fbpx

Állattartás, öntözés: új lendület a támogatásokkal

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 10.

Az európai uniós és állami támogatásokon nyugvó Vidékfejlesztési Programban meghirdetett felhívásokra, újabb 171 kérelemre majdnem 11 milliárd forint értékben hozott támogatói döntéseket az Agrárminisztérium.

A tervezett fejlesztések elsősorban az öntözést érintik, de újabb állattartó telepeket és tanyák infrastrukturális fejlesztéseit érintő beruházások is kapnak támogatást. Az öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívás keretében újabb projektek részesülnek forrásban, így csaknem 3,7 milliárd forint odaítéléséről született most döntés. A méretgazdaságos öntözés és a vízkészlet hatékonyabb felhasználása érdekében célszerű, ha a gazdák-gazdaságok öntözési közösségekbe tömörülnek. Ennek az ösztönzését szolgálta az öntözési közösségek együttműködésének támogatását szolgáló felhívás, amelynek kapcsán újabb 54 közösség számára mintegy 4,2 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

A Vidékfejlesztési Program zárásával párhuzamosan az Agrárminisztérium folyamatosan dolgozik a következő időszak fejlesztési programjának, a KAP Stratégiai Tervnek a pályázati felhívásain. Ennek eredményeképpen a már korábban közzétett pályázati menetrend alapján folytatódik a vidéki térségek számára kulcsfontosságú mezőgazdasági és feldolgozói beruházási program – további részletek a KAP Stratégiai Tervvel kapcsolatban a kap.gov.hu oldalon olvashatók.

(Forrás: AM)