fbpx

Pályázati aktualitások

Írta: Agrárágazat-2024/7. lapszám cikke - 2024 július 07.

Jó ideje túl van már a társadalmi egyeztetés fázisán, de a végleges felhívás még nem került közzétételre lapzártáig a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a post-harvest fejlesztések támogatása című pályázatról. A nagy érdeklődésre való tekintettel az aktuális tájékoztatónkat a felhívás tervezete alapján készítettük el, így remélhetőleg az előkészítő folyamatokhoz segítséget nyújthat. Fontos kihangsúlyozni, hogy a beadás pontos feltételeit tartalmazó végső verziót vegyék majd alapul a pályázni szándékozók, mert a jelenleg rendelkezésre álló információkhoz képest változhatnak a paraméterek.

Pályázati fogalmak

A pályázati felhívás kapcsán hasznosnak tartjuk előzetesen néhány specifikus fogalom meghatározását, melyet az alábbiakban mutatunk be.

Kertészeti tevékenység: kertészeti tevékenységnek minősül a zöldség- és gyümölcstermesztés, a növényi szaporítóanyagok termesztése, az erdészeti szaporítóanyag előállítása, a fűszer-, aroma- és gyógynövény-termesztés, a dísznövény- és a díszfatermesztés, a gombatermesztés, a burgonyafélék termesztése és a faiskolai termesztés.

Termesztőberendezés: olyan üveggel vagy műanyaggal fedett létesítmény, melyben palántanevelés, gyümölcstermesztés (szamóca, málna és cseresznye) vagy hajtatás folyik.

Kiszolgálóhelyiségek: az építmény funkciója szerinti működtetéséhez szükséges helyiségek. Ilyen az áruvá készítést szolgáló termékmanipuláló, -osztályozó, -csomagoló helyiség, öntözés berendezései (víztisztító, tápoldatozó szivattyú), göngyölegtároló, növényvédőszer-raktár, klímakomputer vezérlőhelyisége, adminisztrációs munkavégzésre szolgáló iroda, közlekedő, tehergépjárművek rakodását segítő fedett és nyitott rámpa, technológiai berendezések elhelyezését szolgáló, továbbá növényházak esetében a készáruraktár.

Betakarítást (szedést) követő áruvá készítést szolgáló tevékenység (post-harvest): a mezőgazdasági termelő által végzett, a betakarítást, szedést követő olyan manipuláló, válogató, tisztító, csomagoló folyamatok összessége, amelyek a termék eltarthatóságát és eladhatóságát növelik.

Telepi infrastruktúra: telepi közlekedőutak, parkolók/térbeton/térburkolat, kerítés, tűzivíztározó, csapadékelvezető rendszer, szociális helyiségek (étkező, öltöző, melegedő, zuhanyzó, WC) építése, hídmérleg kialakítása, közműcsatlakozások kiépítése (vízellátás, szennyvízkezelés, villamosenergia-ellátás, gázellátás, telefon- és internetkapcsolat kiépítése), a munkásszállás céljára beszerzett lakókonténer.

Támogatásra jogosult

Mezőgazdasági termelő, aki a pályázat benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben

• legalább 10 000 euró STÉ-üzemmérettel rendelkezett, és

• árbevétele legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Kollektív projektként valósíthat meg fejlesztést a termelői csoport, termelői szervezet, termelői integrációs szervezet, mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet.
Gyógynövénytermesztéshez kapcsolódó integrátori vagy feldolgozói tevékenységet folytató vállalkozás, amely a pályázat benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben

• gyógynövénytermék előállítási tevékenységből származó árbevétele az összes árbevétel 40%-át meghaladja, és

• tevékenységét legalább 3 termeltetési és/vagy felvásárlási szerződéssel igazolt partner közreműködésével valósítja meg.

Támogatásban nem részesíthető

Azonos megvalósítási hely kapcsán a Vidékfejlesztési Program VP2-4.1.3-20 kódszámú, Kertészeti üzemek korszerűsítése című felhívása keretében támogatói okirattal rendelkezik, és a támogatási kérelem benyújtásakor kifizetési kérelem beadásával még nem igazolta a már támogatott művelet megvalósításának megkezdését. Ezen előírás alól kivételt képez az a kedvezményezett, aki a támogatási okiratát 2023. szeptember 1-jén vagy azt követően vette kézhez.

Támogatható tevékenységek

Önállóan támogatható fejlesztések

1. célterület – Kertészeti ágazat fejlesztését szolgáló beruházások

1. Kertészeti termelőtevékenységet szolgáló növényházak építése, korszerűsítése:

• Új építésű üveg- vagy fóliaborítású növényház létesítése.

• Meglévő üveg- vagy fóliaborítású növényházak bővítése, valamint üveg- vagy fóliaborítású növényházhoz kapcsolódó szociális és kiszolgálóhelyiségek bővítése.

