fbpx

Öntözés a kisebb gazdaságokban

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 09.

A kisebb magyar gazdaságok jellemzője a földterületek széttagoltsága. Ez azt jelenti, hogy a gazda földjei több darabban, egymástól távol eső helyeken találhatóak. Öntözés esetén problémát okoz ez a tagoltság. E problémák a következők: több öntözőberendezés szükséges (vagy ezek gyakori áttelepítése), több vízforrás, több szivattyú, több szivattyút meghajtó villamos energia csatlakozási lehetőség. Az egyik nagy költség az öntözőberendezésen túl a villamos energia biztosítása. Hálózati csatlakozást nem gazdaságos kiépíteni, mert a kivitelezés költségei óriásiak, ellenben a kihasználtsága csekély. Megoldás az áramfejlesztő beszerzése, amiről öntözési időszakokban a szivattyút táplálni tudják. Az áramfejlesztő kiválasztásánál a következőket kell figyelembe venni: a szivattyú indításakor az áramfelvétel a névlegesnek akár négy-hatszorosa is lehet. Így az áramfejlesztő teljesítményét ehhez az indítóáramhoz kell méretezni. Lehet azonban csökkenteni ezt az indítóáram felvételt, ha pl. frekvenciaváltós indítást használnak.

Így nincs jelentős indítóáram felvétel, és a vízszállítást és nyomást is lehet szabályozni Másik lehetőség az a több kisebb öntözési területtel rendelkező gazdák számára az lehet, hogy az öntözőszivattyút is integrálni lehet ebbe az áramfejlesztős gépegységbe, így nem kell minden kúthoz szivattyút beszerezni, a gépkihasználás tovább növelhető.

Az általunk gyártott KSZ sorozatú öntözőszivattyúk az alábbi egységeket tartalmazzák:

  • Kohler dízelmotoros áramfejlesztő
  • Öntözőszivattyú elektromos hajtású kiemelővel
  • Frekvenciaváltós meghajtás
  • Kábel és tömlő elektromos meghajtású kábeldobon
  • Dönthető szivattyú-torony a szállítási magasság csökkentéséhez
  • Traktorral vontatható kivitel

A gépegység előnye, hogy gyorsan telepíthető és lebontható, így hatékonyan használható több kút esetén is. A szivattyú ROVATTI gyártmányú, ami a legkiválóbb szivattyúk egyike.

TRESZ Építőgép-kereskedelmi Kft.

1239 Budapest, Ócsai út 1.

Mobil telefon: +36 30 931 9747

Telefon: +36 1 348 0015

Fax: +36 1 348 0016

http://www.tresz.hu, http://www.treszshop.hu