fbpx

Adómentesség 9,7 millióig az őstermelőnek, bólintott az Országgyűlés

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 17.

Kedvezőbb működési és adózási környezetben dolgozhatnak 2021. évtől a gazdák. A Parlamentben ma 174 igen szavazattal, 6 tartózkodással, ellenszavazat nélkül került elfogadásra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett, az Agrárminisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal közösen kidolgozott törvénytervezet.

Az új jogszabály célja: a családi gazdaságok erősítése, a generációváltás támogatása és a termelők együttműködésének ösztönzése.

 

 

A törvény 2021. január 01-jén lép hatályba:

  • új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat;
  • megreformálja a családi gazdaságokat;
  • egyszerűsíti, és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert;
  • minden esetben a minimálbérhez köti az értékhatárokat, ezzel biztosítva a kedvezmények értékállóságát.

A hazai agrárágazat gerincét adó 290 ezer őstermelő és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó termelő három működési forma közül választhat:

  • az őstermelő;
  • az őstermelők családi gazdasága (ŐCSG);
  • a családi mezőgazdasági társaság (CSMT).

 

Őstermelők

Kibővült az őstermelők tevékenységi köre a földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységekkel (ezekből származó bevétel a teljes őstermelői bevétel negyedét teheti ki).

Évi 600 ezer forintról az éves minimálbér felére, megközelítőleg 1 millió forintra nő azon értékhatár, amelyet el nem érő éves bevétel esetén a mezőgazdasági őstermelőnek nem kell személyi jövedelemadó bevallást készítenie.

Ezen felül az őstermelők választhatnak: átalányadózás vagy tételes költségelszámolás.

Átalányadózás esetén az adómentes határ az éves minimálbér ötszörösére, megközelítőleg 9,7 millió forintra nő (a jelenlegi minimálbér figyelembevételével). A következő lépcsőfok ennek a kétszerese, körülbelül 19,3 millió forint.

Eddig van lehetőség kedvezményes átalányadózásra.

 

 

A fentieket meghaladó árbevételnél már tételes költségelszámolásra kell áttérni.

Kedvező változás: az adómentes sáv átlépése esetén csak az afeletti összegre vetítve kell megfizetni az adót; az őstermelői tevékenységgel összefüggő támogatások nem minősülnek bevételnek (magyarán adómentesek).

 

A kistermelői rendelet hatálya alatt tevékenykedők

Részesülhetnek az őstermelők számára nyújtott kedvezményekből. Esetükben őstermelői (nem kiegészítő) tevékenységnek minősül a termékfeldolgozás – így nem számít majd bele a 25%-os bevételi korlátba –, ha saját maga dolgozza fel a saját gazdaságában előállított alapanyagot, és az a kistermelői rendeletben szabályozott mennyiséget nem haladja meg.

 

Őstermelők családi gazdasága (ŐCSG)

A jelenlegi közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaság egyesített formája. Ez a működési forma áll rendelkezésre a közösen tevékenykedő hozzátartozók számára.

Az adózás értékhatárának megállapításánál az őstermelőknél megszabott értéket többszörözi a résztvevők számával. Azonban a felső értékhatára nem haladhatja meg a 4 főre számított összeget, ami jelenleg több mint a 77 millió forint.

 

 

Családi mezőgazdasági társaság (CSMT)

Új minősítő kategóriaként határozza meg a jogszabály a társasági formában működő gazdaságok számára.

A minősítést azon gazdasági társaság, szövetkezet, vagy erdőbirtokossági társulat kaphatja meg, aminek tagjai egymással hozzátartozói láncolatban állnak, valamint kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytatnak.

A minősítésre vonatkozó kérelmet a Nemzeti Agrárkamarának kell benyújtani.

A CSMT-k tagjai számára a termőföld-adásvételeknél és -haszonbérleteknél kedvező elővásárlási, illetve előhaszonbérleti lehetőséget biztosít a jogszabály.

Az agrárminiszter szerint „a családi mezőgazdasági társasággá minősítés lehetőségét azoknak a vállalkozásoknak dolgoztuk ki, akik már kinőtték a helyi termelés kereteit és országos, sőt nemzetközi szinten is mérhető üzemmé fejlődtek.”

 

A méhészek

A jogszabály külön rendelkezik: a méhész őstermelők személyi jövedelemadó mentessége a minimálbér tízszeresét elérő bevételig lehetséges.

 

 

Az egyes működési formákról és adózásukról bővebb információ a NAK portálján érhető el.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a továbbiakban online rendezvényekkel, kiadvánnyal, külön honlappal, videókkal, kalkulátorral segíti a tájékozódását, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb működési formát.

Forrás: NAK sajtóközlemény
Fotó: Barna Ferenc