fbpx

Multiszenzorok mint a precíziós állattenyésztés jövője

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 május 15.

A mezőgazdaságban van egy nagyon divatos hívószó a modernitásra, az innovációra: ez a „precíziós gazdálkodás”. Ez azon alapszik, hogy precízen, azaz pontosan és sok ponton meg kell figyelni a folyamatot különböző informatikai eszközökkel, melyek adatokat továbbítanak és feldolgoznak. Ezek az adatok segítenek bennünket a döntéshozásban. Az ún. informatikai eszközök elnevezés alatt mi a szenzorokat és persze a hozzájuk kapcsolódó megjelenítő-, feldolgozóegységeket értjük.

A mai multiszenzorok már képesek mérni a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, az ammónia és széndioxid mennyiségét, a sugárzás mértékét, a levegő sebességét és még a zajszinteket is. Ez az eszköz segít a gazdáknak, hogy folyamatosan nyomon tudják követni azt, hogy az állatoknak milyen igényeik és szükségleteik vannak. A mért adatokat egy internetes böngészőn és telefonos applikáción keresztül is meg lehet jeleníteni a szoftvercsomagunk segítségével. Ezek az információk önmagukban nem oldják meg a problémákat, nem növelik a profitot vagy csökkentik a kiadásokat, mindössze tájékoztatást nyújtanak ügyfeleinknek a javítandó körülményekről. Az átláthatóság érdekében a szoftver kielemzi az adatokat, és megőrzi őket későbbi felhasználásra is.

A szenzorok elhelyezhetők a végpontokon, a mérés közvetlen helyszínén, de akár dinamikusan is, például munkavégző gépeken. Ebben az esetben a munkavégzés körülményeiről adnak állapotjelentést.

A multiszenzor a tartási körülmények felügyeletére használható

Megoldások a különböző tartástechnológiákban

A szarvasmarhatartásban – mivel nem zárt technológiákról van szó – sokáig kizárólag a dolgozói kontrollra fókuszáltunk. A fejőházi folyamatok, elletők felügyelete és a takarmányozás megfelelősége volt a vagyonvédelem mellett a legtöbbször megvalósított feladat. Az utóbbi évek időjárás változása azonban előtérbe helyezte a hőstressz megfékezését, mivel ez a folyamat közvetlenül hatással van a tejhozamra és a testsúlygyarapodásra, ezáltal a gazdálkodó profitjára. A rendszer a fentebb már említett mérések mellett képes a ventiláció és párásító rendszerek vezérlését is ellátni. Ezáltal lehetőségünk van a külső környezeti hatások befolyásoló hatásait lecsökkenteni úgy, hogy reagálva a magas hőmérsékletre, ventilációs és árnyékolási technikákkal a hőstressz káros vonatkozásai megszüntethetőek legyenek. Ennek a technológiának köszönhetően számtalan lehetőség van az automatizálásra. Az etető- és itatóvezérléstől kezdve a fényforrások irányításán át a különböző tényezők (takarmányfogyasztás, CO2) monitorozásáig bármi lehetséges.

A sertéstartásban is használható a multiszenzor a tartási körülmények felügyeletére. Ez a komplex, kisméretű, moduláris eszköz egy pontban, az állatok fejmagasságában méri a kívánt változókat. A mért adatokból kiszűrhető, hogy az egyedek számára optimális körülmények mennyire biztosítottak az adott épületrészben. Az állatjóléti szempontokon túl természetesen a sertéstartásnál is fontos a fejlődéshez, a takarmányozáshoz és az itatáshoz használt gépészetek teljes körű kontrollja. A baromfik csoportosulásának megelőzésére a folyamatos hőmérsékletfigyelés lehet megoldás, hiszen a megfelelő életkörülmények mellett az állatok nem fognak egymásnak esni, és kárt tenni egymásban. Fontos még figyelni a levegő minőségére is, és annak megfelelően vezérelni a szellőzést és a fűtést, amennyire az épület környezete ezt megkívánja. Az állatjóléti feltételek biztosítása mellett ezzel az optimalizálással energiát is megtakaríthat a gazdálkodó.

Emberi felügyelet mellett egész telepek működősének az automatizálására lehetőségünk van

A multiszenzor rendszerek az összes kritikus tényező távoli felügyeletére, a megfelelő tartási körülményt fenntartó gépészetek távirányítására és működésük monitorozására egyaránt alkalmasak. A baromfi-tartástechnológia kritikus elemeit (fényerősség, hőmérséklet, szellőzés) a helyi gépészetek irányítják. Ezek működése a sikeres termelés záloga. Ezért is fejlesztettük úgy a rendszerünket, hogy ezekre a gépekre könnyen csatlakoztatható legyen. Rendszerünk ezek után képes a gépek futásjeleit, hibajeleit és a működés egyéb paramétereit távolról megjeleníteni. Egy vezérlőegységgel pedig távolról akár el is indíthatjuk, esetleg leállíthatjuk a rendszert. Az, hogy lehetőségünk van már egész telepek automatizálására, nem zárja ki azt, hogy emberek felügyeljék a folyamatokat, hiszen hiba bármilyen rendszerbe kerülhet. Az állattartók általában rengeteg pénzt fektetnek állataik egészségébe, és a mai világban muszáj lépést tartani a fejlődéssel, nemcsak az állatok érdekében, hanem saját érdekükben is. Ezekkel a fejlesztésekkel megannyi pénzt spórolhatnak meg idővel, amellett, hogy állataik is jól és egészségesen élnek.

Lakatos Domonkos
Senit – OkosFarm