Bezárás

Ez a traktor tényleg mindent tud

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 25.

A dél-koreai gyártású RoboRactor önmagában testesít meg egy univerzális mezőgazdasági munkagépet. Gyakorlatilag egy traktor, egy rakodó és kotró szinte minden funkcióját el tudja látni.

RoboRactor RT105
A multifunkcionális mezőgazdasági munkagép (fotó: Daheo Agricultural Machinery Co. Ltd.)

A RoboRactor RT105 egy többfunkciós munkagép

A munkagép sokoldalúságának lehetőségét elsősorban a normál első és hátsó hidraulika mellett a RoboRactor forgatható kotrókarja adja. Igaz, ehhez a fülkét aszimmetrikusan kellett elhelyezni.

A speciális traktor és kerekes rakodó kombinációját a Daheo Agricultural Machinery Co. Ltd. gyártja 2014 óta.

A mezőgazdasági gépgyártó főként speciális területeken növénytermesztéshez (például rizs) gyárt gépeket. Ennek megfelelően a rizstermesztéshez szükséges kiegészítőkkel készült RoboRactor RT105 is, de ettől függetlenül egyéb tartozékok is rendelhetők. Hátulján gyors csatlakozó rendszer található, mellyel – a gyártó szerint – 7 másodperc alatt rögzíthetők a különböző eszközök. A traktort egy Hyundai által gyártott négyhengeres, 3,9 literes, 105 lóerős motor hajtja. Ennek köszönhetően maximális sebessége 50 km/h, így a telepek között is gyorsan el tudja látni a szállítási feladatokat.

Gyakorlatilag helyben fordul

A kistraktor kormányzási szöge akár 100 fok is lehet, ezt az egyedi első tengelynél alkalmazott innovatív megoldás teszi lehetővé.

A fülke a munkagép bal oldalán található, és egy hagyományos mezőgazdasági teleszkópos rakodókra emlékeztet. Mellette, a hossztengely közepén található a forgatható kotrókar, melyhez szintén több eszköz is csatlakoztatható. Az agrárgép használhatóságát növeli a menetirány gyors váltásának lehetősége, illetve a forgatható ülés és így a mindkét irányban adott kezelőszervek megléte.

A karbantartáshoz és a motor javításához is biztosít elegendő helyet és jó hozzáférést a gyártó, mivel maga a fülke oldalra billenthető.

Forrás: profi