fbpx

Vírusszállítmányozók

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 17.

Akár madárinfluenzát is terjeszthetnek azok a vándorló vadmadarak, melyek megfigyelhetők voltak egész hétvégén hazánk felett. Szakemberek szerint vonulási útvonaluk az ország egészét érinti. Az európai jelzéseket figyelembe véve, valamint a költöző madarak mozgására való tekintettel dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos Magyarország teljes területét „nagy kockázatúnak” nyilvánította a vírus megjelenése szempontjából.

A fentiekre alapozva az országos főállatorvos 2020. november 11-én kiadott, visszavonásig érvényes intézkedésében elrendelte baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését.

 

 

Hangsúlyozni kell, hogy az intézkedések jelenleg a megelőzés érdekében kerültek kiadásra.

A.) Vízibaromfik szállítása

A madárinfluenza terjedése szempontjából az élő állatok mozgatása, az állattartó telepről történő bármilyen célú kiszállítása kiemelt kockázatot jelent.

Ezért a vízibaromfik esetében tamponvizsgálatnak kell megelőznie minden, új tartóhelyre történő szállítást (tömésre, hízlalásra, tovább tartásra történő kihelyezést), kivéve a napos baromfi telepítésével összefüggő mozgatást. Az intézkedés hazánk teljes területén érvényes.

Technikai megvalósítás: minden transzport előtt, a kiszállítást megelőző 72 órán belül, 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni (termelési egységenként), és vizsgálat céljából eljuttatni a NÉBIH állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába.

 

Fontos:

  • csak azt a termelési egységet kell vizsgálni, mely a szállításban érintett;
  • a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése;
  • a vizsgálat a tartó költség, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján támogatás kérhető rá.

 

 

B.) Szárnyasvad-állomány pótlása

Országosan kötelező a tamponvizsgálat a szárnyasvad-állomány pótlására szánt baromfik (fácán, fogoly, tőkés réce) természetbe való visszaengedése előtt.

Technikai megvalósítás: minden állatmozgatás előtt, a kiszállítást megelőző 72 órán belül, 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni (a szállítással érintett egységenként), és vizsgálat céljára eljuttatni az állategészségügyi hatósághoz.

 

Fontos:

  • csak a szállítással érintett egységet kell vizsgálni;
  • a szállítmány indításának ebben az esetben előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény;
  • a vizsgálat a tartó költsége, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás kérhető.

 

 

C.) Vadmadarak fokozott megfigyelésének programja

Magyarország teljes területén a vadmadaraket fokozott passzív és aktív megfigyelés alá kell vonni.

Elsősorban a hatósági állatorvosokat érinti ez a feladat, de az Országos Járványvédelmi Központ a nemzeti parkokat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet is bevonta.

Cél: a baromfitartó telepek járványvédelmi zártságának és biológiai biztonsági szintjének fokozása, és a hazánk területére érkező fertőzött madarak észlelése, azonosítsa.

 

Elrendelésre került a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzése

A további intézkedések bevezetéséről, illetve a jelenlegi intézkedések módosításáról, szigorításáról vagy visszavonásáról a járványügyi helyzet változása, valamint a baromfitartó telepek biológia biztonsági felkészültségének értékelése alapján dönt majd az országos főállatorvos.

 

 

Nemzetközi körkép

  • Franciaország

Magas patogenitású madárinfluenza kitörését jelentette Franciaország is. A kórokozót Haute-Corse település (Korzika) baromfi állományában mutatták ki 2020. november 16-án. A mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter úgy döntött, hogy november 17-től a teljes országot magas kockázati szintre sorolja be a madárinfluenza tekintetében.

  • Dánia

A madárinfluenza H5N8 törzsét mutatták ki egy 25.000-es állományban Tustrupban, Dániában 2020. november közepén. A fertőzött tyúkokat leölték, 3 és 10 km-es korlátozó zónákat hoztak létre a telep körül.

  • Belgium

2020. november 13-án három, fogságban tartott vadmadárban mutatták ki a H5N8 madárinfluenza vírusát Ostend városában. Ezzel megerősítést nyert, hogy Belgiumban a vadmadarak hordozzák a vírust. David Clarinval földművelésügyi miniszter intézkedett, hogy 2020. november 15-től minden baromfi zárt tartásban legyen, és betiltott minden baromfival kapcsolatos rendezvényt.

  • Németország

2020. október 30. és november 2. között Németország északi tartományaiban több különböző vadonélő madárnál mutatták ki a madárinfluenza H5N8, valamint H5N5 típusait. Németország minősítése már október eleje óta „magas kockázatú” a madárinfluenza szempontjából az őszi madárvonulások miatt. Az agrártárca az érintett tartományok illetékes hatóságait felszólította a helyzet nyomonkövetésére, valamint a beteg vagy elhullott állatok fokozott felkutatására, a baromfitartókat pedig a megelőző óvintézkedések megtételére.

  • Egyesült Királyság

Alacsony patogenitású madárinfluenza kitörést tapasztaltak a hatóságok egy kis kenti baromfitelepen, ahol a teljes madárállomány (480 állat) levágását rendelték el. A település körül, mely a doveri járás Deal városa közelében található, 1 km-es körzetben ideiglenes korlátozási zónát vezettek be.

A vadmadarak vándorlási időszakára való tekintettel a kormány „közepes” szintre emelte az Egyesült Királyságban előforduló madárinfluenza kockázatát a vadon élő madarakban, míg a házi baromfiállományok esetében továbbra is fenntartotta az „alacsony” szintű besorolást.

  • Oroszország és Kazahsztán

A késő nyári hónapokban mutatott ki az állategészségügyi hatóság magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétet a térségben. A vad vízimadarak őszi vándorlási útvonalán már augusztusban és szeptemberben megjelent a magas megbetegítő képességgel bíró madárinfluenza vírus.

  • Hollandia

Számos magas patogenitású madárinfluenza esetet jelentettek az elmúlt időszakban. Előbb bütykös hattyúban, majd egy baromfitartó telepen is kimutatták a betegséget, közel 35.700 állatot kellett megsemmisíteni. 10 km-es körzetben teljes szállítási tilalom van elrendelve baromfi és baromfi termékek kapcsán (tojás, toll, baromfitrágya…). Az állatok zárt tartása van elrendelve, és betiltottak minden baromfikkal összefüggő kiállítást.

 

 

Felhívjuk a baromfitartó gazdák figyelmét

Továbbra is érvényben van a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat, melynek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni.

Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének – a körülmények figyelembe vételével – teljes kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.