fbpx

Düh és nagy számok, ennyit adnak idén az ipari almáért

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 26.

Amint várható volt, a kis termés alaposan felveri az ipari alma árát – közzétették az első ajánlatokat a nagyobb felvásárlók. A lengyel almások dühöngenek: ott lefelé mennek az ajánlatok…

A tavalyitól 30 forinttal többet kínálnak

Európa legtöbb nagy almatermő országában – mint nemrég megírtuk – kisebb az almatermés a vártnál. Itthon várhatóan 330 ezer tonna körül szüretelnek majd, ami jelentős elmaradás a tavalyi bő 470 ezer tonna után. A WAPA (World Apple and Pear Association) közzétette az idei terméselőrejelzését. Tavalyhoz képest az EU-ban 11,3%-kal kevesebb alma várható, körtéből viszont nagyjából 5%-kal több. Az uniós termelés utoljára 2017-ben látott a mostaninál gyengébb eredményt. Az idei termés a 2012. évi, aszályos szezonéhoz hasonlítható. A lengyeleknél például arra számítottak, hogy az almaárak éves szinten 15–20 százalékkal nőnek az európai gyenge termés miatt. Idehaza várhatóan lesz elég (90-100 tonna) étkezési alma, ám a termés nagyját kitevő léalmából a tavalyinál jóval kevesebb várható. A hiány egyrészt növeli majd az importot, másrészt viszont elvileg felhajtja majd a termelői/átvételi árakat.

Ez be is következett: a tavalyi 50 forint körüli felvásárlási árakkal szemben idén 78-82 forintért is átveszik a terményt. Az Austria Juice az ipari almáért 79-81, a bio ipariért 110 forintot kínál. A Döhler ugyancsak 78-80, a Rauch 80-82 forintért vásárol (az ESZAT később közli az árait a FruitVeB szerint).

alma
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

„Évek óta etetnek minket…”

Közben az erős érdekérvényesítésre hajló lengyel gazdák egyre dühösebbek. A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége határozott fellépést vár a Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivataltól, mert szerintük a termelői és a kereskedelmi árak nagyon elszakadnak egymástól. Az ipari alma felvásárlási ára a napokban a 0,95 PLN/kg (87 Ft/kg) körüli szintre csökkent, holott a nemzetközi almasűrítmény-piac egész mást tenne várhatóvá. A termelői szövetség négy súlyos kérdést tesz fel: csökken-e az almalésűrítmény világpiaci ára? A termelők részéről túl nagy a kínálat? A világpiacon nő a helyettesítő termék, a narancssűrítmény kínálata? Vajon ellenőrizetlen gyümölcslé- vagy almaimport érkezik Ukrajnából? – minden kérdésre hangsúlyos Nem! a válasz. „Nem fogadom el a Versenyhivatal elnökének sokszor hallott válaszát, hogy nem lát megvalósulni semmilyen tiltott cselekményt. Hasonló válaszokkal etetnek bennünket már évek óta…” – dühöngött a napokban a szövetség elnöke.