fbpx

Az ekék karbantartása

Írta: - 2023 december 05.

Késő ősszel előkerülnek, hadrendbe állnak az alapművelés gépei. Az ekék viszonylag kis karbantartás-igényűek, de azért van néhány olyan momentum, amelyre időt kell fordítani a szezon előtt. Ezeket gyűjtöttük össze cikkünkben.

Nyírócsavarok, nyírószegek, túlterhelésbiztosítások

Az ekéknél a leggyakoribb időkiesést jelentheti munka közben a meglazult, meggyengült vagy megsérült nyírócsavar. Ezek már egy kisebb terhelés esetén a kelleténél hamarabb kioldanak, nem biztosítják az egyenletes túlterhelésvédelmet az ekefejek. Szezonkezdet előtt, illetve alatt többször is érdemes ezeket végigellenőrizni, és szükség esetén cserélni, mert munka közben mindez már hasznos üzemidőt vesz el. Ha cserére kerülne sor, mindig ügyeljünk arra, hogy azonos szakításpont-terhelésű nyírócsavarokkal, nyírószegekkel pótoljuk a már sérült, kinyúlt, illetve kioldott szegeket. Amennyiben más, bonyolultabb túlterhelésbiztosítással rendelkezik munkagépünk, úgy azoknál is ellenőrizzük, hogy azonos terhelésnél oldanak-e ki. Ha azt észleljük, hogy a túlterhelésbiztosítást garantáló spirál- vagy laprugó, illetve munkahenger már nem látja el kellően funkcióját, vagy olyan változás történt vele, ami miatt már nincs garantálva a beállított túlterhelés elleni védelem, akkor a csere elkerülhetetlen.

Csoroszlyák, előhántók

Az ekékkel kapcsolatban ki kell térni még a csoroszlyákra és az előhántókra is. Előbbi felfüggesztésének ellenőrzése nagyon fontos, hiszen a vágótárcsáknak azonos munkamélységben kell a talajba hatolniuk. Így, ha ez kopás vagy a csoroszlya felfüggesztésének elállítódása miatt nem megfelelő, akkor az korrigáljuk, vagy ha szükséges, cseréljük a tárcsát. Ezek munkamélysége minimum 3–5 cm a talaj felszíne alatt. Ha már úgyis a szemünk előtt van, akkor ellenőrizzük a csapágyazását is. Amennyiben rendelkezik kenési ponttal. akkor kenjük meg. és ellenőrizzük a csapágy, illetve a tengelycsatlakozás tömítettségének állapotát. Az előhántók nagy terhelést viselnek, de ehhez képest konstrukciójuknál fogva viszonylag alulméretezett felfüggesztéssel kapcsolódnak az eke vázához. Ellenőrizzük az előhántók felfüggesztésének rögzítését, ha kell, húzzuk utána, vagy ha megnyúlt, elfáradt csavarpántokkal találkozunk, azokat cseréljük. Amennyiben olyan területet szántunk, amely jelentős szármaradvánnyal borított, a sorozatos eltömődések elkerülése érdekében fontoljuk meg az előhántók leszerelését.

Ahhoz, hogy egy eke után egyenletes legyen a szántás, lényeges a hossz és keresztirányú vízszint pontos beállítása

Orrbetétek, ekevasak, lazítókések

Az alcímben említett elemek végzik a munka dandárját. Ezek kopása, élettartama nagyban befolyásolja a talajművelő eszköz teljesítményigényét, üzemeltetési költségét. A legtöbb gyártó már megfordítható, többször használható orrbetétekkel kínálja eszközeit. Amennyiben már a megfordításon is túl vagyunk, és a kopás oda jutott, hogy cserére érett, akkor csak rögzítőcsavarokkal együtt cseréljük, és spórolásból ne a régi csavarokat tegyük vissza. Ha a régi csavarokkal kerülnek fel, akkor az elkopott fejű csavar egy erősebb igénybevételnél megadja magát, és vége a rögzítésnek, elhagyjuk a drága orrbetétet.

Az ekevasak minősége szintén befolyásolja az eke vontatási igényét, így az üzemeltetés költségét, ennek cseréjén sem érdemes spórolni, és itt is csak rögzítőcsavarral együtt érdemes cserélni. Ellenőrizzük a kormánylemezek kopottságát és a rögzítés biztonságát; utóbbi a réselt kormánylemezeknél különösen fontos.

