vetésről van szó. A tesztelést vásárlás követte, 2013-ban egy Väderstad Tempo F 6 típusú munkagéppel gazdagodtunk.

–  Megosztaná velünk az üzemeltetési tapasztalatát?

Eddig 4 szezonban használtuk, évente 350-400 hektárt vetünk vele, és bár nem tagadom egyéb márkától is néztünk vetőgépet, utólag jól döntöttünk. Az egész család nagyon elégedett a Tempo munkájával. Itt ragadnám meg az alkalmat elmondani, hogy azon felül, hogy valóban precíz, szemet gyönyörködtető munkát végez ez a gép, nem elhanyagolható szempont, hogy a lecserélt régi függesztett vetőgéphez képest 15-20%-kal nagyobb terméseredményünk lett a Tempo-nak köszönhetően. Azt gondolom, ez minden kérdőjelet eloszlat a kételkedőkben…

A robusztus kialakítású, stabil gép mélységtartása és pontossága egyedülálló, nagyméretű mag- és műtrágyatartállyal rendelkezik. A Tempo-val vetett területeken egyenletes, robbanásszerű a kelés, ráadásul a régi vetőgépünkkel 8-9 km/h-s sebességgel tudtunk csak dolgozni, míg a Tempo majd dupla olyan sebességgel rója a köröket nálunk. Emlékszem, 2014-ben, amikor csapadékosabb volt a vetési idény, egyáltalán nem volt mindegy, hogy mennyi idő alatt vetjük be a területeinket.

–  Ha jól tudom a közeljövőben a gabonavetőgépüket is egy Väderstadra cserélik? Igaz ez?

Igen. Folyamatban van egy 4 méteres Rapid C kombi gabonavetőgép érkezése, melyet tavaly év végén rendeltük meg, és ha minden igaz, most márciusban meg is jön. Ezt a gépet az őszi búza és az őszi árpa vetésére szántuk, illetve, ha lesz őszi káposzta-repcénk, abban is jeleskedhet.

Mi kukorica után eléggé sok gabonát vetünk, és nehézkes a talaj-előkészítést megoldanunk, ám ezen a vetőgépen van elől egy magágykészítő tárcsasor, egy CrossBoard simító-egyengető egység, majd a maglehelyezést követő tömörítés után még egy pálcás boronasor is, ami visszalazítja a sorok közt a talaj felszínét. Egyszóval a Rapid kiválóan megműveli a talajt.

A helyi SZILI KALÁSZ Kft. segített abban, hogy kipróbálhassuk. Ennél a gépnél már nem is gondolkodtunk más márkában, hiszen a Tempo bőven bizonyította, hogy a svéd Väderstad megéri az árát. Nagy reményekkel nézünk a Rapid munkája elé is.

– Terveznek még vásárlást a márkától?

Terv az mindig van! Nagy segítségünkre lenne egy NZ Aggressive kombinátor, beszéltünk arról, hogy még idén beszereznénk, de majd látjuk a lehetőségeinket. Két munkafolyamatban is hasznát vennénk: tavasszal jól jönne a talaj lezárására, ősszel pedig, mivel mi a gabonák alá szántunk, arra gondoltunk, hogy ezzel a kombinátorral elhúznánk a talajt a Rapid előtt. Reméljük, ismét lehetőséget biztosít a Vaderstad Kft. a kipróbálásra, valószínű, hogy hamarosan sort kerítünk a vásárlásra is.

–   Miért ajánlaná a Väderstad márkát?

Véleményem szerint minőségben kiváló, értékálló palettát kínál a márka, és mint említettem – bár még csak a Tempo alapján vannak kézzelfogható tapasztalataim -terméseredmény növekedést is produkálhatnak ezek a gépek, ami előbb-utóbb anyagilag is többletbevételt eredményez. És hát ki lenne a pénze ellensége? Én biztos nem!

Kalmár Nárcisz

Vaderstad Kft.
2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Telefon: +36 22/709-000,
fax: +36 22/709-023
E-mail: [email protected]