fbpx

Aszályra esőözön, meleg ősz lesz, trükközni kell a vetéssel

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 16.

Nem barátunk az időjárás… Miután tönkretette a fél termést a forró szárazság, most csapadékbombák nehezítik a betakarítást, vagy áztatják a vágás előtt álló növényeket. Most csak abban bízhatunk, hogy pár nap múlva a meleg levegőt hozó szelek szárítanak valamit az 50-90 mm esővel eláztatott talajokon…

eső
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Először a rossz hírek: aszály és eső

A 2022-es, 100 éves visszatekintésben is bibliai aszályhoz hasonló helyzet alakult ki a Kárpát-medencében szeptember első dekádjára. Az utóbbi 3 hónapban a csapadékmennyiség országszerte jelentős, többfelé 100 mm-t meghaladó hiányt mutatott az átlaghoz képest. Az aszály mértéke tovább fokozódott, és őszre hazánk túlnyomó részén nagyfokú vagy súlyos aszály alakult ki. A talaj felszín közeli része az ország keleti, délkeleti kétharmadán rendkívül száraz, poros, csak a múlt hét első felében kiadósabb záporok által érintett tájakon tartalmaz némi nedvességet, de a középső és mélyebb talajréteg országszerte kritikusra száradt.

Most aztán megjöttek az esők, de ahogy a szomjas ember sem tudja hasznosítani az átszomjazott órák mennyiségét egyben, úgy a kiszáradt talajok sem tudnak befogadni özönszerűen érkező csapadékot. Márpedig sajnos ez történik. Öt nap alatt, múlt hétfőről szombatra aszálymentessé vált az ország, de a gazdák-gazdaságok munkáját tovább nehezítette. A múlt hét utolsó napjaiban az ország nagy részén 30-50 mm csapadék hullott,  Sátoraljaújhely környékén 90 mm eső zúdult a földekre. A betakarítás mindenütt megakadt, mennyiségi és minőségi veszteségek várhatók a termésben. Amit nyáron nem kapott meg fokozatosan a kukorica és a napraforgó, továbbá az aszályt jobban tűrő szója, az most már inkább hátráltatja a hagyományos-normális menetet, mintsem segítené. Számos helyen a gépek nem vagy csak nehézkesen haladhatnak a mélyen elázott talajokban. Másrészt a párás, hűvös idő, a nedvességborítottság komoly növényvédelmi kihívást jelenthet, nem szólva a szárítási kiadások növekedéséről.

…és a jó hírek: vetés-előkészítés, enyhe idő

Egyelőre csak a szeptember elején elvetett repcének kedvez az eső. Keléséhez a talaj nedvességviszonyai a legtöbb termőhelyen kedvezőek, de egy kicsit késő van, félő, hogy nem minden állomány lesz képes megerősödni a tél beálltáig (Már amennyiben egyáltalán beszélhetünk még klasszikus értelemben vett telekről Magyarországon). Most abban bízhatunk, hogy a hét második felében meleg levegőt és szeleket hoz az idő, ez felszáríthatja a most hulló csapadékbombákból származó vizet. Igaz, mindeközben számos helyen még mindig csak a talaj felső része kapott elegendőt…

Az európai hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint szerdától jóval kedvezőbb lesz a klíma. Szeptemberben itthon 0,5-1 fokkal lesz melegebb, mint a sokéves átlag, csapadékból pedig a megszokott mennyiségnél mintegy 10 mm-rel érkezhet kevesebb. Októberben a sokéves átlagot 1-1,5 fokkal meghaladó meleg várható, és átlagos csapadékmennyiség, amiből viszont novemberben több lesz a megszokottnál. A MezőHír novemberre azt javasolja, mivel a kalászosok vetési időablakában nagyon meleg lesz és átlagos mennyiségű eső, a levéltetvek, kabócák miatt a vetést halasszuk a hónap második felére, hogy a bőséges novemberi esők jó kezdést adhassanak az állománynak. Miután a december is meleg lesz, a döntésnek nincs különösebb kockázata.