Bezárás

Az erdő alapú ipar, a fenntartható fagazdálkodás

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 09.

Az energiaválság enyhítése, a fosszilis tüzelőanyagok arányának csökkentése, a biodiverzitás növelése, a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése – az erdő alapú ipar, a fenntartható fagazdálkodás valós megoldási lehetőségeiről beszélt Zambó Péter az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Tanévnyitóján.

Erdő
A mezőgazdaság aktuális feladati között szerepel a biodiverzitás növelése, a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Selmecbányai Akadémia

A Soproni Egyetem a Nyugat-dunántúli Régió és egyben Nyugat-Magyarország egyik legfontosabb szellemi, oktatási és kutatási központja. Jogelődje az 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémia, az intézmény azóta megszakítás nélkül, az erdőkkel foglalkozó hazai felsőoktatás egyedülálló képzési helye.

Az erdeink és természeti környezetünk valamennyi területét ismerő, Sopronban végzett erdő- és faipari mérnökök, természetvédelmi mérnökök, vadgazdamérnökök, környezetvédelmi mérnökök, közgazdászok és pedagógusok sokasága óvja és védi ma a gyakorlatban jövőnk zálogát.

Az önálló Soproni Egyetem és az Erdészeti Ágazati Tudásközpont

Az intézmény egyszerre rendelkezik a fenntarthatóság ökológiai, gazdasági és társadalmi szegmenseinek megértéséhez és vizsgálatához szükséges oktatási és kutatási képességekkel valamint szervezeti egységekkel.

Megalakult az agrárágazaton belül az első tudásközpont is, az Erdészeti Ágazati Tudásközpont. Az oktatási intézmények és a gazdaság szereplői által létrehozott szervezet legfőbb célja, hogy egységes keretek közt, összehangolt tartalommal és gyakorlati képzéssel alakítsa ki az erdészeti képzést a középfokú oktatástól a felsőfokúig. A tudásközpont egységes szemlélet alapján biztosítja hazánk erdeinek gyarapítását és minőségének megőrzését, valamint a diákok számára azt a duális képző helyet, ahol a gyakorlati ismeretek és tapasztalatok megszerezhetők, ami számos előnyt jelent a képzésben részt vevő diákok és a vállalatok, cégek számára is.

Elismerések és címek adományozása

Az ünnepségen PRO UNIVERSITATE SOPRONIENSIS Emlékérmet kapott Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke és Dr. Somogyi Norbert, Magyarország Párizsi Nagykövetségének tudományos és technológiai Attaséja.

A Soproni Egyetemért emlékérmet Árendás György ügyvivő szakértő vehette át munkája elismeréseként. Címzetes egyetemi docensi címet adományozott az egyetem Szentpéteri Sándornak, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály főosztályvezetőjének.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc