fbpx

Egyiptom a gabona után a baromfiimportot is levágja

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 17.

Az egyiptomi baromfitenyésztők azt várják a szektorban erőteljesen jelenlévő államtól, hogy lényegében szüntesse meg a fagyasztottcsirke-behozatalt. Ez nem az első kezdeményezés az arab országban.

A helyi gazdák is tudják

Az egyiptomi szakszövetség szerint az egyiptomi baromfitenyésztők átlagosan körülbelül 7 egyiptomi fontot (durván 51-52 forint) veszítenek élősúly-kilogrammonként. Tavaly 2 millió tonnára becsülték a csirkehús-termelést, ami duplája a 2010-2019 közöttinek, igaz, az elmúlt 5 évben a teljesítmény változatlan. Ám tavaly a kormány ideiglenesen eltörölte a fagyasztottcsirke-import vámját: A legtöbbet (200 ezer tonnát) Brazília szállít, de sok a thai, USA, ukrán áru is. A baromfisokat az árfolyam-ingadozás is megrémíti időnként, ilyenkor hajlamosak pánikszerűen kiárulni készleteiket, akár gyenge árakon is.

A baromfisok nyomására a kormány terve az, hogy a gazdálkodók a kereslet csúcsidőszakában levághatják és lefagyaszthatják a baromfit, majd jobb piaci helyzetben adják el. A szektorban úgy vélik, a fogyasztók nem fogják érezni a hatást, mert ha csökken/megszűnik a behozatal, a megerősödő helyi ágazat bővíthetik tevékenységét, pótolja a hiányt, és áremelkedés sem várható, mivel az egyiptomi baromfipiacot nagyrészt továbbra is az állam irányítja.

Egyiptom nemrég a kenyér kapcsán a gabonaimport csökkentését tervezte el – erről ebben a cikkben írtunk.

Fotó: Horizont Média/archív

Menekülnek az importtól

Az arab országok egyébként régóta menekülnek az egyoldalú besszállítói függéstől. Nemcsak Szaúd-Arábia szervezi át belső piacainak ellátását, hanem egy új szövetség, az Arab Baromfitermelők Egyesülete is alakulóban van 2021 óta. Ebben Szaúd-Arábia mellett Kuvait, Omán, Jordánia, Egyiptom, Szudán, Tunézia, Bahrein, Algéria, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek különböző baromfitermelői szövetségei vesznek részt. A céljuk az, hogy workshopokon, képzéseken és konferenciákon segítsék az arab országok baromfitenyésztőit a baromfi- és tojástermelés fokozásában.

Forrás: Poultryworld