Magtárak beázásmentes tetőburkolata

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 14.

Bizonyára sok mezőgazdasági termelő találkozott a beázó magtárak problémájával és az abból adódó terménykárosodással, valamint az ennek következményeként jelentkező anyagi kárral. A legismertebb és leginkább alkalmazott trapézlemezes megoldások legnagyobb hátránya, hogy a lecsavarozás a hullámvölgyekben történik, így a lefolyó víz a csavarokon keresztül folyik le. A szél és a hőtágulás hatására a lemeztáblák mozgása miatt a lyukak egyre nagyobbakká válnak, míg a trapézlemezes tető elkezd csöpögni. Egy átlagos magtár tetőfelületén több ezer csavarlyuk, mint potenciális beázási pont van jelen.

magtárak, terménytárolók, szóródóanyag-tárolás, mezőgazdasági sík gabonatárolók, állattartási épületek, lovardák, sportpályák lefedése, burgonyatárolók, raktárak, géptárolók.

Ezt a problémát felismerve cégünk több mint 10 éve vásárolt meg az USA-ból egy mobil gyártógépet, amely az építési helyszínen az odaszállított acéltekercsekből állít elő épületburkoló paneleket. A HungaroSpan HSP450 márkanéven forgalmazott épületburkolási rendszer legnagyobb előnye, hogy a tetőfelületen nem történik lemezátlyukasztás a lefogató csavarok számára, így a lefutó víz nem találkozik csavarlyukkal. A panelek önhordóak, az átlagos 1,4-1,5 m-es szelemen távolságokhoz alkalmazkodnak. Az elemi panelek szélessége 450 mm, hosszuk akár 40 m is lehet hossztoldás nélkül. A kész panelek horganyzott acéllemez alapanyagúak, de színes bevonattal is elláthatók. A leginkább alkalmazott lemezvastagság 0,60 mm. Az elemeket gyártáskor a helyszínen antikondenzációs filcbevonattal tudjuk kasírozni, amely a lemezek cseppmentességét garantálja.

A HSP450 épületburkoló paneleket épületek oldalfalainak burkolására is lehet használni, a tetővel megegyező megjelenéssel. Az egyes elemek szerelése során a soron következő panelek letakarják a lefogató „klipszeket”, így a rögzítések rejtetté válnak. A panelszerelés után az egyes elemeket egy speciális korcológéppel vízhatlanul egyesítjük.

A HungaroSpan HSP450 rendszer rendelkezik minőség tanúsítással és ÉMI-engedéllyel, mely alapján bármilyen épület burkolatához felhasználható. Az elmúlt 10 év során több mint 100.000 m2 tetőfelületünk működik hiba nélkül.

Fő felhasználási területek:

magtárak, terménytárolók, szóródóanyag-tárolás, mezőgazdasági sík gabonatárolók, állattartási épületek, lovardák, sportpályák lefedése, burgonyatárolók, raktárak, géptárolók.

A fent bemutatott HSP450 rendszerrel kivitelezett épületeket a hagyományos trapézlemezes épületburkolási módhoz viszonyított versenyképes ára és jóval magasabb műszaki tartalma teszi vonzóvá.  A HungaroSpan HSP450 rendszerről és az így kialakított épületekről bővebb felvilágosítással a DAV Mérnöki Kft. szolgál a (25) 508-409 és a (20) 915-6001 illetve a (20) 445-2104 telefonszámokon, illetve a [email protected] e-mail címen. A rendszerről és egyéb szolgáltatásainkról még több információt a www.davmernoki.hu internetes oldalon találhatnak.