fbpx

Közel 36 milliárd segíti a legkisebb agrártermelőket

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 04.

Az egyik legsikeresebb pályázati felhívásnak bizonyult a 2022. május 31-én lezárult, a kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és a több lábon állását segítő, mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt konstrukció.

A mezőgazdasági munkagép
A támogatás eszköz és gépbeszerzésre is igénybe vehető (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Egyösszegű, átalány jellegű támogatás

A felhívás keretében 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott, egyösszegű, átalány jellegű támogatásra nyújthattak be kérelmet olyan meghatározott üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek, akiknek/amelyeknek életvitelszerű tartózkodási helye/székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségben volt.

Június végén közel újabb 3.500 pályázó kapott támogató döntést 19 milliárd forint értékben, így már több mint 8.700 pályázónak folyósították a támogatás első részletét, ami több, mint 4 millió forint nyertesenként. Ennek köszönhetően már összesen több, mint 36 milliárd forint segíti a legkisebb termelőként működő gazdálkodókat elképzeléseik megvalósításában.

Eszköz és gépbeszerzés

A támogatást a pályázók üzemméretük növelése érdekében többek között eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre vagy akár állatvásárlásra is elkölthetik.

A felhívás kódszáma: VP2-6.3.1-20; „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” címmel található meg a kormányzat pályázati portálján.

További pályázati témájú cikkeket olvashat portálunk megfelelő rovatában.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc