fbpx

31 milliárdnyi EU-támogatás jön a történelmi fagykárok után

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 01.

A brüsszeli Európai Bizottság 77 millió eurós (durván 31 milliárd forintnyi) támogatási összeg felszabadítását javasolja a mezőgazdasági tartalékból több közép-európai ország gyümölcs-, zöldség- és borágazatában dolgozó mezőgazdasági termelők támogatására. Ausztriában például minden idők 2. legkisebb termése született a pusztító fagybetörések miatt.

A tagállamok által elfogadott bizottsági javaslatok 10 millió eurót osztanak ki Ausztriának, 15 millió eurót Csehországnak, 37 millió eurót Lengyelországnak és 15 millió eurót Portugáliának. Ezek az országok ezt az uniós támogatást akár 200%-ban kiegészíthetik nemzeti forrásokkal. Idén tavasszal Csehországot, Ausztria egyes részeit és Lengyelország egy részét soha nem látott fagy sújtotta, amely a márciusi szokatlanul enyhe hőmérsékletek után nagymértékben megviselte a (egyébként itthon is) gyümölcsösöket és a szőlőültetvényeket. Ausztriában például a gyümölcs-termőterület felét érintette a pusztítás. Ott a szokásos évi szüret 130-180 tonnát hoz, de idén csak 60-70 ezer tonna körüli betakarított mennyiséggel lehet csak számolni – erősítette meg a FruitVeb. Így az EU 10 millió eurója (illetve a még nem ismert mértékű nemzeti támogatás) aligha fogja fedezni az 56 milliós kárt (amiből 44 millió a kertészeti ágazaté). További károkat okozott Lengyelországban a jégeső. Az érintett területek és a termelés aránya jelentős és veszélyezteti az érintett mezőgazdasági üzemek gazdasági életképességét. Eközben Portugáliában a bortermelők piaci egyensúlyhiánytól szenvednek, amely elhúzódó és szélesebb körű válságba torkollhat a tavalyi nagy termés utáni magas készletek miatt. (Az EU borágazata előtt álló nagyobb kihívások kezelése érdekében egyébként az Európai Bizottság nemrégiben egy magas szintű borpolitikával foglalkozó csoportot is elindított, amely várhatóan 2025 elejére ajánlásokat fogalmaz meg a jövőbeli szakpolitikai fejlesztésekre vonatkozóan.)

fagykár gyümölcsös

A Csehországnak, Ausztriának és Lengyelországnak nyújtott sürgősségi pénzügyi támogatást a mezőgazdasági termelőknek 2025. január 31-ig kell kifizetni.