Fenntartható, biomasszaalapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában – öt ország indított kutatási projektet, hogy megoldást találjon Afrika robbanásszerűen fokozódó élelmiszerigényének környezetkímélő módon történő kielégítésére.
A hazai exportképességet is növelheti
A német, magyar, kenyai, egyiptomi és algériai kutatók (kutatóintézetek és egyetemek, valamint kis- és középvállalkozások) célja megtalálni annak lehetőségét, a fokozódó élelmiszerigényt környezetkímélő módon lehessen kielégíteni a jövőben a chiamag és a laskagombatermesztés segítségével. Magyar részről egy laskagomba-termesztő társaság is részt vesz a programban.
A hazai exportképességet is fokozó kutatás, amelyben az európai szinten is vezető szerepet betöltő laskagomba-termesztő agráripari vállalat, a Pilze-Nagy Kft. képviseli Magyarországot, 2024-ben zárul. A három éven át tartó projekt magyar partnerei által megvalósított rész 96 millió forint összköltségű.
Kevert kisgazdaságok szerepe
A magyar partnerek azt vizsgálják, hogy a kelet-afrikai régióban tipikus kevert tevékenységű kisgazdaságok hogyan alakíthatóak át környezetbarát, körforgásos rendszerré a chia és a laskagombatermesztés integrációjával. A fejlesztés kiterjed a, laskagombát és chiát tartalmazó, új helyi élelmiszerek létrehozására is. Az új technológiák bármely más kontinensen alkalmazhatók lesznek.
A Bay Zoltán Kutatóközpont mintegy 160 magyar kutató tudását és munkáját fogja össze, ahol elsősorban hazai és nemzetközi piaci igényekhez igazított fejlesztési projektek valósulnak meg; évente csaknem 200 partnerrel működnek együtt, egyik fő szakterületük a fenntartható gazdaságot támogató újszerű megoldások felfedezése.
Forrás: MTI