fbpx

A Where Food Comes From részvénytársaság az Alltech 13 termékét hitelesítette

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 01.

[DUNBOYNE, Írország] – Az üzleti tevékenységét IMI Global, Inc. (OTCQB: WFCF) néven folytató Where Food Comes From, Inc. [„Honnan jön az élelmiszer” – részvénytársaság] – amely az élelmiszer-termelésben alkalmazott gyakorlati eljárások független, harmadik felek általi hitelesítésének (igazoló ellenőrzésének) legmegbízhatóbb forrása – bejelentette a „Hitelesített Takarmány” [Feed Verified] program elindítását. Ezt az új programot a haszonállattartók, a takarmánygyártó cégek és az élelmiszermárkák számára fejlesztették ki annak igazolására, hogy egy adott összetevő vagy takarmánytermék megfelel valamely konkrét hitelesítő ellenőrzési vagy minősítési követelménynek.

A vezető állategészségügyi világcég, az Alltech jelenleg 13 termékével szerepel a Hitelesített Takarmány programban, és a jövőben további termékek hitelesíttetését tervezi. A termékek megfelelnek a takarmányforrásokra vonatkozó GMO-mentes projekt szabványainak, valamint a Hormonokkal Nem Kezelt Szarvasmarhák [Non-Hormone Treated Cattle, NHTC] program, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) NeverEver3 „Igazoltan Természetes” (Verified Natural) programja és a GAP Ötlépcsős Állatjóléti Minősítése [GAP 5-Step Animal Welfare Rating®) normáinak.

„Az Alltech mindig is vezető szerepet játszott az állategészségügyi ágazatban használható innovatív technológiák kifejlesztésében” – jelentette ki Dave Pfenninger, az Alltech észak-amerikai marhahús-termelési koordinátora. „Mi a természetes takarmányozási megoldásokra összpontosítunk, így tevékenységünk jól beleillik a terjedőben lévő hitelesítési programokba. Mivel azonban a programok követelményei gyakran sokrétűek és a jövőben egyre összetettebbé válnak, ezért rájöttünk, hogy egy megfelelő partnerre van szükségünk ahhoz, hogy biztosítsuk a piaci követelményeknek való folyamatos megfelelésünket. Könnyen meghoztuk a döntést, amikor az IMI Global csapata megismertetett minket a Hitelesített Takarmány programmal.”

A Hitelesített Takarmány a maga nemében az első olyan innovatív erőforrás, amely „valós időben”, név szerint közli a jóváhagyott takarmánytermékek és takarmány-összetevők listáját, miközben megadja azokat a hitelesítési vagy minősítési programokat is, melyekkel az egyes termékek jóváhagyása megtörtént. A több állatfajra kiterjedő lista közvetlen hiperhivatkozásokat („ugrópontokat”) tartalmaz az egyes termékek weblapjaihoz, hogy lehetővé tegye a további információkhoz és/vagy vásárlási lehetőségekhez való könnyű hozzáférést.

„A különböző haszonállat-termelési gyakorlatok hitelesítésének kritikus eleme annak az ismerete, nyomon követése és igazolása, hogy az állatok mit esznek” – mondta John Saunders, a Where Food Comes From részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. „Lehet, hogy ez egyszerűnek hangzik, de hátra kell lépnünk egyet és el kell gondolkoznunk azon, hogy milyen összetett is az a dolog, amit vizsgálunk. Öt évvel ezelőtt még csak az állati melléktermékek miatt aggódtunk. Ma már ezek mellett az antibiotikumokra, a hozamfokozókra, a genetikailag módosított szervezetekre, a szerves összetevőkre, sőt még a szálastakarmány vagy a fehérje arányára is oda kell figyelnünk. A sort még folytathatnám, de a valóság tényleg az, hogy a takarmány egyre inkább új kockázati tényezővé válik az értéknövelt haszonállat-termelésben. Egyes összetevőkből elég a lehető legkisebb mennyiség is ahhoz, hogy miattuk az állatok egy egész generációját kizárják egy adott hitelesítési programból, még akkor is, ha minden más tökéletesen megfelelően történt. Pontosan ezért hoztuk létre a Hitelesített Takarmány programot. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy segítsünk a gazdáknak és az állattartóknak átláthatóvá tenni az élelmiszer-termelő tevékenységüket, és a Hitelesített Takarmány program egy további eszköz arra, hogy segítsünk nekik sikerre vinni ezt a törekvésüket.”

Az élelmiszeripar vezető szereplői közül sokan igénybe veszik a Where Food Comes From részvénytársaság által nyújtott erőforrásokat. Néhányan közülük az információk felhasználásának egyik nyilvános módjaként feltüntetik azokat a címke- és QR kódokat (kétdimenziós vonalkódokat), melyek további adatokat nyújtanak a fogyasztóknak az általuk megvásárolt élelmiszerekről.

Az eszköz friss verziójának megtekintéséhez látogasson el a http://www.imiglobal.com/feed-verified.html oldalra. A most bevezetett Hitelesített Takarmány programban az ágazat vezető márkái – köztük az Alltech és a Bio S.I. Technology termékei – közül 14 újonnan jóváhagyott termék szerepel.

Az Alltech termékeit az Alltech Minőségügyi Rendszernek (Alltech Quality System, AQS) megfelelően állítja elő, melyet az egész takarmányiparban követendő szabványként ismernek el. Az AQS az Alltech minden földrajzi piacán a minőségbiztosítás és a nyomonkövethetőség pontosan ugyanolyan szintjét nyújtja, egy olyan egységes folyamat alkalmazásával, melyet úgy terveztek meg, hogy teljesítse, sőt túlteljesítse a harmadik felek által végzett minősítés más rendszereinek követelményeit.