fbpx

Sérülékeny az ország, télre megint elfogy a hazai burgonya

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 07.

Idén sem várható, hogy kihúzza tél derekáig a magyar burgonyatermés: karácsonyra sokunk már vélhetően csak importot vásárolhat a hal mellé. Az aszályos forróság, az öntözés és a tárolási kapacitások hiánya miatt nagy kihívás, amit az agrárminiszter idén megerősített: az önellátás.

Megengedhetetlen sérülékenység

Magyarországnak önellátóvá kell válnia burgonyából – erősítette meg tavaly meghirdetett célját az Agrárminisztérium vezetője, aki ismét felszólalt a (10. alkalommal megrendezett) Kiskunhalasi Burgonya Napokon. Nagy István a megváltozott fogyasztói szokások és éghajlat révén kialakult helyzetben úgy fogalmazott, nem lehet Magyarországot annak a sérülékenységnek kitenni, hogy nem leszünk önellátók burgonyából. Hogy az év minden napján biztosított legyen a magyar burgonya elérhetősége, jó fajtákra, ehhez a hazai nemesítés állami támogatására van szükség.

Kiskunhalasi Burgonya napok
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

900 ezerről 200 ezerre

Mint tavaly, ugyancsak a betakarítás időszakában beszámoltunk róla, hazánkban az utóbbi néhány évben 8-10 ezer hektáron durván 200 ezer tonna burgonya termet, ami legfeljebb kétharmada a 280-300 ezer tonnás hazai igényeknek. A többit importból kell előteremteni, pedig a rendszerváltozás utáni években még 65 ezer hektár volt a termőterület, és bár a termésátlagok 12–18 tonna körül mozogtak, 700-800 ezer, sőt, a 2000-es évek elején bő 900 ezer tonnát takarítottak be a magyar földeken. A nagy csökkenés, ahogy a miniszter is említette, egyrészt amiatt van, hogy az emberek kevesebb burgonyát fogyasztanak. Másrészt a klímaváltozás egyre inkább az öntözött területekre szorítja vissza a termesztést, öntözött terület pedig köztudottan nagyon kevés van itthon. Mindezt tovább rontja a hatékonyság hiánya, és az ebből eredő alacsony termésátlag, illetve a költségek (öntözés, szállítás, mosás, raktározás) növekedése. Az egyetlen igazán jó hír a termésátlagok lassú, de határozott növekedése (tavaly 23 tonna országosan). Igaz, ez még mindig nagyon messze van a 35 tonnás európai átlagtól.

Decemberre olcsón elkel a hazai termény…

A miniszter szerint a versenyképes hazai burgonyatermesztésnek a KAP komoly lehetőséget biztosított az elmúlt években, s a Vidékfejlesztési Programmal megteremtették a burgonyatermesztéséhez kapcsolódó valamennyi technológiai elem fejlesztésének támogathatóságát. A miniszter által megfogalmazott önellátóság fontossága idén is tapasztalható lesz nemcsak a mezőgazdaságban élők, hanem a vásárlók számára is. November végére, december elejére hiány lehet a hazai burgonyából. Az AKI friss jelentése szerint egyes keresettebb fajták (Chérie, Red Scarlett) ára szeptemberben majdnem 20%-kal volt alacsonyabb, mint tavaly olyankor. Egyrészt a frissen aratott terményt akár alacsony áron is eladják a gazdák, mivel tartanak az eltarthatósági problémáktól – kevés a korszerű tártoló a hazai agráriumban.