Az ekeforgató mechanizmus karbantartása

Váltva forgató ekék esetében nagyon fontos, hogy figyelmet fordítsunk a munkahenger folyásmentességének ellenőrzésére. Amennyiben szivárgást tapasztalunk, akkor újítsuk fel a munkahengert. Ehhez már megfelelő felújítókészletek állnak rendelkezésre. A szivárgó munkahenger azért is jelent kockázatot, mert meghibásodás esetén az eke dőlésszögét befolyásolhatja a szivárgás. Szezon közben a forgáspont kenése és zsírozása naponta fontos, el nem hagyható feladat, hiszen ez nagyon erős, folyamatos igénybevételnek van kitéve.

Ekéknél a leggyakoribb időkiesést jelentheti munka közben a meglazult, meggyengült vagy megsérült nyírócsavar

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a kopás már az eke üzembiztonságát veszélyezteti, akkor cseréljük a perselyt, mert ha ezt elmulasztjuk, akkor a kopás miatt a lengések során legrosszabb esetben akár el is törhet az ekénk. Ma már egyre több eke rendelkezik felszerelhető szántáselmunkálóval is. Ezeket a legtöbb konstrukciónál omegacsapágy rögzíti a gerendelyhez, ezeknek a kenése és ellenőrzése, vagy jelentősebb kopás esetén a cseréje is fontos eleme a karbantartásnak.

Az ekevasak, orrbetétek kopása, élettartama nagyban befolyásolja a talajművelő eszköz teljesítményigényét, üzemeltetési költségét

Az ekék beállításáról

Ahhoz, hogy egy eke után egyenletes legyen a szántás, lényeges a hossz- és keresztirányú vízszint pontos beállítása, hogy az átforgatott talaj egyenletesen maradjon vissza az eke mögött.

Amennyiben olyan területet szántunk, amely jelentős szármaradvánnyal borított, a sorozatos eltömődések elkerülése érdekében fontoljuk meg az előhántók leszerelését.

Annak érdekében, hogy az ekénk a fenti elvárásoknak megfeleljen, nagyon gondos és legfőképpen pontos beállításra van szükség, mert itt néhány centi pontatlanság is már jelentősen befolyásolhatja az eke munkaminőségét. Az egyik fontos momentuma az eke beállításának az ekeváz pontos behangolása, vagyis hogy a gerendelye a talajjal párhuzamosan álljon. Korszerűbb elektromosan szabályozható hidraulikus rendszerű traktor esetén a traktorszabályzó hidraulikájával és a támasztókerék magasságával könnyedén, kényelmesen be tudjuk állítani. Régebbi konstrukciójú erőgépeken tisztán mechanikusan, a hárompont-függesztés közbenső felső támaszkarjával, valamint az alsó függesztőkarok függőleges állítóorsóival, illetve az eke mélységtartó támkerekével tudjuk szabályozni.

Ha az eketestek nem azonos fogásszélességben dolgoznak, az a szántott terület egyenletességének a rovására megy

Az eketestek beállítása esetén feltétlenül ügyeljünk rá, hogy azok a talaj felszínéhez képest függőlegesen álljanak. Amennyiben ezt sikerül beállítanunk, akkor minden eketest egyenlő munkamélységben fog behatolni a talajba. Többféle okból előfordulhat, hogy nem sikerül az ekénkkel kellő munkamélységben felszántani a talajt.

A helyes beállítás esetén megőrizhetjük az eke élettartamát, és optimális üzemanyag-fogyasztást érhetünk el

Egyik oka lehet ennek a tompa, életlen, elkopott ekevas vagy orrbetét, de az aláfogás hiánya vagy az erősen kötött talaj is okozhatja ezt. Nagyon kötött talaj esetén, amikor nagyon nehezen kap bele a talajba az eke, ajánlatos az eketesteket az ekevas, illetve az orrbetét csúcsa felé dönteni. Amennyiben az eketestek nem azonos fogásszélességben dolgoznak, az szintén a munkaminőség, a szántott terület egyenletességének a rovására megy majd. Ennek elkerülése érdekében többször is ellenőrizzük a belső barázdák szélességét. A helyes beállítás esetén megőrizhetjük az eke élettartamát, és optimális üzemanyag-fogyasztást érhetünk el. Összeállításunkban csak a legfontosabb karbantartási és beállítási szempontokat gyűjtöttük egy csokorba azok közül, amelyek feltétlenül szükségesek az ekék jó munkaminőséggel és optimális üzemeltetési költséggel történő alkalmazásához. Ezek mellett természetesen minden egyes ekénél be kell tartani a típusspecifikus karbantartási és beállítási feladatokat, amelyeket a gyártók a munkagép kezelési és karbantartási utasításában részletesen megadnak.

Farkas Imre