fbpx

Újraindulás a világjárvány után: DLG Feldtage

Írta: Fodor Mihály - 2022 május 15.

A DLG Feldtage rendezvényre, amelyet 2022. június 14-16. között rendeznek meg a németországi Mannheim melletti Kirschgartshausen Versuchsgut „kísérleti farm” helyszínén, a szervező DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) kiváló kiállítói regisztrációkat jelentett be.

„16 országból már mintegy 350 vállalat, egyesület és intézmény regisztrált erre a Corona-járvány óta első alkalommal megrendezett szántóföldi rendezvényre” – mondta Andreas Steul, a DLG Feldtage projektvezetője. „Ez azt jelenti, hogy a regisztráltak száma csak kevéssel marad el a 2018-ban, a korábbi csúcson elért szinttől.” A vezérfonal alatt az „Az én növénytermesztésem. Az én jövőm.” címmel a kiállítók a vetőmagfajták, termesztési módszerek, technológiák és mezőgazdasági inputanyagok jövőbe mutató fejlesztéseit mutatják be, amelyek segítségével a látogatók egyre egyedibb stratégiákat alkalmazhatnak gazdaságaikban. „A DLG Feldtage ismét bizonyítani fogja nagy vonzerejét és a modern növénytermesztés legfontosabb innovációs platformjaként betöltött szerepét” – hangsúlyozta Steul. A DLG a rendezvény három napja alatt mintegy 23 000 látogatót vár.

Jelenlegi általános feltételek
Martin Umhau, oschatzi gazdálkodó, a DLG felügyelőbizottságának tagja és a DLG Feldtage szakvásár tanácsadó testületének elnöke így nyilatkozott: „A jelenlegi helyzet a mezőgazdasági és a kapcsolódó nagykereskedelmi piacokon nem egyértelmű, és továbbra is változékony marad. Ebből a szempontból az idei DLG Feldtage egy olyan időszakban jön, amikor az operatív szintű tájékoztatás és tájékozódás szükséges és elengedhetetlen”.
A teljes mezőgazdasági árstruktúra változóban van. Igaz, sok olyan terület van, ahol az árat többéves szerződésekben rögzítik. Azonban még nem tudni, hogy a szerződő partnerek figyelembe veszik-e a műtrágya, a növényvédelem és a kőolaj jelentősen megnövekedett költségeit a jelenlegi árképzésben. Ez különösen igaz a cukorrépa-termesztésére, a feldolgozóipari burgonyatermesztésre és a szántóföldi zöldségtermesztésre. A biogázüzemek számára történő silókukorica szerződéses termesztése szintén érintett. A többi szántóföldi növény esetében a vetésforgón belül is lehetnek eltolódások. „A jelenlegi helyzetben egyértelmű, hogy a kifinomult, optimális, a termőhelyhez igazodó termesztéstechnika az előfeltétele annak, hogy a piacon továbbra is sikeresek maradhassunk” – nyilatkozta Martin Umhau gyakorlati szakemberként. „A DLG Feldtage 2022 ehhez is optimális információs lehetőségeket kínál.”

Átfogó információs kínálat
A kiállítók széles kínálatának középpontjában a németországi és külföldi növénynemesítő cégek vetőmagfajtakísérletei állnak. A 13 hektáros kísérleti területen a növénynemesítők bevált és új fajtákat, valamint az összes piacképes termesztett növény vetőmagját mutatják be. Emellett számos vállalat, szervezet és intézmény mutatja be a növénytermesztés egyéb egyedi szempontjait, például a trágyázást, a növényvédelmet és a különböző termesztési módszereket, valamint a precíziós gazdálkodással és a digitalizációval kapcsolatos legújabb megoldásokat. A sátorcsarnokban és a kísérleti parcellák körüli szabadtéri területen elhelyezett egyéb kiállítási standokon bemutatott szakosodott termékek széles választéka, valamint a gépbemutatók és a legújabb témákkal kapcsolatos különlegességek garantálják a DLG Feldtage 2022 látogatóinak az átfogó tájékoztatás teljes körű kínálatát.

Újdonság: különleges „szántóföldi zöldségek”
A DLG különkiadása „A szántóföldi zöldségek” címmel első alkalommal nyújt tájékoztatást a szántóföldi zöldségek termesztéséről, gondozásáról és hatékony öntözéséről. A kiállítás középpontjában a vetőmagok és a fiatal növények, a trágyázás és a növényvédelem, valamint a gondozás, a betakarítás és a feldolgozás állnak. A központi találkozási pont, a VA24-es kiállítási stand mellett néhány kiállító a sátorcsarnokban vagy a gépbemutatókon is megtalálható. A szántóföldi zöldségek hatékony öntözésére szolgáló rendszerek sorát mutatják be egy bemutatóterületen. A szántóföldek táblavégén történő öntözéséhez, valamint a digitális felügyelethez és dokumentációhoz szükséges „intelligens” megoldások egészítik ki a kínálatot.