• Meglévő üveg- vagy fóliaborítású növényházak technológiai korszerűsítése, valamint üveg- vagy fóliaborítású növényházhoz kapcsolódó szociális és kiszolgálóhelyiségek energiahatékonyság-javulással nem járó korszerűsítése.

2. Kertészeti termelőtevékenységet szolgáló hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények létrehozása, korszerűsítése:

a) Új hűtőkamrák létesítése, hűtőkonténerek beszerzése (max. nettó 8 millió Ft támogatási összeg).

b) Hűtőházakra, hűtőtárolókra vonatkozó tevékenységek:

• Új építésű hűtőházak, hűtőtárolók létesítése.

• Meglévő hűtőházak, hűtőtárolók, valamint hűtőházakhoz, hűtőtárolókhoz kapcsolódó szociális és kiszolgálóhelyiségek bővítése.

• Meglévő hűtőházak, hűtőtárolók, valamint hűtőházakhoz, hűtőtárolókhoz kapcsolódó szociális és kiszolgálóhelyiségek energiahatékonyság-javulással nem járó korszerűsítése.

c) Zöldség- és burgonyatárolókra vonatkozó tevékenységek:

• Új építésű zöldség- és burgonyatárolók létesítése.

• Meglévő zöldség- és burgonyatárolók, valamint zöldség- és burgonyatárolókhoz kapcsolódó szociális és kiszolgálóhelyiségek bővítése.

• Meglévő zöldség- és burgonyatárolók, valamint zöldség- és burgonyatárolókhoz kapcsolódó szociális és kiszolgálóhelyiségek energiahatékonyság-javulással nem járó korszerűsítése.

3. A betakarítást követő áruvá készítést szolgáló eszközök beszerzése (növényházi, tárolási tevékenységhez kapcsolódó):

• válogatás, tisztítás, osztályozás, csomagolás gépei vagy gépsorai, kapcsolódó technológiai berendezései, valamint az ezekhez szükséges szoftverek (max. nettó 500 millió Ft támogatási összeg).

2. célterület – Kertészeti ágazat fejlesztését szolgáló zöldberuházások

1. Meglévő fóliaházak, üvegborítású növényházak, hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a kapcsolódó létesítmények (szociális és kiszolgálóhelyiségek) energiahatékonyság-javítására vonatkozó tevékenységek:

• Hőtechnikai adottságok javítása, hőveszteség csökkentése (utólagos külső hőszigetelés, külsőnyílászáró-csere/-korszerűsítés, hővisszanyerő szellőzés korszerűsítése, létesítése stb.).

• Fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése (fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése, hőtermelők cseréje korszerű, nagy hatásfokú berendezésekre, hűtési rendszerek energiatakarékos korszerűsítése, hulladékhő-hasznosítási lehetőségek kiaknázása, termálvízkísérő gáz hasznosítása stb.).

• Világítási rendszerek korszerűsítése (fényforrások, világítótestek cseréje. Kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése és az ehhez kapcsolódó, az igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások kialakítása, amennyiben energiamegtakarítást eredményeznek stb.).

• Az építmény funkciójának ellátásához szükséges beépített technológiai rendszerek energetikai korszerűsítése, új, energiatakarékos technológiák kiépítése, energiatakarékos berendezések beszerzése.

• Hűtőházak, hűtőtárolók vonatkozásában a szabályozott légterű tárolóként való hasznosítást lehetővé tevő korszerűsítés (gáztömör szigetelés, tárolóterek ajtóinak cseréje, szabályozott légterű tárolás technológiai berendezéseinek beszerzése/cseréje (nitrogéngenerátor, CO2-abszorber, -vezérlés, tágulási tartályok, szelepek, összekötő elemek).

2. Kertészeti ágazat fejlesztését szolgáló beruházások esetében a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása:

• Geotermikus energia hasznosítása:

aa) Új termelőkút/-rendszer fúrása és a kapcsolódó berendezések, gépészet, termáltávvezeték, primer tárolást szolgáló puffertartály kiépítése. Meglévő, ám hőhasznosításra jelenleg nem használt vagy leromlott termálkutak, meddő szénhidrogénkutak felújítása és termelőkúttá alakítása.

ab) A használt termálvíz kezelését szolgáló technológiák beszerzése és az elhelyezését szolgáló műveletek. A kapcsolódó tartozékok, berendezések, szerelvények, szűrőrendszerek, hő- és ioncserélők, sótalanítók, valamint hűtőtó kialakítása – beleértve a vízvisszasajtoló kutat és berendezéseit is –, valamint a működést szolgáló építmények létesítése.

ac) A geotermikus energiaellátás berendezéseinek korszerűsítése, új berendezések beszerzése. Meglévő geotermikus hőhasznosító rendszer hatékonyságnövelése, puffertartály, kaszkádrendszer, hőszivattyú, szerelvények, vezetékek kiépítése.

ad) Vízfogyasztásmérő eszközök telepítése.

