fbpx

Az agrárdigitalizáció megkönnyíti a gazdák életét

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 27.

Szakemberek tárgyalták meg, milyen lehetőségek vannak a precíziós gazdálkodásban és az agrárdigitalizációban az Agrárszektor Konferencia 2021 rendezvény kerekasztal-beszélgetésén.

 

Terjednek a hazai agráriumban is a precíziós és a digitalizációs megoldások

A kerekasztal-beszélgetés témáját jól határozta meg a programfüzetben: Hatalmas esély a precíziós gazdálkodásban és az agrárdigitalizációban – Új támogatási lehetőségek, fejlesztési irányok, drónok.

Ezen a területen nagy a fejlesztési lehetőség, projektek futnak támogatási felhívások alapján, de kiemelt támogatásokat kaphatnak a gazdák következő években is. Az új KAP célok, a nemzeti stratégiai terv is támogatja az innovatív technológiákat, a modernizálást a technika területé is.

A gazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében a mezőgazdasági termelőknek alapvető érdekük a legkorszerűbb eszközök és technológiák használata. Előnye, hogy csökkenthetik a kockázatokat és javíthatják a termékminőséget, nem utolsó sorban zöld célok elérését is támogatja a célzott, precíziós kezelés.

 

Drón kezelőjén látható hőtérkép
A drónoknak meg van a helyük a mezőgazdaságban (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Érték az adat, melynek felhasználásával a termelés minősége, mennyisége javulhat

A beszélgetésben részt vevő szakemberek egyetértettek abban, hogy a jövő mezőgazdaságában korábban nem látott fontossága lesz az adatoknak, azok értékelésének, elemzésének, és az ezek alapján meghozott döntéseknek, beavatkozásoknak.

A digitális átállás azonban nem zökkenőmentes: szakemberek megállapítása szerin a magyar gazdák a digitális technológiákban rejlő lehetőségeknek mindössze a 20%-át használják ki, a maradék 80% csak ott hever parlagon.

 

Az előny annál lesz, aki a digitális szolgáltatásokat igénybe veszi

Már most rengeteg információ van a mezőgazdaság különböző szintű szereplőinek birtokában, azonban nincsenek teljes mértékben egységesítve, elemezve, a gazdák nem minden esetben tudják azt kezelni, értelmezni.

A szolgáltatók feladata, hogy az adatokat felhasználhatóvá tegyék. Azokat olyan formában tegyék elérhetővé a gazdák részére, hogy a döntés-előkészítésben fel tudják használni.

A gazdák nem akarnak különböző alkalmazásokat futtatni, adatokat integrálni, nekik olyan térkép kell, mely alapján el tudja dönteni, hol milyen célzott, helyspecifikus beavatkozásokra van szükség.

 

Sok gazda úgy érzi, a digitalizációt rákényszerítik

Az agrártermelők egy része még mindig nem látja, hogy szüksége lenne a digitális alkalmazásokra, jobban bíznak az emberi tudásban és sokéves tapasztalatban. Sokan az új munkagépek megvásárlásával döbbenek rá, hogy milyen új, korszerű technológia áll rendelkezésükre. Gyakran csak a forgalmazó nyomására, rábeszélésére alkalmazzák a digitális és precíziós technológiát.

A gazdák előtt álló elsődleges feladat, hogy felismerjék a területben rejlő értékeket, lehetőségeket. El kell sajátítani az alkalmazás tudását, és be kell építeni a mindennapok gyakorlatába, csak így tudnak a jövő mezőgazdaság kapuján belépni.

 

Forrás: Agrárszektor Konferencia 2021