fbpx

Kukoricatábláink gyomborítottságának feltérképezése drónnal

Írta: Agrárágazat-2024/7. lapszám cikke - 2024 július 25.

Hazánkban idén több mint 750 000 hektáron került kukorica-vetőmag a termőföldekbe. Az ország túlnyomó részén az optimális időjárási körülményeknek köszönhetően szépen fejlődésnek is indultak, ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a gyomnövényeknek is éppúgy ideális feltételek adódtak a robbanásszerű növekedéshez. A drónok kiváló eszközei tábláink gyomborítottságának felméréséhez és az azt követő herbicides kezelésekhez!

Légi „határszemle”

Legyen szó saját eszközről vagy megrendelt szolgáltatásról, a végeredmény ugyanaz: olyan távlatból tudunk földünkre tekinteni, ami szabad szemmel lehetetlen lenne. A légi úton történő gyomfelvételezés legnagyobb előnye, hogy teljes egészében rálátást kaphatunk a táblánkra, így már a gyomnövények növekedésének korai fázisában is képesek leszünk azokat azonosítani. Továbbá, a drónokkal történő felmérés időigénye és területteljesítménye össze sem hasonlítható a fizikai bejárással történő gyomfelvételezéssel, hiszen sokkal rövidebb idő alatt sokkal nagyobb területről fogunk információt kapni. Ezáltal nemcsak a növényvédő szer optimális kijuttatási időpontját tudjuk hozzáigazítani a kultúrnövényünk fenológiai állapotához, hanem táblaszinten jutunk információhoz a gyomok mennyiségéről.

Zónatérkép létrehozása

Ahhoz, hogy megfelelő minőségű felvételeket tudjunk készíteni a táblánkról, szükségünk lesz egy nagy területteljesítménnyel bíró, hosszú repülési idővel rendelkező drónra, amely mindezek mellett RTK-pontossággal is kell hogy rendelkezzen, a későbbi növényvédelmi kezelések precíz kivitelezésének egyik alapfeltételeként. A nagy felbontású RGB-kamerának köszönhetően 100 méter magasságból kevesebb mint 3 cm/pixel felbontásban készíthetünk felvételeket, amelyek kiválóak a gyomnövények felismeréséhez és vizuális elkülönítéséhez. A multispektrális lencséknek köszönhetően különböző vegetációs indexeket is alkalmazhatunk a gyomok felismeréséhez és detektálásához.

Ilyen vegetációs index például a széles körben alkalmazott és leginkább elterjedt NDVI, amely sokoldalú felhasználásának köszönhetően kiváló végeredményt nyújt a kukorica és a nemkívánatos gyomnövények elkülönítéséhez. Akár RGB-, akár multispektrális felvételeket készítünk, szükségünk lesz egy megfelelő szoftverre is, amely a drónnal készített fényképeinket megfelelő minőségben, rövid idő alatt kidolgozza.

Gyomok kontra kukorica

Amennyiben a repülés megtörtént, és sikeresen kidolgoztuk a felvételeinket a Pix4D Fields szoftver segítségével, elkezdhetjük a kukorica vegetációs vizsgálatát. Történhet mindez vizuálisan – az ortomozaik kidolgozásba belenagyítva, és manuálisan meghatározva a gyomborítottságot és a gyomok lokális elhelyezkedését, de végezhetjük mindezt vegetációs indexek használatával is. Az NDVI-nak köszönhetően az elkülönítés gyorsabban és precízebben elvégezhető, hiszen a kultúrnövényünk és a gyomnövények más-más klorofilltartalommal rendelkeznek, ami nagyban megkönnyíti a munkafolyamatot.

NDVI-index alapján való megkülönböztetés

A Pix4D Fields szoftver használatával képesek leszünk az így elkülönített gyomnövényeket külön kezelni, úgynevezett zónatérképet létrehozni. A zónák mértékét attól függően vagyunk képesek állítani, hogy a szántóföldi permetezőnk milyen szakaszolásra képes; permeteződrónok használata esetén erre nincs szükség. Az így létrehozott térképen belül kijelöljük a kezelni kívánt területeket, amelyben már előre rögzíthetjük a kijuttatni kívánt permetlé mennyiségét a különböző zónákhoz igazítva, így előre kalkulálhatunk a növényvédőszer-szükséglet teljes mennyiségével. Az elkészült kijuttatási térképet és tervet ezután fel tudjuk tölteni DJI Agras szériás permeteződrónunkba vagy bármely, ISOBUS-adattovábbításra és kezelésre képes gépkapcsolatunkba. Az RTK-pontos felvételezésnek köszönhetően centiméter pontossággal leszünk képesek a gyomnövények helyzetének rögzítésére, így az ellenük történő védekezés során megvalósítható a helyspecifikus növényvédelem.

Összességében a drónok használata a kukoricatábláink gyomborítottságának felmérésére egy hatékony és precíz módszer, amely javítja a termelékenységet, csökkenti a munkaerő-szükségletet a tábla bejárásához, és lehetővé teszi a célzott gyomirtást. A folyamat során fontos a megfelelő előkészítés, az adatgyűjtés és az adatok alapos elemzése, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el.

Simon Gábor
ABZ Drone Kft.