• Egyéb megújuló energia hasznosítása:

ba) Napkollektorok alkalmazása használatimelegvíz-igény részbeni vagy teljes kielégítése céljából és/vagy fűtésrásegítésre.

bb) Amennyiben termálvízből már meglévő hőhasznosítás után kinyerhető hulladékhő nem áll rendelkezésre, földhő kinyerésére hőszivattyú alkalmazása alapfűtésre és/vagy használatimelegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre.

bc) Biomassza, azon belül mezőgazdasági fő- és melléktermék, kertészeti és állattenyésztési melléktermék, energianövény, erdészeti fő- és melléktermék, faipari és egyéb ipari hulladék és egyéb melléktermék felhasználása használatimelegvíz-igény részbeni vagy teljes kielégítése céljából és/vagy fűtésrásegítésre (kazánrendszer kiépítése).

bd) Napelemek alkalmazása hálózati vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából (beleértve a kapcsolódó energiatároló berendezést is).

be) Biogáz-hasznosítás a kertészeti termelőtevékenységet szolgáló épületek, technológiák energiaellátása céljából.

A megvalósítandó megújuló energiaforrást hasznosító berendezés termelési kapacitása nem haladhatja meg az adott fogyasztási hely villamosenergia-, illetve az adott telephelyen elérhető fogyasztók együttes hőenergia-fogyasztásának kielégítéséhez elegendő fogyasztást.

Választható, önállóan nem támogatható fejlesztések

• Az 1. célterület 1. a), b) és c) alpontjaihoz kapcsolódóan növényházi művelőeszközök (max. támogatási összeg a fejlesztett növényház termesztőfelülete m2 × nettó 10 000 Ft). Növényházban használható speciális művelőkocsik, szedőkocsik, növényvédelem és fertőtlenítés gépei, eszközei, palántanevelés és palántakezelés gépei, eszközei, valamint a növényházak működtetését szolgáló gépek, eszközök beszerzése.

• Az 1. célterület. 1. a); 2. b) a. és a c) a. pontok szerint megvalósított tevékenységhez kapcsolódóan új építésű szociális és kiszolgálóhelyiségek létesítése.

• Kertészeti tevékenyég végzéséhez kapcsolódó, áruszállításra használható szállítójárművek (N járműkategória – teherautók és furgonok) beszerzése (max. nettó 50 millió Ft támogatási összeg).

• Az 1. célterület szerint megvalósuló fejlesztéshez kapcsolódó üzemen belüli anyagmozgatás gépei: rakodógép, targonca és ezek adapterei, kézi hidraulikus vagy elektromos raklapemelő (béka) beszerzése.

• Az 1. célterület. 1. pont és a 2. pont b) és c) alpontok szerint megvalósuló fejlesztésekhez kapcsolódó egyedi azonosítóval (például: „Print Screening” módszerrel megjelölt, chippel rendelkező) ellátott, legalább 1200 × 800 × 760 mm külső mérettel rendelkező konténerek beszerzése (max. nettó 30 000 Ft/db támogatási összeg).

• Az 1. és 2. célterület alapján megvalósuló fejlesztéshez kapcsolódó, a művelet részeként megvalósítandó telepi infrastruktúra fejlesztése, vagyonvédelem gépeinek, eszközeinek a beszerzése (összes elszámolható költség 20%-a).

• Általános költségek és immateriális javak (összes elszámolható költség 5%-a).

Nem támogatható tevékenység

• mezőgazdasági erőgép és traktor beszerzése;

• pick-up beszerzése;

• feldolgozott zöldség- és gyümölcstermékek előállításhoz kapcsolódó gép, eszköz beszerzése;

• eltérő funkciójú épület átalakításával létrehozott hűtőház, hűtőtároló, szociális és kiszolgálóhelyiség.

Kötelezettség

Az 1. célterület 2. pontjának c) alpontja szerint zöldség- és burgonyatárolók létesítésével, felújításával, bővítésével kapcsolatos művelet abban az esetben lehet támogatható, ha a kedvezményezettnek a mezőgazdasági tevékenységből számított üzemméretéből legalább 10 000 euró STÉ-üzemméret kertészeti tevékenységből származik.

Amennyiben a kedvezményezett ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódóan 10%-kal megemelt támogatási intenzitásban részesült, úgy a kedvezményezett köteles a kertészeti ágazathoz kapcsolódó üzemméret vonatkozásában a min. 30%-os arányban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú üzemméretét fenntartani.

Egyedi azonosítóval ellátott konténerek beszerzése esetén az egyedi azonosítószámnak tartalmaznia kell a műveletazonosítót és az adott konténer sorszámát. A fenntartási időszak alatt a művelet megvalósítási helyéről az egyedi azonosítószámmal rendelkező konténert nem szabad elszállítani.