Különlegesség „Biogazdálkodás”
A DLG második alkalommal kínál speciális információs platformot, amely a biogazdálkodás témáit mélyrehatóan vizsgálja. A termesztési társulások és cégek a már bevált és új fajtákat, valamint a termesztési stratégiákat kísérleti parcellákon mutatják be. A kiállítók a növénytermesztés irányításával és az erőforrások felhasználásával kapcsolatos aktuális kérdésekről adnak tájékoztatást, a tudósok pedig a legújabb kutatási eredményeket mutatják be a gyakorlat számára. A biogazdálkodás témakörét napi fórumelőadások és viták egészítik ki. A „mechanikus gyomirtást” végző gépek is bemutatkoznak a kapálási és gyomirtási technológiák élő bemutatóival.

Gépbemutatók négy kurzuson
Idén a gépbemutatók koncepciója kibővült: mindhárom kiállítási napon naponta három bemutatóra kerül sor, amelyekhez élő technikai kommentárok is tartoznak a „mechanikus gyomirtás technológiája” témakörben a DLG 1. kurzusán és a „növényvédő permetezőgépek összehasonlítása” témakörben a DLG 2. kurzusán. Az „ásványi műtrágyaszórás és a nitrogén-érzékelős technológia gyakorlati összehasonlítása” című bemutatók a DLG 3. kurzusán találhatók. A DLG 4. tanfolyamán a „betakarítás, rakodás és feltöltés a szántóföldön” témaköre is újdonság. A sekély talajművelésről szóló egyéni bemutatók a kiállítási standok mögötti bemutatóhelyeken kerülnek lebonyolításra. Összesen több mint 70 gépet mutatnak be élőben a DLG Feldtage 2022 kiállításon minden nap.

Nemzetközi szántóföldi robotrendezvény
A 19. International Field Robot Event (FRE) immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a DLG Feldtage rendezvényen. A szervező a Hohenheimi Egyetem a DLG-vel és más európai egyetemekkel és főiskolákkal együttműködve. A FRE egy évente megrendezett robotverseny, amelyen nemzetközi diákcsapatok versenyeznek szántóföldi robotjaikkal a mezőgazdasági gépesítési problémák legjobb megoldásaiért.

Nemzetközi búzatermesztési összehasonlítás
A DLG-Feldtage-nek 1988 óta fontos részét képező hagyományőrző rendezvényen idén hat ország agronómusai vesznek részt a kísérleti parcellákon. A termesztési lehetőségek közé tartozik a növényfajta, a vetésmód, a műtrágyázási stratégia és a növényvédelmi tervezés, ami azt jelenti, hogy a termesztési stratégiák széles skálája lesz látható.

A szántóföldi és növénytermesztési témákat szakosodott partnerek mutatják be:
A kiállítók kínálatát különböző szakosodott partnerek egészítik ki a mezőgazdasággal és növénytermesztéssel kapcsolatos aktuális témákkal:
Az olaj- és fehérjenövények találkozóhelye
Az Unió az Olaj- és Fehérjenövények Támogatásáért (UFOP – Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen) 800 négyzetméteres kísérleti parcellán (VE 41-es stand) mutatja be az őszi káposztarepcét, napraforgót, szóját stb. A repce bemutatójának középpontjában az olaj- és fehérjenövények termesztésének aktuális kihívásai állnak, mint például az új műtrágyaszabályozás és az integrált növényvédelem.
Cukorrépa találkozási pont
A Südzucker AG a kiállítási területén, a „Cukorrépa Találkozási Ponton” (VE34 stand) egy kísérleti területen áttekintést nyújt a cukorrépa termesztésével kapcsolatos témák széles köréről és kihívásairól. A fő témák a fenntarthatósággal és a biológiai sokféleséggel szemben támasztott növekvő követelmények.
Növényvédelmi találkozási pont – fenntarthatóság a mezőgazdaságban
Az Agrar e. V. (IVA) ipari szövetség a VJ 51-es standon a növényvédő szerek és biostimulánsok fenntartható mezőgazdasági felhasználásáról nyújt tájékoztatást gyakorlati példákon keresztül. A fő témák a biológiai sokféleség előmozdítása a mezőgazdasági tájban, a vízvédelem és a felhasználói biztonság a növényvédő szerek használata során.
Találkozóhely az innováció előmozdítására
A DLG Feldtage-en a német Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Hivatal (BLE – Die Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) (BZL/BLE) a „talaj” témaköréhez kapcsolódó különböző innováció-ösztönzési projekteket mutat be: a mezőgazdaság digitalizációjának kompetenciahálózatát, a fehérjenövény-stratégiát; az európai innovációs partnerségeket.

Aktuális témák a vitafórumokon
A három nap alatt két fórumterületen zajló rövid vitarendezvények értékes további alkalmazható információkat kínálnak a látogatóknak. A rendezvény minden órájában aktuális témák kerülnek napirendre. Több mint száz gyakorlati, üzleti, tudományos és tanácsadói szakértő fog hozzászólni a gyártástechnológiai és gazdasági kérdésekhez.