fbpx
193093

A mezőgazdaságban 25 százalékról 5-re mérséklik az áfakulcsot

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 19.

Az intézkedések között szerepel az áfakulcs csökkentése egyes mezőgazdasági termékek és élelmiszerek esetében. Az energiaárak növekedésének mérséklését célzó, 226,7 milliárd forint értékű csomag 9,6 százalékban korlátozza az áram és legfeljebb 20 százalékban a gáz árának emelkedését.

A mezőgazdaság mindenhol.
Mezőgazdaság több területét érinti a horvát gazdasági csomag, például a növényvédő szerek áfája is 5%-ra csökken (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Több területet érint az áfa csökkentése

A horvát kormány tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkenti a gáz áfáját. Április 1-jétől 2023. március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. A villamos energia áfája marad 13 százalék.

Ami az élelmiszerek árát illeti, 13 százalékról 5 százalékra csökkentik a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír, valamint a gyermek élelmiszerek áfáját.

A mezőgazdaságban 25 százalékról 5 százalékra mérséklik:

  • a vetőmag;
  • a műtrágya;
  • a növényvédő szerek;
  • a margarin;
  • a vaj áfakulcsát.

A csomag, amely a horvát kormányfő szerint jelentősen csökkenti a gáz és az áram árát, valamint mérsékli az élelmiszer és más termékek drágulását, 43 százalékban áfacsökkentésből, 25 százalékban a gáz árának, tíz százalékban az áram árának mérsékléséből, 17 százalékban a szociális juttatásokból és öt százalékban a mezőgazdászoknak és halászoknak nyújtott támogatásokból tevődik össze.

A románoknál decemberben vetődött fel az igény, az elszabadult műtrágyaárak miatti kompenzálásra, melyből gyakorlatilag egyelőre nem lett semmi, és feltételezhető, hogy idén nem is lesz.

Az orosz kormány is intézkedett, ami az export korlátozásában öltött testet, mivel sokszor hiánycikk és drága is a műtrágya náluk.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc

CÍMKÉK