fbpx

AdBlue, AUS32, vagy Ureg?… az biztos, hogy ez is kell az avagy a emissziós elvárások megoldása

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 28.

Üdvözlöm olvasóimat. Ebben a cikkben az AdBlue szivattyúk, kimérők és az automata kútfejekről adunk némi táppontot, hogy milyen eszközökkel lehet mérni/kimérni ezt az adalékanyagot, aminek állaga semmilyen barátságban sincs a gázolajjal, kenőolajjal, melyek berendezéseivel már oly sokat foglalkoztunk korábbi cikkeinkben.

 

Miért van erre szükség?

Az elmúlt 15 év során a gépjárművek káros anyag kibocsátásainak egyre alacsonyabb határértékeket kellett teljesíteniük.

Jelenleg a feladat az, hogy végrehajtható legyen az EURO IV/EURO V levegőtisztaság-védelmi program. Ez a program 2011-re begyűrűzött a mezőgazdasági gépek gyártásába is.

E program előírásai szerint, a motorból az atmoszférába engedhető szennyező anyagok maximális koncentrációi rendkívül alacsonyak.

Ezért az újonnan gyártandó haszonjárművek többségének kipufogó gázaira katalizátoros kezelő rendszert (SCR) kell beépíteni.

A katalizátorban a bepermetezett oldat segítségével olyan reakciók játszódnak le, melyek eltávolítják a szennyező anyagokat.

 

Tárolásról egy-két szó

Műanyag hordó, kanna, vagy IBC tartályokban és telepíthető 3-5-10.000 literes tartályok (akár kimérő szekrénnyel) szolgálhatnak ezeknek az anyagoknak a tárolására, de mivel -11 °C alatt megdermed és 23 °C fölött szétbomlik, így figyelni kell a tárolási hőmérsékletre is, bár a szakemberek szerint nem célszerű 12 hónapnál tovább tárolni.

 

AdBlue szivattyú típusok

A telephelyi adottságoktól függően, vannak levegővel működtethető, hálózatról 230V vagy 12V-ról is üzemeltethető, elektromos és pneumatikus membrán szivattyúk.

 

Átfolyás-mérők

Az átfolyás-mérők közül lehetőségünk van választani, pl. MG-80 mechanikus ill. MGE-40 BLUE digitális átfolyás-mérő közül.

 

Milyen eszközökkel dolgozzunk?

Mikor egy ilyen kérdés felmerül, rögtön a hatékonyságára és persze az árára gondolunk.

Itt is, mint minden egyéb anyagnál rengeteg megoldás létezik, és igényekhez vagy a felhasználási gyakoriságához mérten válogathatunk a berendezések között kb. 17.500-900.000 Ft-ig.

A kézi tekerős pumpát általában a kisebb mennyiséget felhasználó vállalkozások kedvelik, ahol nem fontos a mennyiség elszámolása.

A következő kategóriába tartoznak a hordóra szerelhető elektromos kimérők és az IBC re szerelt kimérők.

A „Csúcs- Modell” Mini BLUE 45CK-60 vagy 45CK-130, a belső felhasználásban már automata kiértékelő szoftverrel is kiegészíthető akár 60 vagy 130 felhasználóval.

Személyhez és külön géphez kötött azonosítással, nagy felhasználóknál alapfeltétel egy ilyen berendezés a pontos elszámoláshoz.

…és egy pár jó hír azon kívül, hogy ezzel óvjuk a környezetünket is!

Nem „UN” számos, tehát nem vonatkoznak rá az ADR korlátozások, így egyszerűbben szállítható.

Alacsonyabb fogyasztás a tökéletesebb égés miatt, ebből fakadóan hosszabb olajcsere ciklus és az AdBlue anyag árát is hozzá véve minimum 10% költség megtakarítás érhető el.

Ma már több magyar gyártó létezik, akikkel már kisebb mennyiségnél is akár 30-40%-kal jobb árakat lehet elérni, mint a multiknál.

Itt egy újabb lehetőség óvni környezetünket és pénztárcánkat is egyaránt.

 

 

Köszönöm figyelmüket, maradok tisztelettel:

Knapp Zoltán

Hunitech Trade Kft.