fbpx

Hiába nőnek az árak, mégis egyre kevesebb a tej

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 03.

Egyelőre nem erőteljes, de az elemzők szerint intő jel a tejtermelés világszerte tapasztalható csökkenése.

Idén is folytatódik

Noha a tavalyi évtől magasabbak a termelői árak a legnagyobb tejkibocsátó országban, mégis nemhogy lassul a növekedés, hanem most már egyenesen csökken az előállított tej mennyisége. Ennek alátámasztására a holland Rabobank a hét legnagyobb kibocsátó (az USA, az EU, Új-Zéland, Ausztrália, Brazília, Argentína és Uruguay) adatait összegezte. Megállapították, hogy idén, az első 3 hónapban már a harmadik egymást követő negyedévben csökkent a tejtermelés az előző év azonos időszakához képest. Így 2022 első felében a várakozások szerint 0,7%-kal csökken éves szinten.

szarvasmarha
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

A háború is fokozza

Az okok ismertek: a termelési költségek (az üzemanyag, a takarmány, a műtrágya és a munkaerő) folyamatos és világszerte markáns emelkedését csak negatív irányban erősítik az új és új Covid-korlátozások. Az oroszok háborúja is ezt a negatív trendet fokozza, hiszen a gabonafélék és az olajos magvak – számos más mezőgazdasági áru és termék mellett – soha nem látott árszintet érnek el. 

Mindenütt fékeznek

Az erős termelői árak részben ellensúlyozzák a növekvő inputköltségeket. A májusi nyerstej súlyozott átlagára az EU-ban havi 3%-kal, 100 kg-onként majdnem 47,4 euróra emelkedett – emlékeztet a Rabobank. A globális csökkenéshez az USA a tejelőállomány csökkenésével-stagnálásával, Kína pedig a Coviddal szembeni zéró toleranciás intézkedésekkel, zárlatokkal járul hozzá, hiszen csökkenti tejtermékimportját.