fbpx

Történelmi növekedés előtt a globális baromfipiac

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 29.

Vannak buktatók, de általában mindenütt nyereséges és növekedési pályán van a baromfiipar. Idén újra 2-3%-os lehet a növekedés, amire már a viszonylag stabil szektorban is régen volt példa.

Élénkülő kereslet, erősítő trendek

A RaboResearch legfrissebb állatifehérje-jelentése szerint a globális baromfipiac kilátásai nagy növekedést sejtetnek, miután sok piacon felgyorsuló fogyasztásnövekedés várható. Ezzel többéves lassulás után a globális baromfifogyasztás 2024-ben eléri a 2,5-3%-ot, ami ismét a történelmi szintűnek nevezhető. A baromfihús globális piacai jól teljesítenek az alacsonyabb termelési költségeknek és a legtöbb piacon a kereslet folyamatos élénkülése révén. A RaboResearch állatifehérje-szakértői szerint a baromfihús árpozíciója erősebb más fehérjékkel szemben a legtöbb piacon. Emellett a csirke iránti erős kiskereskedelmi és fellendülő vendéglátóipari kereslet mellett a fenntarthatósági stratégiák is támogatják a gyors növekedést.

kacsa
Fotó: Horizont Média/archív

Kiegyensúlyozott a piac

A legtöbb baromfiipar világszerte viszonylag nyereséges maradt, sok esetben emelkedtek az árak. A fő kivétel Kína és Japán, amelyek továbbra is a helyi túlkínálattól szenvednek a termelés gyors növekedése, a kihívást jelentő helyi gazdasági feltételek és a fogyasztói bizalom csökkenése miatt. Emiatt ott viszonylag alacsonyak az árak és nőnek a készletek, ami miatt nyilván kevesebbet importálnak. De még ezzel együtt is élénkülő kereskedelemre számít a szakma 2024 második felében. A legtöbb nemzetközi piac erős és kiegyensúlyozott, ami növeli a csirkeimport iránti keresletet. A gyengébb kínai kereslet nyomást gyakorol a csirkelábárakra, de a mellhús és a feldolgozott csirke árai várhatóan változatlanok maradnak, összhangban a fő európai és ázsiai importáló piacok erős piaci feltételeivel. A fejlett gazdaságokban (Európa, USA, Japán) a fogyasztás a hosszú távú trendeknek és a jobb megfizethetőségnek megfelelően tovább nő.

A kockázatok azonban továbbra is fennállnak. A Közel-Keleten kialakult feszültségek miatt például az Afrikát megkerülő kereskedelem nehezíti és drágítja az Ázsia és Európa közötti áruforgalmat. Emellett világszerte az állatbetegségek, a takarmányárak ingadozása is hatással lehetnek a globális kereskedelemre.

A trend itthon is

…érezteti a hatását. Az idei év első negyedévében több mint 13%-kal nőtt a baromfivágások mennyisége a 2023-as azonos időszakhoz képest, jócskán meghaladta az 58 millió darabos számot. A baromfi 81%-át a csirke tette ki, amelyből 47,3 milliót vágtak (+8,6%) – adta hírül nemrég az Agrárközgazdasági Intézet. Vágókacsából 8,8 milliót (+50,6 százalék), libából 269 ezret (+14,5 százalék) vágtak idén az első negyedévben. A tojásértékesítés is jól alakult itthon eddig: a KSH adatai alapján csaknem 13 ezer tonna héjas tojást (–8%) importáltunk 2024 első öt hónapjában, míg a termék exportja 25%-kal 7 ezer tonnára emelkedett, ezen belül a friss tojás kivitele 532 tonna (+9 százalék) volt májusig a tavalyihoz mérten.