Az energiafelhasználás csökkentését célzó tevékenységek esetén legalább 10% fajlagos energiahatékonyság-javulás, illetve meglévő termálkút felújítására vonatkozó művelet esetén a legalább 5%-os energiahatékonyság-javulás teljesítése elvárás.

Amennyiben a mezőgazdasági eredetű biomassza-alapú energia-előállítás esetén az elsődleges cél villamos energia előállítása, úgy a technológiai önfogyasztás felett keletkezett hő legalább 25%-át saját gazdaságon belül hasznosítani kell.

Geotermikus energia felhasználása esetén mérőműszer alkalmazása kötelező.

A fenntartási kötelezettség a művelet fizikai befejezésétől számított 5 éves időtartamra szól.

A fejlesztéssel érintett ingatlanra a pályázat benyújtásától rendezett tulajdoni és/vagy használati viszonyokat kell biztosítani.

Hálózatra termelő napelemes művelet esetén a szolgáltató felé benyújtott és a szolgáltató által visszaigazolt igénybejelentőt vagy a szolgáltató által kibocsátott „Pályázati igazolás HMKE létesítéséhez” tárgyú dokumentumot a pályázat mellékleteként be kell nyújtani.

A művelet keretében kizárólag új, első üzembe helyezésű, a pályázat benyújtásának évétől számított legfeljebb három éve gyártott gépek, technológiai berendezések beszerzése és beépítése támogatható.

Megkezdés, megvalósítás

Építésiengedély-köteles vagy építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységhez vagy ingatlanvásárláshoz kapcsolódó támogatás, továbbá megújulóenergia-termeléshez nyújtott beruházási kapcsolódó támogatás a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett művelethez nem igényelhető.

Korszerűsítés vagy bővítés, energiahatékonyság-javulásra irányuló művelet a Kincstár által lefolytatott előzetes helyszíni szemlét követően kezdhető meg.
Több elszámolási időszak választásakor a kedvezményezett a támogatói okirattól számított 1 éven belül köteles kifizetési kérelem benyújtásával a megítélt támogatás legalább 10%-ának felhasználását igazolni. Előírás még 2 éven belül a megítélt támogatás min. 60%-át elszámolni.

A művelet megvalósítására a támogatói okirat véglegessé válását követő naptól 3 év áll rendelkezésre.

Támogatás mértéke, összege

Alaptámogatás mértéke 50%.

Megújuló energiaforrást hasznosító technológiánál a támogatás az összes elszámolható költség 70%-a.

Kizárólag az alaptámogatásnál van lehetőség megemelt mérték elérésére:

• +15% fiatal mezőgazdasági termelőknek;

• +15% gazdaságátadásnál (a gazdaság átadója és a gazdaság átvevője is jogosult lehet);

• +10% ökológiai minősítésű termék előállítónak – legalább 10 000 euró STÉ-ökológiai üzemméret és a kertészeti ágazat üzemmérete min. 30%-os arányban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú;

• +10% kollektív beruházásnál;

• +10% beruházási hitelhez igénybe vett kamattámogatásnál;

• +5% beruházási hitelhez kapcsolódó intézményi kezességvállalás díj igénybevételénél.

A támogatás maximális mértéke nem haladhatja meg a 65%-ot az 1. és a 2.1. célterületen.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatási összeg max. 5 milliárd Ft.

Előleg igénybevételére lesz lehetőség a megítélt támogatási összeg 25%-áig, de legfeljebb 500 millió Ft-ig. Az előleg igénylését követően benyújtott első kifizetési kérelemben annak teljes összegével el kell számolni.

A pályázat benyújtása

Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló 50 milliárd forintos keretösszeg nem merül ki, akkor 4 értékelési időszak áll a pályázók rendelkezésére a támogatási kérelmeik beküldésére az elektronikus felületen. Várhatóan az első és második szakasz leghamarabb augusztus végén, szeptember elején lehet esedékes, ahol 2-2 hét alatt kell beküldeni a projektterveket. A 3. és 4. időszak 2025 tavaszán lehetne esedékes a megmaradó források tükrében.

A kedvezményezett értékelési szakaszonként egy támogatási kérelmet nyújthat be, amely több célterületre is irányulhat. A kedvezményezett eltérő értékelési szakaszokban benyújtott és különböző megvalósítási helyekre vonatkozó több kérelem alapján is részesülhet támogatásban.

Végleges több KAP beruházási pályázat felhívása

Kihirdették a Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása című jogcímet, melynek beadására 2024. 08. 13-ától nyílik lehetőség. Megjelent továbbá a Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása című felhívás is, a benyújtási határidő 2024. 09. 17-én indul.

Tavaszi Attila
Som-Tan Kft. – Bábolna