fbpx

Dominóelv: kiütötte a rágcsálókat a Doxmand Lakhegyen

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 május 03. -Hirdetés

Ferenc gazda már semmiben sem hitt – ma már a szomszédai is őt követik…

Ha egy gazdaságban megjelennek a rágcsálók, akkor ott a problémát nem csak a terményben felmerült kár okozza. Már pusztán e kisemlősök jelenléte is olyan visszataszító és aggasztó, hogy nem csoda, ha a gazdálkodók mindent bevetnek ellenük. A Zala megyei Lakhegyen az utolsó utáni pillanatban hozott megoldást az ultrahanggal működő Doxmand rágcsálóriasztó.

Az tudja igazán, aki tapasztalja

Főző Ferenc faiskolát, szőlő- és bogyósültetvényt tart fenn a szép Zala megyei vidéken. Nem csoda, hogy meggyűlt a baja a patkányokkal, hiszen az utóbbi évek enyhe teleiben elszaporodó populációknak a gazdaságok környéke mindig kedvező életterület. – Nem is közvetlenül csak a rágcsálás, a pusztítás, a fertőzés a probléma ilyenkor, hanem a jelenlétük. Ezt az tudja igazán, aki a saját portáján látja futkosni a rágcsálókat – érzékelteti a gazdaság vezetője. Ferenc arra panaszkodott, hogy a hagyományos mérgek használata már nem vezetett eredményre. – Évente vagy 2-300 ezret is ráköltöttem különféle mérgekre, de nem használtak. Mondták, hogy helyezzem ki másként. Az se használt. Végül az AGROmash-on találkoztam a doxmandosokkal. Láttam, hogy a vadak távoltartására kifejlesztett ultrahangos technológiának van a rágcsálókra való verziója. Elpanaszoltam nekik a problémámat, de rögtön hozzá is tettem: nem nagyon hiszek én abban, hogy majd pont egy ekkora doboz fogja megoldani a bajomat – meséli Főző Ferenc.

Nem hitt benne – ma már a szomszédai is veszik

Aztán mégis úgy volt vele, hogy ha már évek alatt több százezer forintot költött különféle patkánymérgekre – eredménytelenül –, akkor az a 15 ezer forint már igazán nem oszt-szoroz.

Nem vették rossz néven a bizalmatlanságomat, csak javasolták, hogy próbáljam ki. Hazavittem, rákötöttem a hálózatra, és 7–10 nap múlva nyomuk sem volt a patkányoknak! – csapja le a sztori poénját Ferenc. Újra hangsúlyozza, hogy őt, magát is meglepte az ultrahang hatékonysága.

– Miközben a kutyánkat és a macskát egy cseppet sem irritálja, a patkányok teljesen eltűntek a gazdaság területéről – teszi hozzá.

Ekkor újabb meglepetés történt: a gazdaság egyik szomszédja arra kezdett panaszkodni, hogy megjelentek nála a rágcsálók. – Én persze sejtettem, mi van a háttérben: azok a populációk, amik elijedtek, elszoktak a mi telephelyünktől, most átkényszerültek oda. Persze, ott sem fogadták őket jó szívvel, úgyhogy javasoltam nekik, vegyenek ők is Doxmand-készüléket… Azóta már három szomszédomnak is van!

Lát benne jövőt

Főző Ferenc azért is dicséri az ultrahangos technológiát, mert a funkcionális hatékonyság mellett minimális hálózati árammal, az emberi érzékelés számára észrevétlenül működik. A gazdaságban egyébként néhány sertést is nevelnek, amelyeknek a takarmányt pár hektáros kalászostáblán termelik meg. – Számomra olyannyira meggyőző a Doxmand hatásossága, hogy ha vadkárt tapasztalnék, biztosan ugyanehhez a megoldáshoz folyamodnék – mondja a gazdálkodó. Ebben szerepe van annak is, hogy a Doxmand képviselőit barátságos és korrekt forgalmazónak ismerte meg. – Szóval, minden tekintetben látok jövőt ebben a technikában – hangsúlyozza Főző Ferenc.

E-mail: [email protected]
Telefon: +36-30/692-8785
web: www.doxmand.hu