fbpx

Érdemes eladni mindent, nyakunkon a rengeteg orosz búza

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 09.

A búzatartalék Oroszországban júliusában meghaladta a 20 millió tonnát, ami 21 százalékkal több, mint a tavalyi, ami ugyancsak rekord volt. Az európai termés ezzel szemben igen gyengének mutatkozik, további piacvesztések várhatók az oroszokkal szemben.

A kevesebb búza is nagyon sok

Igaz, ebben benne van a mostani, a szokottnál korábban kezdődött betakarítás egy része is, ami júliusban 7 millió tonnát hozott. Összességében azonban az orosz össz búzamennyiség így is kevesebb lesz a vártnál, sőt, kevesebb lesz az ötéves átlagnál is. A tavasz és a nyár folyamán ugyanis – a fagyok, majd a száraz forróság miatt – folyamatosan mérsékelték a várakozásokat a búzatermés mennyiségét illetően. Míg tavasszal 87-90 milliót vártak, ezt lecsökkentették 80 millió tonna fölé, majd a betakarítás előtti hetekben végül 84-85 millió tonnát várnak, ami durván 7-8 millióval kevesebb, mint tavaly. Az orosz termésátlagok egyébként még a mostani hazai aszályt kalkulálva is magyar szemmel nagyon alacsonyak. Muszáj sietniük, mert a szárazság és a meleg gyorsította az érést, de így átlagosan 3,6 tonna jött le egy hektárról, a tavalyi szűk 4 millióval szemben.

Míg tavaly 145 millió tonnás hozott a gabonabetakarítás, addig idén – folyamatos mennyiség-leértékelések mellett – sokig attól tartottak, 127-125 millióra csökkenhet a learatott mennyiség. Ennél jóval több lesz – 132 millió tonna körüli – de ez is jóval kevesebb, mint a tavalyi. Az elemzők már azt is felvetették, hogy akárcsak 2022-ben, a termelés visszaesése jelentősen növeli annak az esélyét, hogy további exportkorlátozásokra kényszerül az orosz agrár-közigazgatás.

búza betakarítás
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Szétnőnek a gyenge és jó minőségű búzák árai

Mindez sovány vigasz az európai termelőknek. Az EU-ban a rossz időjárás – hol a túl sok eső, hol a száraz forróság – miatt kevesebb és gyengébb minőségű is a legtöbb helyen a termés. Nagyon nagy mennyiségben zúdul le a földekről a takarmányminőség, aminek az ára egyre inkább elmarad a malmi-étkezési minőségű búzáétól. A gazdák szeretnének jobb árat kapni a gyenge termésért, csakhogy hiába kevesebb, így is iszonyú nagy mennyiségű és olcsó az orosz búza, kevésbé olcsó, de sok van ukránból is. Ráadásul a kazak, az észak- és dél-amerikai terméskilátások alapján a világ más piacain sem lesz hiány (takarmány)búzából. Így annak az ára is alacsony: itthon például a takarmányminőség 66 ezer forint körül jár, a kevés malmi búza tonnájáért már több mint 75 ezer forintot adnak átlagosan. A MezőHír egyenesen azt javasolja, aki csak tud, szabaduljon meg az alacsony fehérjetartalmú búzától, mert nagyon nagy lesz a kínálat. Tavalyról is komoly készletek vannak, és nem érdemes bevárni, míg az oroszok is a világ nyakába öntik az új termést.